Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κράτσα: «Εξαίρεση των νησιών του Ιονίου από τον καταμερισμό προσφύγων»

Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη
04 Οκτωβρίου 2019 / 10:33

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μιλώντας στο enimerosi.com επεσήμανε για μια ακόμα φορά ότι ο καταμερισμός και η επιλογή των τόπων υποδοχής προσφύγων πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής

ΚΕΡΚΥΡΑ.   Σταθερή στις επιφυλάξεις, τις οποίες έσπευσε να εκφράσει εξ αρχής, σχετικά με τον καταμερισμό των προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, εμφανίζεται η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μιλώντας στο enimerosi.com επεσήμανε για μια ακόμα φορά την εκπεφρασμένη θέση της, ότι δηλαδή ο καταμερισμός και η επιλογή των τόπων υποδοχής προσφύγων πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της κάθε περιοχής.

«Η θέση μου και οι επιφυλάξεις, τις οποίες έχω από την πρώτη στιγμή διατυπώσει, είναι γνωστές. Αν θέλετε, μπορώ να σας τις επαναλάβω, αλλά θεωρώ ότι έχουν γίνει απολύτως κατανοητές...», τόνισε η κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου στην επικοινωνία που είχε το enimerosi.com μαζί της, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης αντιδράσεων μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για το Μεταναστευτικό στη Βουλή.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο αναφορικά με τον τρόπο εμπλοκής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για περισσότερους από 20.000 αιτούντες άσυλο που θα καταμεριστούν σε 10 Περιφέρειες της χώρας), η κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου τόνισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο, καθώς δεν έχει υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό ή τα αρμόδια υπουργεία...

«Δεν γνωρίζω τίποτα αναφορικά με τον αριθμό προσφύγων, που θα μπορούσε να κληθεί η Περιφέρεια μας να φιλοξενήσει...» υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, για να προσθέσει με νόημα όταν της επισημάνθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων:

«Σαφώς και θα ήταν καλύτερο για τα νησιά μας να εμπλακούμε με έναν ηπιότερο τρόπο σ' αυτόν τον καταμερισμό προσφύγων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις Περιφέρειες όλης της χώρας. Βεβαίως και είναι διαφορετικό το να φιλοξενηθούν κάποιοι άνθρωποι σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπως προβλέπεται και από την πρόσκληση, η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει παράλληλα και δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων».

Και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου κατέληξε:
«Η δική μας θέση ωστόσο, είναι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για τους λόγους που έχω ήδη εξηγήσει, θα μπορούσε ακόμα και να εξαιρεθεί απ' αυτή τη διαδικασία καταμερισμού προσφύγων σε όλη την Επικράτεια».