Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάθετα αντίθετο στις εξορύξεις το «Ανυπότακτο Ιόνιο»

Κεφαλονιά
05 Δεκεμβρίου 2019 / 16:14

Επερώτηση της παράταξης με επικεφαλής τον Στέφανο Σαμοΐλη, η οποία αναφερόταν στην σεισμικότητα στην περιοχή του Ιονίου και στους κινδύνους που εγκυμονεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.  Ανακοίνωση σχετικά με την επερώτηση, την οποία κατέθεσε η παράταξη στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κεφαλονιά, εξέδωσε το «Ανυπότακτο Ιόνιο».

Η επερώτηση της παράταξης με επικεφαλής τον Στέφανο Σαμοΐλη αναφερόταν στην σεισμικότητα στην περιοχή του Ιονίου και στους κινδύνους που εγκυμονεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αναλυτικά:

«Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 02/12/2019 κατατέθηκε από το Ανυπότακτο Ιόνιο η παρακάτω επερώτηση:

Επερώτηση για την σεισμικότητα στην περιοχή μας

Μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Π. Σ., στην Κεφαλονιά 23 και 24 Νοεμβρίου, στο οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η δυνατότητα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια μας, στο Ιόνιο Πέλαγος, είχαμε επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ήρθε δυστυχώς η επιβεβαίωση των φόβων μας με δύο ισχυρότατους σεισμούς ο ένας δε, πολύνεκρος.

Στον Ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ήμασταν τυχεροί γιατί ο σεισμός κοντά στην Κρήτη ήταν σε μεγάλο εστιακό βάθος και μας έσωσε  από βέβαιη τραγωδία.

• Κύριοι της πλειοψηφίας είστε σίγουροι μετά από αυτά  που είδαμε, εμμένετε στην απόφαση σας υπέρ των εξορύξεων;

• Είστε διατεθειμένοι να σηκώσετε την ηθική ή οποία άλλη ευθύνη σε περίπτωση  ζημιάς σε πλατφόρμα ή αγωγό εξόρυξης μετά από τέτοιο σεισμό;

• Έχετε μελέτες που να μας δείχνουν την αντοχή των μέσων εξόρυξης, σε τέτοιο ή μεγαλύτερο σεισμό, ειδικά σε τόσο μεγάλο βάθος που απαιτείται να γίνει μια πετυχημένη εξόρυξη  στο Ιόνιο;

• Έχετε επιτέλους συνειδητοποιήσει ότι τέτοιοι σεισμοί και ίσως μεγαλύτεροι είναι πλέον πραγματικότητα και όχι υποθετικό σενάριο;

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΜΟΙΛΗΣ

Μετά την απάντηση που είχαμε στην προαναφερθείσα επερώτηση θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες σκέψεις:

• ήταν αυταρχικό και  άστοχο ,δεν συνάδει με τις αρχές δημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης,  η απαγόρευση τοποθέτησης συμπολιτών μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

• το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν χρειάζεται την προστασία της αστυνομίας για να συνεδριάσει.

• οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας σκέπτονται και δρουν με την λογική των κυβερνητικών υπαλλήλων ξεχνώντας  ότι είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση και θα πρέπει να στηρίξουμε τα συμφέροντα και τις ανάγκες της περιφέρειάς μας.

• Προκειμένου να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική η οποία είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, όσον αφορά την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, , γίνονται συνήγοροι της επιχειρηματολογίας των πετρελαϊκών εταιρειών.

Το Ανυπότακτο Ιόνιο είναι κάθετα εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο».