Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταδικασμένος για βιασμούς στην Κέρκυρα, αποφυλακίστηκε 43 χρόνια νωρίτερα

ΕΛΑΣ
19 Αυγούστου 2019 / 16:41

Την υπόθεση ανέδειξαν εκ νέου τα βρετανικά ταμπλόιντ. Τα θύματά του ήταν Βρετανίδες τουρίστριες κάθε ηλικίας στον Κάβο. Η αποφυλάκισή του αποδίδεται στην ισχύ των ευεργετικών διατάξεων του νέου ποινικού Κώδικα. Πως είχε ανακοινώσει το 2012 την σύλληψή του Δ.Α., η Αστυνομία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον αγγλικό Τύπο η αποφυλάκιση του 47χρονου, Δημήτρη Ασπιώτη, ο οποίος το 2012 είχε καταδικαστεί για κατά συρροήν (έξι) βιασμούς στην Κέρκυρα, σε συνολικά 52 χρόνια κάθειρξη.
Βρέθηκε όμως εκτός φυλακής 43 χρόνια νωρίτερα, ως συνέπεια της ισχύος του νέου ποινικού κώδικα, έχοντας εκτίσει λιγότερα από 9 έτη της ποινής.
Ο 47χρονος αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης την πρώτη ημέρα κάθε μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από το νησί.
Είχε φυλακιστεί για βιασμό και το 2007. Τον Ιούνιο του 2010, καταβάλοντας εγγύηση και με την υπόσχεση καλής διαγωγής, αποφυλακίστηκε μετά από την έκτιση 3ετούς ποινής για τον βιασμό τριών γυναικών μεταξύ του 1997 και του 2005. Ωστόσο μετά από μερικές μόνο βδομάδες, συνέχισε τη δράση του. Το ίδιο καλοκαίρι κατηγορήθηκε για επίθεση σε τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες ηλικίας από 18 μέχρι 47. Ο άνδρας ομολόγησε τις επιθέσεις μετά από κυνηγητό έξι ημερών, υπό την πίεση του πρέσβη της Μεγάλης Βρετανία. Κρυβόταν σε δασώδεις περιοχές στην περιοχή της Λευκίμμης. Τρεις γυναίκες από τη Βρετανία διατύπωσαν κατηγορίες εναντίον του στο δικαστήριο για βιασμό με απειλή μαχαιριού.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης επανειλημμένα αρνήθηκαν να απαντήσουν σε αιτήματα της ως προς την επιβεβαίωση της αποφυλάκισης του 47χρονου και ως προς το αν έχουν εκδώσει σχετικές προειδοποιήσεις.
 
Πως είχε ανακοινωθεί η σύλληψή του
 
Πριν από εννιά χρόνια, στις 27 Αυγούστου 2010, είχε συλληφθεί ο Δ. Α. Λίγες μέρες πριν είχε βιάσει και ληστέψει μια τουρίστρια στον Ασπρόκαβο. Το 2012 καταδικάστηκε. Το 2019 απελευθερώθηκε με περιοριστικούς όρους. Η Αστυνομία τότε είχε ανακοινώσει την σύλληψή του ως εξής:
Κατόπιν της έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον κ. Ανακριτή Κέρκυρας σε βάρος του 37χρονου, η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε εκτεταμένης κλίμακας επιχείρηση με το σύνολο των δυνάμεων, με προτεραιότητα την αποτροπή τέλεσης από αυτόν νέας εγκληματικής ενέργειας και στη συνέχεια την αναζήτηση και σύλληψη αυτού.
Ύστερα από την αξιοποίηση πληροφοριών, διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς κρυβόταν σε δάσος έκτασης 4.000 στρεμμάτων, δύσβατο, με πυκνή βλάστηση, το οποίο γνώριζε πολύ καλά από τα παιδικά του χρόνια. Αποκλείστηκε η περιοχή και πραγματοποιήθηκαν συνεχείς περιπολίες και ενέδρες με τη διάθεση και αστυνομικών σκύλων. 
Ο συλληφθείς, αισθανόμενος την ασφυκτική πίεση των αστυνομικών και ύστερα από διαμεσολάβηση δημοσιογράφων, παραδόθηκε στην Αστυνομία. 
Σημειώνεται ότι ο 37χρονος, από τα χρόνια της εφηβείας του και για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν έγκλειστος φυλακών, με βασικότερο αδίκημα το βιασμό. Επίσης, στο ιστορικό του καταγράφεται και απόδραση με τραυματισμό από το Γ.Ν.Ν. Κέρκυρας, όπου φυλασσόταν.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.