Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

5000 φύλλα Ενημέρωσης!

Δημήτρης Ζυμάρης
13 Nov 2019 / 14:46

Τέτοιες μέρες, φθινοπωρινές, στις 19 Νοεμβρίου 1983, τυπώθηκε στην Κέρκυρα το πρώτο φύλο της εβδομαδιαίας -τότε- εφημερίδας Ενημέρωση. Δεκαέξι χρόνια μετά, στις 4 Ιουλίου του μεταιχμιακού όσο και δραματικού (Οτσαλάν, βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία) 1999, η Καθημερινή Ενημέρωση έβγαινε στον αέρα.

Και προχτές, στις 09 Νοεμβρίου 2019, ακριβώς 36 χρόνια μετά, η Καθημερινή Ενημέρωση συμπλήρωσε 5.000 φύλλα! 
Που θα πει, με μέτριους υπολογισμούς, ότι οι λίγοι άνθρωποι που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται σ’ αυτήν, μερίμνησαν για την έκδοση και την κυκλοφορία πάνω από 80.000 σελίδων δημόσιου λόγου. Λόγου με πληροφορίες κι απόψεις για κάθε είδους θέματα που αφορούν τις σύνθετες δραστηριότητες μιας ολόκληρης κοινωνίας. 

Ουσιαστικά, όλη αυτή η προσπάθεια διαμόρφωσε έναν αέναο διάλογο χιλιάδων προσώπων κι ετερόκλητων απόψεων που συναντήθηκαν -και συνεχίζουν να διασταυρώνονται- μέσα από τις στήλες της φιλόξενης εφημερίδας. 
Συνήθως, πρόκειται για έναν διάλογο γόνιμο, που οδήγησε πολλές φορές στην επιτυχή αντιμετώπιση πολλών τοπικών προβλημάτων, που συγκίνησε και κινητοποίησε χιλιάδες συνειδήσεις, που διατύπωσε συλλογικά αιτήματα κι έδωσε παλμό σε σημαντικές διεκδικήσεις του νησιού μας και όχι μόνο. Και κάποτε, πρόκειται για έναν διάλογο ατελέσφορο, με αντεγκλήσεις κι ένταση, σαν την ένταση της ίδιας της ζωής. 

Γιατί μια εφημερίδα, αποτελεί -εν τέλει- ένα είδος κατόπτρου της κοινωνίας στην οποίαν απευθύνεται. Ενός κατόπτρου που έχει την ιδιομορφία να επιτρέπει τη δυνατότητα πολλαπλών αντικατοπτρισμών και αναγνώσεων, εν δυνάμει τόσων όσοι είναι και οι αναγνώστες της… Και ταυτόχρονα, που έχει τη δύναμη να συνδιαμορφώνει αυτό που αποκαλούμε κοινή γνώμη. 
Όλα τούτα, ισχύουν φυσικά για κάθε καλή εφημερίδα, η οποία στελεχώνεται από ανθρώπους που την υπηρετούν σεβόμενοι το λειτούργημά τους. Και η Ενημέρωση, είναι μια από αυτές τις εφημερίδες! 

Στην αρχή εβδομαδιαία κι από το 1999 και καθημερινή, η Ενημέρωση (επί μια ακόμα περίπου δεκαετία διατηρήθηκαν και οι δυο εκδόσεις) μπορεί να καμαρώνει ότι κατέκτησε πολλές πρωτιές! Είναι η μοναδική μέχρι σήμερα εφημερίδα που κυκλοφορούσε σ΄ όλα νησιά του Ιονίου, που επέκτεινε την κυκλοφορία της στις μεγάλες πόλεις της ΒΔ Ελλάδας, και που για περίπου τέσσερα χρόνια (2004-2008), απλώθηκε στις πρωτεύουσες των δυτικών Βαλκανίων. Κι ακόμη, είναι μια από τις πρώτες εφημερίδες που αξιοποίησαν το διαδίκτυο με ιδιαίτερη επιτυχία, με αποτέλεσμα το enimerosi.com να μετράει πλέον χιλιάδες παρουσίες καθημερινώς.

Η Ενημέρωση και η ομάδα της θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι, διότι εκτός από όσα αναφέρθηκαν και από πολλά ακόμη, πέτυχαν να διατηρήσουν όλα αυτά τα χρόνια σταθερούς αναγνώστες και πολλούς καλούς φίλους, που μεγαλώνουμε μαζί της και που την θεωρούμε ένα κομμάτι της δικής μας ζωής.

Στις μέρες μας, η έκδοση μιας εφημερίδας -πολύ περισσότερο επαρχιακής- με ελάχιστα αφοσιωμένα στελέχη ν’ αγωνιούν για να προλάβουν τα πάντα, δεν είναι καθόλου αυτονόητη. 
Γι αυτό, νομίζω πως οφείλουμε να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενίσχυσή της καθώς και στην ενίσχυση όλων των αντίστοιχων προσπαθειών, κόντρα στον καιρό! Ενημέρωση, σ’ ευχαριστούμε!
* Ιστορικός, φιλόλογος, πρώην Γραμματέας της Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας.