Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σχέδιο «Εγνατία» για μηδενικό υπόλειμμα από τα εργοστάσια σκουπιδιών

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
15 Οκτωβρίου 2019 / 07:58

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Την υλοποίηση ενός ενιαίου σχεδίου ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων των στερεών αποβλήτων σε κεντρική μονάδα της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης ή σε μονάδες που θα χωροθετηθούν κατάλληλα, κλήθηκαν να συζητήσουν οι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Βόρειας Ελλάδας σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει καταθέσει το βασικό περίγραμμα της πρότασης, που στοχεύει να υλοποιήσει την κυκλική οικονομία στην πράξη, να λύσει οριστικά το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα και να απαλλάξει τους δήμους και τους φορείς διαχείρισης από το άγχος των χωματερών και τη διαρκή αναζήτηση νέων χώρων ταφής.
Όραμα του κ. Γεράνη είναι να προχωρήσουν οι δήμοι στην 3η γενιά διαχείρισης αποβλήτων, υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που εδώ και δεκάδες χρόνια σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου εφαρμόζονται με επιτυχία, με στόχο να φτάσουμε σε σχεδόν μηδενικό υπόλειμμα στην ταφή, καταργώντας σχεδόν την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων
Όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει, η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκτηση με ενεργειακή αξιοποίηση, προτείνοντας ως μέσο την «Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», καθώς θεωρεί ότι το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας επιτρέπει τις συνεργασίες με τις υπόλοιπες περιφέρειες.
Παρουσία των προέδρων ΦοΔΣΑ της Βόρειας Ελλάδας, του γενικού γραμματέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Γραφάκου, του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Γιουτίκα, του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη και δημάρχων από διάφορες περιοχές, κατατέθηκε η πρόταση σύνταξης μίας πρότυπης μελέτης, προκειμένου να ορίσει τους στόχους και να εκτιμήσει με ακρίβεια τις ποσότητες και το είδος των υλικών που πρέπει να ανακτηθούν, καθώς και να προσδιορίσει τη βέλτιστη πρακτική ενεργειακής αξιοποίησης, με στόχους τη βελτίωσης της ανάκτησης των πόρων και τη μείωση του υπολείμματος προς ταφή. Στόχοι της μελέτης θα είναι, επίσης, να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεπεξεργασίας με άλλα ρεύματα αποβλήτων, να προτείνει τη βέλτιστη χωροθέτηση μίας τέτοιας μονάδας, να συντάξει τη μελέτη χρηματοοικομικής βιωσιμότητας της επένδυσης και να εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Με δεδομένα, πάντως, τα ήδη υλοποιούμενα και προς υλοποίηση έργα των περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονία, Ανατολικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, προκύπτει σε ετήσια βάση ότι θα υπάρχει συνολικό υπόλειμμα 450.000 τόνοι/έτος.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να γίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης με ρεαλιστικά νούμερα, να αναλυθεί το κόστος της πρότασης, να υπάρξουν διευκρινίσεις για την εναπόθεση του υπολείμματος, ενώ ζήτησε να προσδιοριστεί και το κέρδος των ΦοΔΣΑ, των δήμων και συνεπώς των πολιτών κάθε περιφέρειας.
 
Μηχανικοί της Αιγιαλείας στον δήμο Ιωαννιτών
 
Τα Γιάννενα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων προκειμένου να δει από κοντά το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.
Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τον γενικό γραμματέα του δήμου Βασίλη Ζωγράφο, τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα και υπηρεσιακούς παράγοντες για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η λειτουργία της μονάδας αστικών στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο.
Παράλληλα, αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η ανακύκλωση στην πόλη των Ιωαννίνων, καθώς και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, όταν η αλυσίδα της διαχείρισης θα συμπληρωθεί με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης, το Πράσινο Σημείο και τις δράσεις για τα βιοαπόβλητα.
Στη συνάντηση μετείχε εκ μέρους της περιφέρειας Ηπείρου ο Περιβαλλοντολόγος Γιάννης Παπαγιάννης, ο οποίος μετέχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.