Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χατζηδάκης: «Σύγχρονη & ευρωπαϊκή λύση για τα απορρίμματα της Κέρκυρας»

Χατζηδάκης Κωστής
17 Σεπτεμβρίου 2019 / 14:12

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση Ε.Σ.Δ.Α. και ΠΕ.Σ.Δ.Α., απέφυγε ωστόσο, να πάρει θέση στο ενδεχόμενο μεταφοράς των κερκυραϊκών απορριμμάτων

ΙΩΑΝΝΙΝΑ.  Την ανάγκη να βρεθεί μια «σύγχρονη, ευρωπαϊκή λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά, για τα απορρίμματα της Κέρκυρας, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, όπου εδρεύει η Μονάδα Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο κος Χατζηδάκης -συνόδευε τον κο Μητσοτάκη μαζί με τους κ.κ. Θεοδωρικάκο και Βορίδη- επεσήμανε πως ο τόσο οι ΠΕ.Σ.Δ.Α., όσο και ο Ε.Σ.Δ.Α. (σ,σ, οι Περιφερειακοί, αλλά και ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, δηλαδή) θα αναθεωρηθούν και προβλήματα, όπως αυτό της Κέρκυρας ή εκείνο της Λευκάδας θα μπουν πλέον σε στη βάση ενός νέου συνολικού σχεδιασμού, ο οποίος είναι υποχρεωτικό εκ των πραγμάτων να εκπονηθεί.

«Το ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση στην ίδια την Κέρκυρα, αυτό είναι το σημαντικό. Όποιες εμβαλωματικές λύσεις θα εξεταστούν με γνώμονα και τη δημόσια υγεία. Αλλά το βασικό- και γι' αυτό ήταν εδώ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, η κα Κράτσα- είναι να βρεθεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή λύση στην Κέρκυρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποφεύγοντας ωστόσο, να πάρει ξεκάθαρη θέση για μεταφορά ή όχι των απορριμμάτων της Κέρκυρας εκτός νησιού.

Επιπλέον ο κος Χατζηδάκης δεν απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση, που επικρατεί σε όλη την Επικράτεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ήταν εκείνος ο αρμόδιος Υπουργός όταν το 2014, την ίδια ημέρα, είχε υπογράψει για τις Μονάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τόσο των Ιωαννίνων -που ολοκληρώθηκε- όσο και της Κέρκυρας -που δεν ξεκίνησε καν.



«Τούτο εδώ το εργοστάσιο παρά την άμυνα οπισθοφυλακών μια μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά ολοκληρώθηκε το 2019, φέτος, και νομίζω αναβαθμίζει συνολικά την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια. Απέναντι, στην Κέρκυρα, ο περιφερειάρχης τότε του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ακυρώσει την προσπάθεια και τελικά αυτή η "προοδευτική" πολιτική έχει οδηγήσει σε αυτή την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση στην Κέρκυρα. Και νομίζω όλοι οι πολίτες, και εδώ και σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να κρίνουν πού είναι η καθυστέρηση και πού είναι η πρόοδος. Εγώ νομίζω ότι η πρόοδος είναι εδώ, γιατί εδώ ακολουθήσαμε μια λύση ευρωπαϊκή, μια λύση που εφαρμόζεται παντού, μια λύση κοινής λογικής».


με πληροφορίες από το Liberal.gr