Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλάζει ο τρόπος συλλογής ανακυκλώσιμων στην Ελλάδα (photos)

Νεράντζης Σπύρος
05 Δεκεμβρίου 2019 / 17:27

Ο δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Νεράντζης, εκπροσώπησε την Κέρκυρα στην εκδήλωση εγκαινίων -που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της αμερικανικής πρεσβείας- της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης

ΠΑΛΛΗΝΗ (ΑΘΗΝΑ).  «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ανακύκλωση, η πράσινη οικονομία, η κυκλική οικονομία δεν αποτελούν τάση ή ρεύμα σκέψης, αλλά μονόδρομο για το μέλλον. Η ανακύκλωση αποτελεί και κοινωνική αναγκαιότητα, όρο ζωής για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της ENVIPCO στην Ελλάδα.



Το «παρών» στην εκδήλωση, η οποία τελέστηκε υπό την αιγίδα της αμερικανικής πρεσβείας εξ ου και η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ήταν προγραμματισμένη να γίνει πριν μερικές μέρες, ωστόσο, αναβλήθηκε λόγω της απουσίας του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο -απόδειξη της σπουδαιότητάς της- έδωσε και ο Σπύρος Νεράντζης.



Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Η Κέρκυρα ψηλά» στο συμβούλιο του Δήμου Κερκυραίων & Διαποντίων Νήσων παραβρέθηκε στην εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε τα βλέμματα, τόσο εντός, όσο κι εκτός Ελλάδας, όπως και την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών.



Η εν λόγω εκδήλωση αφορούσε τα εγκαίνια της πρώτης Μονάδας Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, μια επένδυση ύψους 10.000.000$ της αμερικανικής εταιρείας ENVIPCO, με την οποία η Ελλάδα -όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του- γυρίζει σελίδα και στρέφεται πλέον με αξιώσεις και πρόγραμμα στην Πράσινη Οικονομία, την Κυκλική Οικονομία και την Ανακύκλωση.

Με την είσοδό της στην ελληνική αγορά, η ENVIPCO ανοίγει επί της ουσίας την πόρτα των Βαλκανίων, σ' ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό project με προσδοκώμενα κέρδη πολλών εκατομμυρίων, αλλά βασικότερο όλων, αυτό της στροφής σ' ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κι εν γένει του πλανήτη.

Νεράντζης: «Αλλάζει ο τρόπος συλλογής ανακυκλώσιμων»

Όπως εξήγησε στο enimerosi.com ο Σπύρος Νεράντζης, με την επένδυση αυτή της ENVIPCO, επί της ουσίας αλλάζει ο τρόπος, με τον οποίο μέχρι σήμερα γνωρίζαμε στην Ελλάδα ότι μπορούμε να κάνουμε τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεκριμένα, του πλαστικού, του γυαλιού και του αλουμινίου.






Τα οφέλη των νέων μηχανημάτων της αμερικανικής εταιρείας θα τα αντιληφθούν πρώτοι απ' όλους στην ελληνική επικράτεια, οι δημότες των Δήμων Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας στην Αττική, του Δήμου της Άνδρου, του Δήμου του Ναυπλίου και του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς σ' αυτούς αναμένεται -στην πρώτη φάση του εν λόγω project- να τοποθετηθούν 45 «σπιτάκια», όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά τα μηχανήματα αυτά, τα οποία συλλέγουν πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί.



«Η Κέρκυρα θα είναι στους αμέσως επόμενους Δήμους της χώρας, που θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα μηχανήματα της ENVIPCO», υπογράμμισε στο enimerosi.com ο Σπύρος Νεράντζης, ο οποίος παρακολούθησε δια ζώσης την παρουσίαση της αμερικανικής εταιρείας, το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, στην Παλλήνη.



Επικαιροποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της σύμβασης...

«Αυτό που απαιτείται είναι να γίνει μια επικαιροποίηση της σύμβασης, που ήδη είχε υπογραφεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η ψήφισή της στο Δημοτικό Συμβούλιο», συμπλήρωσε ο δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κερκυραίων & Διαποντίων Νήσων προσθέτοντας πως:

«Στην Κέρκυρα θα έχουμε σύντομα τρία (σ.σ. ίσως και περισσότερα) απ' αυτά τα μηχανήματα προκειμένου να μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε στην ανταποδοτική ανακύκλωση.



Πλέον ο πολίτης -όπως εξηγεί ο Σπύρος Νεράντζης- θα έχει και οικονομικό κίνητρο για την διαλογή στην πηγή, καθώς για κάθε 33 συσκευασίες θα ανταμείβεται με 1 ευρώ, είτε για αγορές  προϊόντων, είτε για προσφορά σε κοινωφελή σκοπό».

Και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Κέρκυρα ψηλά» καταλήγει:
«Οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν στην αλλαγή της κουλτούρας μας σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων μας κι αυτό είναι το σημαντικότερο και πλέον ελπιδοφόρο όλων...»



Η πρόταση στη Δημοτική Αρχή Νικολούζου και τα «γιατί;»

Πρέπει να σημειωθεί πως η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.» είχε προτείνει στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας την δημιουργία ακόμα και τριών μεγάλων περιβαλλοντικών πάρκων (έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων έκαστο), ώστε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το θέμα της συλλογής ανακυκλώσιμων συσκευασιών (γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό) σε όλη την κερκυραϊκή επικράτεια. Το κόστος για την δημιουργία 12 μονάδων («σπιτάκια») και των τριών πάρκων θ' ανερχόταν γύρω στο 1.200.000€.



Δημιουργείται εύλογα το ερωτηματικό γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα σχεδόν 6.000.000€, τα οποία εξασφάλισε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την διαχείριση των απορριμμάτων. Χρήματα, τα οποία είναι ακόμα «παρκαρισμένα» χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας (πράσινες γωνιές, σταθμοί μεταφόρτωσης κτλ).

Η πρόταση για τα τρία πάρκα δεν έγινε αποδεκτή, συμφωνήθηκε ωστόσο, να τοποθετηθούν τρία «σπιτάκια» (απαιτείται έκταση περίπου 40 τμ για το καθένα) ανταποδοτικής ανακύκλωσης συσκευασιών.

Η πρόταση αυτή πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο, δεν έγινε ωστόσο, ποτέ η χωροθέτηση -με την ύπαρξη της απαραίτητης μελέτης- για την τοποθέτηση των εν λόγω μηχανικών μονάδων διαλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.