Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προς τις τοπικές Αρχές, ανοικτή επιστολή

κερκυρα
12 Σεπτεμβρίου 2019 / 15:20

Στις επικεφαλής των τοπικών Αρχών και την υπουργό Πολιτισμού απευθύνεται o επιστολογράφος

Προς τις Αξιότιμες Κυρίες,
Λίνα Μενδώνη, Υπουργόν Πολιτισμού,
Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχην Ιονίων Νήσων,
Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχον Κερκύρας
 
Αξιότιμες Κυρίες,
Επί τη ανάληψει των καθηκόντων σας, εις τα οποία εύχομαι επιτυχία, επιτρέψτε μου παρακαλώ να αναφερθώ σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο παραλαμβάνετε, το οποίο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμο άν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Γνωρίζετε το τραγικό γεγονός της καταρρεύσεως του τείχους του προμαχώνα στο Καποσίδερο, που είναι εκεί, δεκαετίες τώρα, και «υποδέχεται» τους επισκέπτες της Νήσου!
(Στο παρελθόν είχε δημοσιευθεί για το θέμα αυτό επιστολή μου στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο).
Το δυστύχημα είναι ότι μετά βεβαιότητος θα ακολουθήσουν και άλλες καταρρεύσεις αν δεν αφυπνισθούμε.
Πρώτο και σημαντικώτερο μέτρο είναι ο επιμελής καθαρισμός των τειχών των δύο φρουρίων από τα αυτοφυή δένδρα και θάμνους, οι ρίζες των οποίων τα διαβρώνουν.
Αλλά εκτός της ουσιαστικής ανάγκης υπάρχει και θέμα πολιτισμού και αισθητικής, αφού όλη αυτή η άναρχη βλάστηση δείχνει την εγκατάλειψη από την σύγχρονη Ελλάδα δύο ιστορικών φρουρίων, τα οποία κληρονόμησε μία πόλις η οποία είναι ενταγμένη στον περίφημο κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η συνθήκη της οποίας αναφέρει ότι στόχος της είναι η «προστασία από φθορά και καταστροφή προκειμένου να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος». Ποιές οι υποχρεώσεις τόσο της Χώρας μας όσο και της UNESCO από την συνυπογραφή της συνθήκης της UNESCO το έτος 1981; Αλλά και ποιά η αξία του χαρακτηρισμού του μνημείου αυτού ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς αν εγκαταλείπεται εις την φθορά και την κατάρρευση; Αραγε παρακολουθεί η UNESCO την κατάσταση των μνημείων που έχει χαρακτηρίσει ως παγκόσμιας κληρονομιάς και γνωρίζει την σημερινή κατάσταση των φρουρίων μας; Σε περίπτωση ελέγχου της UNESCO υπάρχει κίνδυνος απένταξης από τον κατάλογο των μνημείων της;
Δεύτερο και επίσης σημαντικό μέτρο είναι η στήριξη ετοιμόρροπων σημείων των φρουρίων προς αποφυγήν νέων καταρρεύσεων.Ήδη ο προμαχώνας Martinego αριστερά τω εισερχομένω εις το Παλαιό Φρούριο έχει μεγάλη ρωγμή.
Επίσης το ωραίας αρχιτεκτονικής φυλάκιο πάνω από την Λαϊκή Αγορά εις το Νέο Φρούριο είναι ερείπιο. ´Εχει προηγηθεί η κατάρρευση άλλου φυλακίου!
Έτσι θα «κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος»;
Δεν έχω δει στην Ευρώπη (Ιταλία, Μ.Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία) φρούρια με τέτοια εγκατάλειψη.
Εξ ιδίας πείρας από την θητεία μου ως διοικητού του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, κατά την οποίαν εξησφάλισα την ανακαίνιση του παραδοσιακού κτιρίου του Νοσοκομείου με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, φρονώ ότι θα μπορούσε να ζητηθεί από το Ίδρυμα αυτό να αναλάβει τον καθαρισμό και την συντήρηση των δύο φρουρίων, τοσούτω μάλλον που πρόκειται για μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Παρακαλώ την κυρία Υπουργό κατά την προγραμματιζομένη, όπως πληροφορούμαι, επίσκεψή της στην Νήσο να δώσει προτεραιότητα στο θέμα αυτό, αφού τα φρούρια υπάγονται εις το Υπουργείο Πολιτισμού.
Επί τη ευκαιρία σχετικά με τους δρόμους της Νήσου μας, κυρία Κράτσα, όπως έχετε διαπιστώσει είναι γεμάτοι ρωγμές, οι οποίες θα μετατραπούν με την διάβρωση των ομβρίων σε λακούβες.
Προφανώς δεν είναι οικονομικά εφικτό να αντικατασταθεί ο ασφαλτοτάπητας ολοκλήρου της Νήσου, γι’αυτό επιβάλλεται η συντήρησή του. Στην Αγγλία όπου έζησα επί 10ετία υπάρχουν ειδικά συνεργεία που καλύπτουν τις ρωγμές με ρευστή άσφαλτο πριν εξελιχθούν.
Όσον αφορά τις υπάρχουσες λακούβες, που είναι πάρα πολλές, ένα συνεργείο 3 τεχνιτών με ένα φορτηγάκι θα μπορούσε να τις κλείσει, ώστε να τελειώσει η ταλαιπωρία των οδηγών και ο διασυρμός μας στους ξένους επισκέπτες.
Η εικόνα αυτή των δρόμων σε συνδυασμό με το πρόβλημα των σκουπιδιών οδηγεί σε δυσφήμιση της Νήσου μας και πτώση της τουριστικής κινήσεως με επιπτώσεις εις την οικονομία της Νήσου.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Βανδώρος
πρώην Διοικητής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών