Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το τριήμερο Βίδα Λάσκα

Βίδα λάσκα
04 Ιουλίου 2016 / 16:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Θόρυβος πολύς έχει αναπτυχθεί, τον τελευταίο καιρό, με το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο νησί του Βίδου («Βίδα Λάσκα»). Η αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο φεστιβάλ οξύνθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έλαβε και προσωπικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπροσανατολισμός και σύγχυση. Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέρκυρας, θεωρούμε ότι η συζήτηση πρέπει να εστιάσει σε τρία ζητήματα:

1. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ υφίσταται μεγάλης έκτασης απλήρωτη εργασία, με το μανδύα του «εθελοντισμού». Φυσικά, πρόκειται σαφέστατα για μια εμπορική διαδικασία από την οποία θα υπάρξουν κέρδη, αδιάφορο εάν θα είναι λίγα ή πολλά. Ακόμα χειρότερο είναι ότι οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι «αμείβουν» τους «εθελοντές» με φαγητό ή δωρεάν εισιτήριο για τις συναυλίες, αποδεχόμενοι ότι θα έπρεπε να υπάρχει αμοιβή, την οποία, βέβαια, αρνούνται να προσφέρουν. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφής εκμετάλλευση, πόσο μάλλον και στη συγκεκριμένη.
2. Το νησί Βίδο φιλοξενεί κατασκηνώσεις και προσφέρει στους κατοίκους του νησιού τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις παραλίες του με ελάχιστο αντίτιμο. Υπάρχουν δυνατότητες, αλλά η αντίληψη ότι αφήνουμε (ως Δήμος) το Βίδο χορταριασμένο και γεμάτο σκουπίδια και επιχαίρουμε που «εθελοντές» αμισθί το καθαρίζουν, ανοίγουμε την Κεκρόπορτα της μελλοντικής βήμα -βήμα ιδιωτικοποίησης, με αντάλλαγμα υπηρεσίες (που έπρεπε να παρέχει ο Δήμος)
3. Στην εποχή που η κυβέρνηση Σύριζα μεταλλάσσεται ταχύτατα στην πιο μισητή μνημονιακή κυβέρνηση και ο «άρτος» δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλιστεί από πουθενά, τα «θεάματα» πληθαίνουν (με πρωτοβουλία κυρίως ανθρώπων που στήριξαν ολόψυχα το εγχείρημα Σύριζα), η καθημερινότητα βρίθει από «εθελοντισμό» και «εναλλακτισμό», αρκεί να μη θίγεται η κυβέρνηση και το πλέγμα εξουσίας που την εκφράζει τοπικά.
Εμείς λέμε ότι η «Βίδα Λάσκα» εντάσσεται στην παραπάνω καθεστωτική φιλοσοφία. Διδάσκει πως οι νέοι πρέπει να εκφράζονται χωρίς να αμφισβητούν την εξουσία, εργάζονται χωρίς να απαιτούν αμοιβή, αγαπούν τα «ναι», την προσφορά και την κατάφαση, δεν συγκρούονται με ό,τι κάνει τη ζωή τους κόλαση. Ο «εθελοντισμός», επίσης, αναδεικνύεται στο νέο «εθνικό όραμα» με εμπνευστή την ΕΕ: το μάθημα του εθελοντισμού γίνεται βασικό μάθημα στο νέο σχολείο του Φίλη, η (εθελοντική) μαθητεία στα Επαγγελματικά Λύκεια γίνεται προαπαιτούμενο αποφοίτησης, ενώ οι εταιρίες «εκτιμούν» στο βιογραφικό ενός υποψήφιου εργαζόμενου την «προϋπηρεσία» στον εθελοντισμό. 
Οι νέοι χρειάζονται εργασία με αμοιβή και ασφάλιση, ποιοτική ψυχαγωγία που δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν ή να ξεχορταριάσουν το Βίδο για να την έχουν, προοπτική ανθρώπινης ζωής σε μια βιώσιμη πόλη. Και για αυτά τους καλούμε να παλέψουμε από κοινού.