Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχεται η Μενδώνη (και) για το Αχίλλειο

αχίλλειο
17 Οκτωβρίου 2019 / 15:01
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πάνω στην ώρα, με την έστω και καθυστερημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την συντήρηση του Αχιλλείου, αναμένεται η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και του γ.γ. του υπουργείου, Γ. Διδασκάλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο, το ραντεβού στην Κέρκυρα είναι για την επόμενη Πέμπτη 25 Οκτωβρίου. Άλλες πληροφορίες μεταθέτουν τον χρόνο της επίσκεψης για την 1η Νοεμβρίου. Όπως και νάχει το πράγμα, η συντήρηση/επισκευή του Αχιλλείου «ξεπάγωσε», κατά το κοινώς λεγόμενο. Μόλις το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε κατορθωτό να συνέλθει η σύσκεψη στη Διαχειριστική του περιφερειακού Προγράμματος με την συμμετοχή εκπροσώπων της Διοίκησης και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η περί ης ο λόγος σύσκεψη, «σέρνεται» τουλάχιστον τρεις μήνες για να πραγματοποιηθεί (σ.σ. από τον Ιούλιο, που η απελθούσα περιφερειακή Αρχή Γαλιατσάτου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση) και «δέησε» να συμβεί τώρα που εκδηλώθηκε για μια ακόμα φορά το ενδιαφέρον πανταχόθεν και εκρηκτικά. Η ερμηνεία της καθυστέρησης δίνεται από τις ίδιες πηγές με την έλλειψη αυτού που αποκαλείται και «πολιτική βούληση», κατάσταση που δεν επέβαλε τον συντονισμό ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, επιτρέποντας έτσι την επικράτηση αναβλητικότητας στην συμπεριφορά των αρμοδίων. Κι αυτό ενώ ο φάκελλος των επιμέρους έργων για τη φροντίδα του κτηρίου, του κήπου και των κινητών του μνημείου δεν παρουσιάζει προβλήματα ωριμότητας. Επισημαίνεται ότι και σ' αυτήν την περίπτωση, όπως και σε τόσες άλλες, η παραλυτική κατάσταση τεκμαίρεται από την αντίθεση ανάμεσα στη διεκδίκηση του πόρου από την Αυτοδιοίκηση (σ.σ. υπενθυμίζεται το σχετικό αίτημα Νικολούζου) και την ειλλημένη υποχρέωση απέναντι στις μνημονιακές απαιτήσεις με την ένταξη και αυτού του μνημείου στους δυνάμει υπό παραχώρηση δημόσιους πόρους!
Τώρα θεωρείται ότι μπήκε επιτέλους το νερό στ' αυλάκι, όσον τουλάχιστον αφορά στην εκτεταμένη επισκευή/συντήρηση του ανακτόρου, πιστεύεται ότι δεν θα χαθούν οι προθεσμίες κι έτσι θα υπαχθεί αυτό στο περιφερειακό Πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου 2014-2020. Αν και εκείνοι που «κρατάνε μικρό καλάθι», λένε ότι θα αποδειχθεί αδύνατη η ολοκλήρωσή του μέχρι και την τελευταία, προγραμματική παράταση (2023) κι έτσι πιθανότατα θα γίνει ένα ακόμα έργο-γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ένα παρατεταμένο εργοτάξιο τρέμουν και οι εργαζόμενοι στο Αχίλλειο και φοβούνται για τη δουλειά και τη θέση τους εδώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.