Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλυσίδα... μπακάλικων στο Δήμο Κέρκυρας καταγγέλλει ο Γιώργος Καλούδης

ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ
04 Σεπτεμβρίου 2019 / 12:07

Ο Γιώργος Καλούδης καλεί τη Μερόπη Υδραίου να δώσει άμεσα εντολή, ώστε να γίνουν γνωστά όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Κέρκυρας και των φορέων αυτού στις δημοτικές παρατάξεις στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα εξέδωσε ο επιφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ», Γιώργος Καλούδης κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του Δήμου Κέρκυρας επί σειρά ετών.

Ο κος Καλούδης μάλιστα, χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή του χαρακτηρισμούς, όπως «μπακάλικο» και «μανάβικο» αναφερόμενος στη διαχείριση του Δήμου Κέρκυρας από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές, ενώ καλεί τη νέα Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, να δώσει άμεσα εντολή, ώστε να γίνουν γνωστά όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Κέρκυρας και των φορέων αυτού (πχ ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., ΑΝ.ΙΟΝ., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) στις δημοτικές παρατάξεις στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ», εξάλλου, υπογραμμίζει πως δίχως τη γνώση αυτών των οικονομικών στοιχείων, δεν μπορεί να ψηφιστεί Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ» αναφέρει τα εξής:
 

ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

   «Η Δημοτική μας παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ», ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2019 σειρά επισκέψεων στους σημαντικούς πυλώνες λειτουργίας του Δήμου Κερκυραίων, όπως η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας (ΣΥΔΙΣΑ), η  ΔΕΥΑΚ, η ΑΝΙΟΝ ΑΕ και το ΔΗΠΕΘΕ.

   Σκοπός των επισκέψεών μας ήταν η συλλογή στοιχείων των φορέων αυτών που αφορούν στην οικονομική και διοικητική τους λειτουργία από το 2011 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα ζητήσαμε με αίτησή μας τα εξής στοιχεία:  Ισολογισμούς – οικονομικούς απολογισμούς από το 2011 μέχρι σήμερα, αποτελεσμάτων χρήσεων, καρτελών πελατών / προμηθευτών καθώς και στοιχεία οργάνωσης και διοίκησης των φορέων αυτών, όπως το οργανόγραμμα λειτουργίας του προσωπικού αυτών κ.α.

   Η συλλογή των στοιχείων αυτών είναι για την παράταξη μας κορυφαίας σημασίας, διότι θεωρούμε αυτονόητο να αποτυπωθεί πλήρως και επαρκώς η οικονομική και διοικητική κατάσταση του Δήμου Κερκυραίων (τι χρωστάει και σε ποιους και ποιοι και πόσα χρωστούν στο Δήμο), που θα αποτελέσει κύριο εργαλείο για την από 1/9/2019, στάση της Παράταξής μας, με στόχο την υπηρέτηση των συμφερόντων των Κερκυραίων Δημοτών.

   Έως και σήμερα, δεν υπήρξε καμία επίσημη σχετική ανταπόκριση στα δι’ εγγράφων αιτήματα μας, η οποία μας ενοχλεί και μας προβληματίζει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα από την συζήτηση με στελέχη Υπηρεσιών, Δομών και Εταιριών και αλλά και ανεπίσημα πρόεκυψαν σημαντικά ευρήματα, όπως:

1. Ο τελευταίος ισολογισμός – οικονομικός απολογισμός του Δήμου Κέρκυρας είναι του οικονομικού έτους 2013 και εγκρίθηκε…. τον Μάη 2019!!!!!  Μάλιστα στην έκθεση ορκωτών του ιδίου ισολογισμού για παράδειγμα γίνεται μνεία σε αδυναμία των ελεγκτών να αποτυπώσουν τις ροές καυσίμων διότι, όπως αναφέρει η έκθεση, δεν τηρούνταν τα απαραίτητα βιβλία σύμφωνα με το νόμο.

2. Στον ΣΥΔΙΣΑ (Σύνδεσμο Καθαριότητας) από το 2011 έως σήμερα δεν υπάρχουν ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσης και ουδέποτε ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για την οικονομική λειτουργία του ΣΥΔΙΣΑ, στον οποίο ο Δήμος, (ίσως και το κράτος) δίνει αρκετά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

3. Στην ΑΝΙΟΝ Α.Ε. το προσωπικό είναι απλήρωτο για μήνες και η εταιρία στα πρόθυρα υποχρεωτικής λύσης και εκκαθάρισης. Έχει διαπραχθεί υπεξαίρεση 813.000 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών. Δεν υπάρχουν ισολογισμοί, οικονομικοί απολογισμοί  και αποτελέσματα χρήσης.

4. Στο ΔΗΠΕΘΕ, παρ όλη την ευγένεια των στελεχών, υπάρχει αδυναμία χορήγησης στοιχείων, (ισολογισμούς, οικον. Απολογισμούς κλπ),όπως ζητήθηκαν για το λόγο ότι «κάηκε… ο  σέρβερ».

5. Η ΔΕΥΑΚ ίσως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση μετά από την προφορική ενημέρωση, όμως έως και σήμερα τα αυτονόητα στοιχεία που ζητήσαμε δεν μας παραδόθηκαν.

   Ποιοι είναι οι λόγοι άραγε που αυτά τα στοιχεία το έτος 2019 δεν είναι προσβάσιμα, όχι μόνο από τη δημοτική μας παράταξη, αλλά προφανώς από τον Κερκυραίο Δημότη;

Όσα πλημμελήματα διαπράχθηκαν έχουν παραγραφεί λόγω 5ετίας!

   Ποιος ο λόγος που, κατά παράβαση των νόμων, δεν έχουν συνταχθεί οι οικονομικοί απολογισμοί και οι ισολογισμοί από το 2011 ή από το 2013 (ως άνω) μέχρι σήμερα;

   Που είναι άραγε ο Δήμος της διάφανης δημοκρατικής λειτουργίας που δήθεν παρέδωσε ο κος Νικολούζος, ο οποίος αντέδρασε σε ανακοίνωση μας για τον χαρακτηρισμό της οικονομικής λειτουργίας ως «μπακάλικο»;

   Για ποιους λόγους η νέα σημερινή Δημοτική Αρχή Υδραίου δεν έχει αναζητήσει ή έχει αναζητήσει  αλλά δεν έχει παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά;

   Πώς θα σχεδιάσει την επόμενη μέρα διοίκησης η κα Υδραίου χωρίς να έχει τα δεδομένα της οικονομικής και διοικητικής κατάστασης  του Δήμου έως σήμερα, έως την 1η Σεπτέμβρη 2019, και μάλιστα εν’ όψη της «διάσπασης» του πρώην Δήμου Κέρκυρας;

    H Παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ» εκτιμά, ότι η αποτύπωση της πραγματικής θέσης του Δήμου Κερκυραίων, είναι κορυφαίας σημασίας Δημοκρατική λειτουργία!  Είναι θέμα σεβασμού προς το χρήμα που πλήρωνε ο  Κερκυραίος δημότης και μετέπειτα  είναι θέμα της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου.

   Ο κος Νικολούζος είχε εκδώσει μια πρόχειρη ανακοίνωση - απάντηση σε σχετικό δελτίο τύπου της παράταξης μας, μετά την επίσκεψη μας στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, επειδή χαρακτηρίσαμε την λειτουργία αυτής «μπακάλικο», αφού δεν τηρούνταν το (κατά νόμο υποχρεωτικό) διπλογραφικό σύστημα. Χωρίς ισολογισμούς, χωρίς οικονομικούς απολογισμούς!  

Εμείς έως και σήμερα, με όσα γνωρίζουμε, εμμένουμε σε αυτό το χαρακτηρισμό μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. 

Ίσως να είναι μανάβικο, αυτό που παρέδωσε ο κ. Νικολούζος. Ίσως να το βρήκε έτσι από τον κ. Τρεπεκλή αλλά ευθύνη του ήταν στα 5 χρόνια που «κυβέρνησε» να το νοικοκυρέψει, να τηρήσει τους νόμους και να φέρει τη διαφάνεια.

   H Παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ» έλαβε μέρος στις εκλογές τις 26ης Μαΐου 2019 θέτοντας ως στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Κερκυραίων δημοτών και για μας η διαφάνεια στα οικονομικά και η χρηστή λειτουργία του Δήμου είναι κορυφαία επιδίωξη.

   Η Παράταξή μας ζητά και σήμερα από την κα Υδραίου να δώσει άμεσα τις εντολές και να δοθούν  τα στοιχεία αυτά όχι μόνον σε μας, αλλά σε όλες τις παρατάξεις στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να λάβουν γνώση και να τοποθετηθούν και αυτές.  

Και κυρίως  οι παρατάξεις που πλέον συνευθύνονται από την 1/9/2019 για την διοίκηση του Δήμου Κερκυραίων: η πλειοψηφία της κας Υδραίου με τον κ. Νεράντζη.

   Χωρίς τα στοιχεία αυτά δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε Προϋπολογισμό, Τεχνικό Πρόγραμμα, κ.α».