Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπαιδευτικοί «διαξιφισμοί» με φόντο τη στήριξη των αναπληρωτών

Εκπαιδευτικοί
13 Δεκεμβρίου 2019 / 10:07

«Είναι πρωτοφανές το γεγονός να συζητείται ένα ζήτημα διεκδίκησης μέτρων στήριξης για εκπαιδευτικούς ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, χωρίς την παρουσία του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου, το οποίο δεν έχει κληθεί να τοποθετηθεί στη συζήτηση...» τονίζει στην επιστολή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας κάνοντας επί της ουσίας λόγο για προσπάθεια οικειοποίησης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» των διεκδικήσεων του κλάδου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Επιστολή προς τα μέλη του απέστειλε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας (Σ.Ε.Π.Ε.), με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων -έπειτα από εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ.- του θέματος των μέτρων ελάφρυνσης προς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως επίσης και τη συζήτηση θεμάτων Παιδείας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας -και πάλι με πρόταση της ΛΑ.ΣΥ.- χωρίς ωστόσο, να προσκληθούν τα σωματεία των εκπαιδευτικών.

Όπως υπογραμμίζεται στην εν λόγω επιστολή του Σ.Ε.Π.Ε., η οποία φέρει τις υπογραφές του προέδρου, Αντώνη Κουρσάρη και του γενικού γραμματέα του Συλλόγου, Παναγιώτη Ποζίδη, «είναι πρωτοφανές να συζητείται ένα ζήτημα διεκδίκησης μέτρων στήριξης για εκπαιδευτικούς, χωρίς τους εκπαιδευτικούς...»

Διερωτάται μάλιστα, το Δ.Σ. του Συλλόγου των εκπαιδευτικών της α' βάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης στην Κέρκυρα πώς θα παρουσιάσει τις θέσεις του ο εισηγητής επικεφαλής της δημοτικής παράταξης (σ.σ. ΛΑ.ΣΥ.) χωρίς να έχει ζητήσει πρωτίστως τις θέσεις του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σ.ΕΠ.Ε. Κέρκυρας, Αντώνη Κουρσάρη, ο οποίος μίλησε στο enimerosi.com, το θέμα έχει να κάνει με τις σωστές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει ν' ακολουθούνται, αλλά και με τον κίνδυνο απαξίωσης των επαγγελματικών σωματείων -ανεξαρτήτως κλάδου- σε μια γενικότερη προσπάθεια οικειοποίησης από πολιτικούς χώρους και συνδυασμούς των αποτελεσμάτων συντονισμένων διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους.

«Δεν επιτρέπεται ν' απαξιώνεται ένα επαγγελματικό σωματείο, όπως είναι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας της Κέρκυρας, και να τίθεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η στήριξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, χωρίς να έχει γίνει πριν απ' όλα διαβούλευση με το επίσημο συνδικαλιστικό τους όργανο...», τονίζει στο enimerosi.com ο Αντώνης Κουρσάρης προσθέτοντας:

«Θα επιδιώξω επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων προκειμένου να του εξηγήσω τη σπουδαιότητα του θέματος και το πρωτοφανές γεγονός να εισηγείται μια δημοτική παράταξη στο συμβούλιο θέμα για μια συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα δίχως τη συμμετοχή του επίσημου συνδικαλιστικού της οργάνου...»

Και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Ε. Κέρκυρας καταλήγει: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι εκλογές στην Ε.Λ.Μ.Ε. Είναι εύκολο νομίζω να καταλάβει κανείς για ποιον λόγο γίνονται αυτές οι ενέργειες, λίγο πριν τις αρχαιρεσίες, ώστε κάποιοι να καρπωθούν τα αποτελέσματα των διεκδικήσεων ενός ολόκληρου κλάδου, πέρα από πρόσωπα και παρατάξεις...»


Η επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας


Αναλυτικά το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. στην επιστολή προς τα μέλη του αναφέρει:

«Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι στην Ημερήσια Διάταξη της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2019, 5ο θέμα προς συζήτηση είναι: "Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (Εισηγητής ο Επικεφαλής της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων» κ. Ι. Μπορμπότης)".

