Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από τη Γερμανία, μαθητής στην Άφρα

Δημοτικό Σχολείο Άφρας
02 Δεκεμβρίου 2019 / 10:56

* της Bettina Trabert

ΚΕΡΚΥΡΑ.   Ο Μαξ είναι 9 ετών. Πήγε για πρώτη φορά σχολείο στο Φράιμπουργκ στη Γερμανία, αλλά από το Πάσχα πηγαίνει στο Δημοτικό Σχολείο Άφρας. Και είναι ενθουσιασμένος.

«Οι δάσκαλοι εδώ είναι πιο καλοί και το μάθημα πιο ενδιαφέρον», αναφέρει ο Μαξ. «Στη Γερμανία τις περισσότερες φορές εργάζεται ο καθένας μόνος για τον εαυτό του, ενώ εδώ συζητάμε πολύ περισσότερο μεταξύ μας».

Με Γερμανίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα ο Μαξ μεγάλωσε δίγλωσσος. Στην αρχή βρήκε την ελληνική ορθογραφία αρκετά δύσκολη, αλλά τώρα ακόμα και το γράψιμο είναι διασκεδαστικό: «Μόνο τα διαφορετικά ι και ο είναι περίπλοκα. Αυτά δεν υπάρχουν στα γερμανικά».

Η Ιστορία είναι το νέο αγαπημένο του μάθημα- αυτό το μάθημα δεν υπήρχε καθόλου στο γερμανικό δημοτικό σχολείο. «Ως Έλληνας κατά το ήμισυ θα ήθελα να γνωρίσω την αρχαία ελληνική ιστορία. Ο δάσκαλός μας μας τα εξηγεί τόσο καλά που το μάθημα είναι πράγματι συναρπαστικό».



Ούτε η Πληροφορική και η Θεατρική Αγωγή υπάρχουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων στα γερμανικά δημοτικά σχολεία. «Εκεί είχαμε μεν ανεβάσει μια φορά ένα μικρό θεατρικό έργο, αλλά το θεατρικό εδώ στην Άφρα ήταν πιο απαιτητικό. Την επόμενη φορά θα μάθαινα ευχαρίστως έναν μεγαλύτερο ρόλο».

Στη Γερμανία η φοίτηση στο δημοτικό σχολείο διαρκεί μόνο τέσσερα έτη. Στη συνέχεια πρέπει κάποιος να αποφασίσει σε ποιο είδος σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσει, καθώς κάθε είδος σχολείου προσφέρει διαφορετικό απολυτήριο. Τα δημόσια  δημοτικά σχολεία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα: μεγάλες τάξεις, πολύ λίγοι δάσκαλοι και πολλοί αλλοδαποί μαθητές που δεν γνωρίζουν ακόμα επαρκώς τη γλώσσα.Οι δάσκαλοι πιέζονται πάνω από τις δυνατότητές τους και το επίπεδο πέφτει, μη ευνοώνταςιδιαίτερα τα πιο χαρισματικά παιδιά που ευχαρίστως θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα.



Στις μεγάλες πόλεις πολλές οικογένειες που έχουν την οικονομική δυνατότητα στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. «Στη Γερμανία συχνά βαριόμουν, γιατί οι ασκήσεις ήταν πολύ εύκολες και  όλα επαναλαμβάνονταν πολλές φορές. Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να καταλάβει και ο τελευταίος. Εδώ στην Άφρα όμως πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθουμε και όποιος έχει ακόμα απορίες μπορεί να πάει στον δάσκαλο», λέει ο Μαξ.

Στη Μελέτη Περιβάλλοντος αρέσει στον Μαξ που τα παιδιά μπορούν αυτόνομα να προετοιμάσουν κάτι στο σπίτι και να το παρουσιάσουν στην τάξη. Επίσης βρίσκει θαυμάσιες τις περιβαλλοντικές δράσεις του σχολείου. Οξέα ζητήματα όπως  το πρόβλημα των σκουπιδιών δε συζητούνται μόνο θεωρητικά στην τάξη,  αλλά γίνεται κάτι και στην πράξη: μια φορά όλο το σχολείο πήγε εκδρομή στη Γλυφάδα για να μαζέψει σκουπίδια από την παραλία.



Ακόμη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του παγκόσμιου μαθητικού κινήματος κατά της κλιματικής αλλαγής Fridays For Futureμια διαδήλωση για την οποία τα πλακάτ εν μέρει προετοιμάστηκαν στο σχολείο. Τέλος, υπάρχει πολύ πράσινο και ο σχολικός κήπος όπου τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν λαχανικά. Μόλις πρόσφατα φυτεύτηκαν πέντε καινούρια δέντρα. Ο Μαξ βρίσκει την ενασχόληση με  τα φυτά μεγάλη διασκέδαση. «Είναιπολύ πιο ωραίααπό το γερμανικό σχολείο, όπου υπήρχε μόνο μια αυλή με άσφαλτο».

Για τον Μαξ είναι ξεκάθαρο ότι η μάθηση στο σχολείο της Άφρας είναι πολύ διασκεδαστική. Έχει πολλά ενδιαφέροντα και κατά συνέπεια πολλές επαγγελματικές ιδέες για το μέλλον. Αλλά πρόσφατα εξέφρασε ακόμα μια επαγγελματική επιθυμία: «Δάσκαλος- και μάλιστα στο σχολείο της Άφρας!»

Bettina Trabert
Απόδοση στα ελληνικά: Σταυροπούλου Γαλάτεια