Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπαράγματα ιστορίας Κυνοπιαστών

Κυνοπιάστες
11 Αυγούστου 2019 / 20:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στοιχεία της ιστορίας των Κυνοπιαστών από τον 13ο έως τον 20ό αιώνα θα παρουσιαστούν σε μια μοναδική του είδους εκδήλωση

που οργανώνει η Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού «Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής», την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, ώρα 8.30 μ.μ. στο χώρο μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, στο κέντρο του χωριού.
Την παρουσίαση, με προβολή πλούσιου και εξαιρετικά ενδιαφέροντος αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, θα κάνουν οι:
Ανδρέας Μαζαράκης, αρχαιολόγος – αρχιτέκτονας και ιστορικός ερευνητής, και
Στέφανος Πουλημένος, πρώην κοινοτάρχης Κυνοπιαστών και ερευνητής της τοπικής ιστορίας.
Εμβόλιμα θα αποδοθούν τραγούδια της κερκυραϊκής παράδοσης με την επιμέλεια του Γιώργου Ανυφαντή.
Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης έχει ο επ. Καθηγητής Εικαστικών Τεχνών Βασίλης  Μήττας.



Τι περιλαμβάνει
Η παρουσίαση υπό τον τίτλο «Σπαράγματα Ιστορίας των Κυνοπιαστών, από τον 13ο έως τον 20ό αιώνα» περιλαμβάνει τις πρώτες αναφορές στο χωριό κατά την περίοδο των Ανδηγαυών (1267 – 1386), και προβολή στοιχείων για τους κατοίκους του, τα ονόματά τους, τις ασχολίες τους, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή κατά την περίοδο την περίοδο της Ενετοκρατίας (1386 – 1797).  Στη συνέχεια θα προβληθούν αρχειακά έγγραφα, εικόνες και πληροφορίες για τον πληθυσμό, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και ευρύτερα τη ζωή στους Κυνοπιάστες, κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.
Τέλος, θα προβληθούν στοιχεία που αναδεικνύουν τις βυζαντινές ρίζες των χωριών της Κέρκυρας, ανάμεσα στα οποία και οι Κυνοπιάστες, ενώ για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί μια πειστική ερμηνεία του ονόματος του χωριού.