Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου: Ο επιχειρηματίας στο Βίδο είναι πρόθυμος να κάνει τροποποιήσεις

Δημοτικό συμβούλιο
14 Nov 2019 / 11:11
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

«Όχι» στην συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Δεν πέρασε η πρόταση - εισήγηση του Γιώργου Καλούδη, επικεφαλής της παράταξης "Πρώτα η Κέρκυρα" για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αναλάβει τη διαχείριση του Βίδο. Ο λόγος που ζήτησε ο Γιώργος Καλούδης να συσταθεί μια τέτοια επιτροπή είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Σπύρου Νεράντζη, ο οποίος είναι εντεταλμένος από τη Δήμαρχο ως "Βιδάρχης". Ο κ. Καλούδης υπογράμμισε δύο κυρίως θέματα: την αποκατάσταση της απρόσκοπτης συγκοινωνίας με το νησί και τις προσιτές τιμές του εστιατορίου.
Όλες οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας και της ανάδειξης της φυσιογνωμίας του νησιού, που θεωρείται προέκταση της πόλης, είναι τόπος ιστορικής μνήμης και αναψυχής των Κερκυραίων. 
Επί τούτου μάλιστα τοποθετήθηκε και ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας την περίοδο 1979-1990, Γιάννης Κούρκουλος.

Ο Γιάννης Κούρκουλος, από τα ιδρυτικά μέλη του υπό σύσταση Σωματείου για την Προστασία και Ανάδειξη της νησίδας του Βίδο, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη σύνταξης του καταστατικού, μίλησε για τον αγώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης το 1985 για να αποκτήσει την κυριότητα της νησίδας. «Από το 1985 έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του δήμου Κερκυραίων. Η τιμή δεν ανήκει σε μένα, αλλά στον προκάτοχό μου το Σπύρο το Ραθ, συμμετείχα κι εγώ την πρωτοβουλία και το δημόσιο μας παραχώρησε την κυριότητα. Το σύνθημα ήταν «Δώστε το Βίδο στο λαό»
Δώσαμε αγώνα και πετύχαμε να μην το καταλάβουν οι μαχαραγιάδες και να το κάνουν ένα κλειστό γκέτο. Έχουμε κάποιες προωθημένες απόψεις. Το Βίδο και τα Μπάνια τα Αλέκου, δεν τα γράφουμε στο σκέλος των εσόδων, αλλά των εξόδων. Όσο πιο πολλά ξοδεύει ο Δήμος, είναι προς όφελος του λαού».

Ο πρώην Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά «Δεν είναι συμβατή η παρουσία του ΙΚΟΣ στο Βίδο. Πρόκειται για μια "Λεόντειο" σύμβαση. Να την καταγγείλει ο Δήμος έστω κι αν πληρώσει αποζημίωση. Δεν πιστεύω ότι η επιχείρηση θα δεχθεί να πάρει αποζημίωση από το Δήμο. Προέχει ο απεγκλωβισμός του δήμου, από την άσχημη θέση που βρίσκεται. Ο Δήμος να είναι εκείνος που κάνει το κουμάντο, το πάνω χέρι να το έχει ο Δήμος» κατέληξε ο Γιάννης Κούρκουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Χρύσανθου Σαρλή. «Συμφωνώ με την σύσταση διαπαραταξιακής, παρά τη δήμαρχο για να δηλώνει το συμβολισμό και την έμφαση στην κυριαρχία του κερκυραϊκού λαού.
Το 1800 το στρατιωτικό δόγμα που υπήρχε ήταν ότι όποιος κατέχει το Βίδο κατέχει και την πόλη της Κέρκυρας. Σήμερα το στρατιωτικό δόγμα έχει μετατραπεί σε  οικονομικό δόγμα. Όποιος έχει την κυριαρχία του Βίδο, αναπόφευκτα και σταδιακά  θα περάσει και στην κυριαρχία της πόλης.

Συμπερασματικά, ο Χρύσανθος Σαρλής χαρακτήρισε την πρόταση του Γιώργου Καλούδη σωστή και επίκαιρη. «Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν πρέπει να περιμένουμε τις νομικές γνωμοδοτήσεις. Αρχίζει ένας αγώνας για το Βίδο. Να ξαναφέρουμε το λαό στο Βίδο. Μια από τις πρώτες ενέργειες, είναι να δρομολογηθεί το σκάφος και να είναι δωρεάν»

Όσον αφορά σύμβαση με τον επιχειρηματία, ο αρμόδιος για τη νησίδα, Σπύρος Νεράντζης, διευκρίνισε ότι κατόπιν ερωτήματός του προς τη νομική υπηρεσία του Δήμου, αυτή αποφάνθηκε ότι μονομερής καταγγελία ή τροποποίηση της σύμβασης δεν είναι εφικτή. Εκτός αυτού, είπε ο κ. Νεράντζης, «δημιουργείται κι ένα θέμα πολιτικό. Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των επαγγελματιών προς τον Δήμο»

Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου ωστόσο παρομοίασε τις τοποθετήσεις αυτές με φοβικά σύνδρομα. «Το καταλαβαίνω ότι γίνεται από αγνή αγωνία, αλλά να μην δίνουμε και την εντύπωση ότι μας έχει πάρει κάποιος την κυριότητα. Δικό μας είναι το Βίδο, εμείς κάνουμε κουμάντο. Για αυτήν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, ο Δήμος φταίει, ο Δήμος αποσύρθηκε.
Θα συμφωνήσω ότι θα πρέπει να μιλάμε για συνολική ανάπλαση στο Βίδο.
Ξεκινάμε μια συνολική ανάπλαση. Στο σχέδιό μας είναι να γίνει συνολική αναβάθμιση των υποδομών των κατασκηνώσεων, περίφραξη, τουαλέτες κλπ. Οι κατασκηνώσεις προχωράνε και χωρίς αμφισβήτηση θα λειτουργήσουν. Θα δημιουργηθεί επίσης ένας χώρος με ξύλινους πάγκους, όπου θα μπορεί ο καθένας να κάθεται, θα γίνονται εθελοντικές δράσεις, έχει ήδη ξεκινήσει ο καθαρισμός και θα ολοκληρωθεί και οι μελέτη πυρασφάλειας. Όμως ένας πρέπει να έχει την ευθύνη, εγώ ζήτησα από τον κύριο Νεράντζη να είναι υπόλογος. Όπου υπάρχουν πολλές επιτροπές δεν γίνεται δουλειά. Έχω ήδη καλέσει τον κύριο Ανδρεάδη και εφόσον έχει καταλάβει που στεκόμαστε οι Κερκυραίοι,  σας διαβεβαιώ ότι θα δεχθεί συναινετικά κάποιες τροποποιήσεις.
Δεν συμφωνώ με τη διαχείριση και τη διοίκηση από επιτροπή. Είναι σαν να ακυρώνουμε το δημοτικό συμβούλιο. Συμφωνώ με τη συγκρότηση άτυπης επιτροπής συμβουλευτικού χαρακτήρα. Δεν φοβόμαστε ούτε τον έλεγχο ούτε τις συμβουλές»
είπε η κ. Υδραίου.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.