Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ενημέρωση που έκανε η Μ. Υδραίου στο δημοτικό συμβούλιο για τα απορρίμματα

Απορρίμματα
25 Nov 2019 / 21:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δραματική έκκληση για εγρήγορση και ενσωμάτωση της κουλτούρας της ανακύκλωσης, έκανε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου,

κατά την αρχική ενημέρωση που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας στην ειδική συνεδρίαση για τα απορρίμματα.
Αναφέρθηκε στη μεγάλη απομείωση που έχει γίνει σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό λόγω της διάσπασης του δήμου.
Μόλις ορκίστηκαν 77 άτομα, που προσελήφθησαν με την 3Κ, αναμένονται άλλοι 24 και η Υπηρεσία Καθαριότητας επιθυμεί να φθάσει του 150 εργαζομένους. Οι νέοι εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν και πολλοί από αυτούς θα απασχοληθούν στον τομέα της μικροκαθαριότητας, σε κάθε γειτονιά ξεχωριστά.  
Όσον αφορά στον εξοπλισμό: τα πράγματα, είναι πάρα πολύ απογοητευτικά καθώς ο δήμος διαθέτει το 1/3  των μηχανημάτων που χρειάζεται, ενώ οι βλάβες και οι επισκευές είναι καθημερινές
Το καδοπλυντήριο που ήταν σε αχρησία από το 2014, επισκευάστηκε και λειτουργεί.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε η Μερόπη Υδραίου στο σχεδιασμό της περισυλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, αναφέροντας καταρχήν τη δημιουργία κουλτούρας διαλογής στην πηγή στα παιδιά με τον Μαραθώνιο ανακύκλωσης στα σχολεία.
Στη συνέχεια ξεδίπλωσε ένα πλέγμα δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση «Θα υπάρχει φορτηγό για ανακύκλωση, και κάρτες με πόντους, ίσως και με προσφορές για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ως κίνητρο. Θα λειτουργήσουν επίσης τα περίπτερα ανακύκλωσης. Για απομακρυσμένες περιοχές εξετάζεται η λύση των κινητών πράσινων γωνιών. Βάρος θα δοθεί και στην ανακύκλωση ρούχων, μια προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει ο Σπύρος Νεράντζης. Θέλουμε δύο χρόνια όσο και καλή διάθεση για να τρέξουμε και να υποστηρίξουμε αυτή τη καμπάνια» είπε η Μερόπη Υδραίου.

«Το μείζον είναι να επαγρυπνούμε, να μην αποκοιμηθούμε, έτσι ώστε να μπούμε στην κουλτούρα της ανακύκλωσης, η μεταφορά δεν είναι μόνιμη λύση. Μέσα στο μεταβατικό αυτό διάστημα πρέπει να έχουμε έτοιμες τις υποδομές της επεξεργασίας, της κομποστοποίησης και τον εξοπλισμό. Θεωρώ ότι η απόφαση μεταφοράς είναι η  τελευταία μας ευκαιρία και πρέπει να την αρπάξουμε από τα μαλλιά. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι οι δημότες είναι έτοιμοι για ανακύκλωση» είπε η δήμαρχος.
Η διαδικασία μεταφοράς απορριμμάτων στην Κοζάνη θα διαρκέσει τρία χρόνια, και οι αρχική απόφαση μιλά για 29.000 τόνους με προϋποθέσεις να γίνουν περισσότεροι.
Όσον αφορά το κόστος: Ένα κομμάτι επιδοτείται από το ΕΣΠΑ (για τους σταθμούς μεταφόρτωσης ΣΜΑ), ένα άλλο κομμάτι θα προέλθει από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το άλλο κομμάτι θα είναι τα ανταποδοτικά τέλη που ήδη πληρώνουμε, χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση για τον πολίτη.
Το κόστος διαχείρισης στην Κοζάνη, όπως ανέφερε η Δήμαρχος:
Το gate fee στη ΔΙΑΔΥΜΑ κανονικά είναι 84€/τόνο, αλλά με την επιδότηση θα κοστίζει στην Κέρκυρα 42€/τόνο, δηλαδή όσο κοστίζει και σήμερα η δεματοποίηση – με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα.
Συνολικά, όπως είπε η Μερόπη Υδραίου, η διαχείριση θα κοστίσει 150 ευρώ τον τόνο μαζί με το gate fee ενώ τώρα πληρώνουμε 105.
Για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, θα έλθουν τα τεύχη δημοπράτησης από το Υπουργείο. Από εκεί και πέρα μπαίνει μπροστά η διαδικασία της δημοπράτησης που θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό.