Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο 13% ΦΠΑ όλες οι τουριστικές υπηρεσίες

τουρισμός
21 Αυγούστου 2019 / 16:13

ΑΘΗΝΑ. Σε διορθωτικές φορολογικές κινήσεις ώστε να αναδειχθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών, τουριστικών υπηρεσιών στοχεύει το υπουργείο Τουρισμού ύστερα από την ορμητική επαναφορά στην «σκακιέρα» των άλλων προορισμών...

... της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία αποδίδεται η κάμψη των αφιξοαναχωρήσεων στην Ελλάδα, το φετινό καλοκαίρι.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης προανήγγειλε την υπαγωγή όλων των τουριστικών υπηρεσιών στον συντελεστή ΦΠΑ 13%, ρύθμιση που αναμένεται να περιληφθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου η αγορά να προλάβει την επόμενη τουριστική σεζόν.
Σημειωτέον ότι στην Κροατία και την Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές (13%) ΦΠΑ για τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα, ωστόσο στην Ελλάδα η επιβάρυνση για τις λοιπές υπηρεσίες, όπως η εστίαση, ανερχόταν μέχρι πρότινος σε ποσοστό 24%, ενώ στην Κροατία σε 5% - 13%.
Αναφερόμενος στην κατανομή της τουριστικής κίνησης, σχολίασε ότι πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας απολαμβάνουν το 80% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων.
Στο μεταξύ την εφαρμογή του Ειδικού Καθεστώτος ΦΠΑ, που θα αφορά όχι μόνο τις πωλήσεις των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στους ταξιδιώτες, αλλά και τις περιπτώσεις πωλήσεων ταξιδίων προς οποιονδήποτε «πελάτη», είτε πρόκειται για μεταπώληση είτε για κατανάλωση της υπηρεσίας, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η απόφαση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του Ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ από τα τουριστικά γραφεία, που εκδόθηκε πρόσφατα, δικαίωσε οκτώ κράτη - μέλη στα οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Μέχρι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυριζόταν ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των τουριστικών γραφείων εφαρμόζεται αποκλειστικά στις πωλήσεις των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στους «ταξιδιώτες», δηλαδή τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.