Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Safe Corfu: Διεθνές συνέδριο στην Κέρκυρα για την Πολιτική Προστασία και τις νέες τεχνολογίες

Πολιτική Προστασία
05 Nov 2019 / 14:55

6-9 Νοεμβρίου, στην Ιόνιο Ακαδημία υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, της Γ.Γ. Υποδομών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη ανακοίνωσε τη διοργάνωση του φετινού Διεθνούς συνεδρίου για την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες υπό τον τίτλο Safe Corfu 2019 σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Safe Greece. Συνδιοργανωτές είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Κέρκυρας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Επιμελητήριο Κέρκυρας. Θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου και θα γίνει στην Ιόνιο Ακαδημία υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, της Γ.Γ. Υποδομών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Η πρωτοβουλία Safe Greece  με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες πολιτικής προστασίας και με στόχο της συνάντηση, την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και ιδεών μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία ξεκίνησε το 2014 στη Ρόδο , μετά στα Χανιά το 2015, το 2016 στην Αλεξανδρούπολη, το 2017 στην Αθήνα, το 2018 στην Κοζάνη, από επιστήμονες που εκπροσωπούν όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.
Το διεθνές αυτό συνέδριο, το πλαισιώνουν 350 σύνεδροι, Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη χώρα μας, καθώς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η επιδίωξη είναι να έρθουν κοντά οι  διαχειριστές κρίσεων και άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις, από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον ιδιωτικό τομέα την αυτοδιοίκηση, την πολιτική προστασία, των εθελοντισμό, από όλη τη χώρα αλλά οι επιστήμονες εκτός συνόρων που δραστηριοποιούνται ενεργά στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε όλο τον κόσμο. Οι σοβαρές επιπτώσεις από την εκδήλωση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι κλπ, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον πληθυσμό των κρατών, στις επιχειρήσεις στο περιβάλλον και αλλού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι τραυματισμοί, η απώλεια της περιουσίας, καταστροφές δικτύων, οικονομικές επιπτώσεις, για παράδειγμα στον τουρισμό, απώλειες στο εισόδημα των πολιτών και κόστος αποκατάστασης παραγωγικότητας, καταστροφή υποδομών, περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις, καταστροφή πολιτιστικών μνημείων και άλλα. Ιδιαίτερα για την Κέρκυρα που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και που έχει ενταχθεί από το 2007 στο κατάλογο μνημείων UNESCO, οι επιπτώσεις από την εκδήλωση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών είναι δυνατόν να επηρεάζουν τη βιωσιμότητα πολιτών και επιχειρήσεων.
Για το λόγο αυτό απαιτείται η συντονισμένη δράση όλων των φορέων για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των κινδύνων. Οι θεματικές ενότητες που θα περιλαμβάνει αυτό συνέδριο είναι οι εξής:  
-Φυσικές Καταστροφές
-Τεχνολογικές & Ανθρωπογενείς Καταστροφές
-Natech (σύνθετες Φυσικές & Τεχνολογικές) Καταστροφές
-Θαλάσσια, Οδικά και Αεροπορικά Ατυχήματα
-Καινοτόμες τεχνολογίες και μέθοδοι στη μελέτη, πρόληψη και διαχείριση
(συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συστήματα υποστήριξης απόφασης, καινοτόμες εφαρμογές, τηλεπισκόπηση κ.λπ.)
-Κλιματική Αλλαγή και επίδρασή της σε φυσικά φαινόμενα και στον ανθρώπινο πολιτισμό
-Ανθρώπινη Δραστηριότητα και επίδρασή της σε φυσικά φαινόμενα (έρευνες υδρογονανθράκων, εξορύξεις κ.λπ.)
-Βιοποικιλότητα: επίδραση κλιματικής αλλαγής και καταστροφικών φαινομένων στη βιοποικιλότητα
-Ασφάλεια: Προστασία κρίσιμων υποδομών από κακόβουλες ενέργειες, σχέδια αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών, κυβερνοπροστασία
-Διαχείριση Αναδυόμενων Κρίσεων (λ.χ. μεταναστευτικό, επιδημίες)
-Θεσμικό & Νομοθετικό Πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
-Εκπαίδευση: σε πολίτες, εθελοντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, στελέχη
-Έρευνα & Διάσωση, Ανθρωπιστική Βοήθεια
-Πολιτική Προστασία & ΜΜΕ: διάδοση της πληροφορίας και σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ των φορέων και των Μ.Μ.Ε.
-Πολιτική Προστασία - Νησιωτικότητα - Τουρισμός
-Πολιτική Προστασία & Αναπηρία / Τρίτη Ηλικία
-Πολιτική Προστασία & Πολιτιστική Κληρονομιά
-Εθελοντισμός: ρόλος, έργο, θεσμικό πλαίσιο, προκλήσεις
-Οικονομική διάσταση καταστροφών, κρίσεων, πρόληψης
-Πολιτική Προστασία & GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων)
-Διακρατικό Επίπεδο: Διεθνή, Ευρωπαϊκά και Μεσογειακά Προγράμματα και συνέργειες Πολιτικής Προστασίας
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι (5.11, UNDRR)