Επίσης, στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, οι εκπρόσωποι της ΛΑ.ΣΥ. στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνουν να συζητηθούν θέματα παιδείας και καλούνται Διευθυντές Σχολείων, Σύλλογοι Γονέων και  εκπρόσωποι 15μελών, ενώ ΔΕΝ καλούνται τα εκπαιδευτικά Σωματεία Σ.Ε.Π.Ε. & Ε.Λ.Μ.Ε.

Είναι πρωτοφανές το γεγονός να συζητείται ένα ζήτημα διεκδίκησης μέτρων στήριξης για εκπαιδευτικούς ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, χωρίς την παρουσία του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου, το οποίο δεν έχει κληθεί να τοποθετηθεί στη συζήτηση.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση αρχικά κάλεσε τους αναπληρωτές συναδέλφους να "προσπεράσουν το Δ.Σ. του συλλόγου και να συμμετάσχουν σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο στις 3 Νοέμβρη". Από τη σύσκεψη αυτή δημιουργήθηκε μια ολιγομελής επιτροπή, η οποία παρέστη στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ., καταθέτοντας ένα κείμενο με αιτήματα, τα οποία όμως ήδη αποτελούν διεκδικήσεις της Δ.Ο.Ε., ενώ ταυτόχρονα το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. από την περσινή σχολική χρονιά έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση επιδόματος στέγασης.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) ζήτησε (στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε 1 μόλις μήνα μετά την Τακτική) με απόλυτα υποκριτικό τρόπο, το ψήφισμα αυτό να σταλεί από το Δ.Σ. στα Δημοτικά Συμβούλια του νομού Κέρκυρας, ενώ προφανώς μεθοδικά κινούμενοι είχαν ήδη συνεννοηθεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση που εισηγείται το θέμα, χωρίς καν να ενημερώσουν κανένα μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Κέρκυρας!

Η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) απαξιώνει τη συνδικαλιστική συλλογικότητα, δρα αυτόνομα και υπονομεύει την ενότητα. Η μπερδεμένη συνδικαλιστική λογική της ΑΣΕ, στην οποία, σωστό είναι μόνο ότι υποστηρίζει το ΠΑΜΕ θεωρώντας πως οι αποφάσεις δεν μπορεί να παίρνονται από την πλειοψηφία (αρκεί να υπηρετείται το παραταξιακό – κομματικό συμφέρον) δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή.

Ποιες ακριβώς θέσεις θα παρουσιάσει ο εισηγητής επικεφαλής της δημοτικής παράταξης χωρίς να έχει ζητήσει τις θέσεις του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου;

Οι αποφάσεις δράσεων και κινητοποιήσεων πρέπει είναι προϊόν συζήτησης των επίσημων φορέων και να λαμβάνουν χώρα με τις κατάλληλες προϋποθέσεις τη σωστή χρονική στιγμή. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδόμησης και συρρίκνωσης του συνδικαλιστικού οργάνου και τελικά των δίκαιων αιτημάτων μας.

Σε μια περίοδο πλήρους απομαζικοποίησης των συλλογικών διαδικασιών, κοινή προσπάθεια των μελών του Σ.Ε.Π.Ε. Κέρκυρας πρέπει να είναι η ανάδειξη του ρόλου του σωματείου μας πρωτίστως και όχι της παράταξής μας. Η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κλάδου μας για την ουσιαστική παρέμβαση στο μαζικό κίνημα και την τοπική κοινωνία, απαιτεί συνειδητοποίηση των σκοπών, των λειτουργιών και των προσανατολισμών του συλλόγου μας.

Για μας, το σωματείο αποτελεί τη συλλογική έκφραση και διεκδίκηση για τα καθημερινά ζητήματα αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν και τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Ενωτικά, διεκδικητικά και αγωνιστικά παλεύουμε για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο».


Στην ανακοίνωση του Σ.Ε.Π.Ε., εξάλλου, επισυνάπτονται και οι σχετικές ανακοινώσεις από τις διεκδικήσεις, τόσο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.