Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερκυραϊκή τουριστική βιομηχανία

editorial
20 Αυγούστου 2019 / 08:25

Το τρέχον 15νθήμερο αποτελεί το ετήσιο στρεσ τεστ του νησιού. Η Κέρκυρα δέχεται από παντού τον περισσότερο κόσμο. Όλα δουλεύουν στο κόκκινο.

Στο δρόμο βρίσκονται όλα τα οχήματα, επισκεπτών και ενοικιαζόμενα. Το αδιαχώρητο σε παραλίες και μαγαζιά, κάθε είδους. Γρήγορα διαπιστώνει κάποιος πως οι Κερκυραίοι είναι εκπαιδευμένοι. Σειρά ειδικοτήτων δουλεύει ρολόι και εξυπηρετεί εντέλει τους επισκέπτες κάθε βαλάντιου, ηλικίας και φύλλου. Και είναι αυτοί υπερδιπλάσιοι του πληθυσμού. Μια εικόνα της Κέρκυρας του 15αύγουστου, τίτλος τιμής και επίδειξη προσόντων των χιλιάδων εργαζόμενων στον επιστισμό τουρισμό. Δεν είναι κακό να επισημαίνεται ώστε να μην θεωρείται αυτονόητη η δυνατότητα του νησιού να φιλοξενεί τόσον κόσμο. Είναι κεκτημένη με τα χρόνια ικανότητα, που έγινε ιδιότητα της τουριστικής Κέρκυρας. 
Ένας πλουτοπαραγωγικός παράγοντας, πολλαπλασιαστής του φυσικού κάλους, του κλίματος, της εν γένει ατμόσφαιρας και της προνομιακής θέσης του νησιού τόσο στον χώρο όσο και σε σχέση με τις πόλεις προέλευσης των επισκεπτών. Ένα διεθνές αεροπορικό και θαλάσσιο hub στο κέντρο της Μεσογείου.
Στα αρνητικά, τα χιλιοειπωμένα. Η αδυναμία αυτού του εξαιρετικά πλούσιου τόπου να φροντίσει τις υποδομές του. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εποχικότητα των φορτίων. Να μαζέψει τα σκουπίδια του. Να φτιάξει τους δρόμους του. Να ολοκληρώσει επιτέλους, ό, τι άρχισε ως συζήτηση τουλάχιστον, πριν από περίπου 40 χρόνια (!) για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και άλλα τέτοια ανεξήγητα για τον κοινό νου. Η κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στις προφανείς δυνατότητες και τις επίσης προφανείς ανάγκες.
Σχεδόν όλες οι παρατάξεις έχουν διοικήσει τον τόπο. Δεν οφελεί το blame game. Αν αφήνει κάτι θετικό πίσω της η κακοδιοίκηση, είναι την εμπειρία. Ξέρεις τι δεν πρέπει να κάνεις. Πολύ χρήσιμο ακόμα και αν δεν ξέρεις τις πρέπει να κάνεις.
Σε δυο 'βδομάδες πιάνουν δουλειά οι καινούργιοι (σ.σ. για την ακρίβεια, οι καινούργιες). Με τη δημοκρατική ευχή για «καλή επιτυχία», στη χειρότερη περίπτωση ας αναβαθμίσουν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Θα είναι κέρδος πολιτικό και επί της ουσίας.