Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιβαλλοντική βόμβα στην Λευκίμμη

Editorial
08 Αυγούστου 2019 / 13:47

Τα κενά του οδικού χάρτη για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Κέρκυρα θα σκάνε ένα, ένα.

Η θρυαλλίδα παραμένει στην Λευκίμμη όπου Διοίκηση και κίνημα ρισκάρουν αδρανείς απέναντι σ' ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Μια απειλή για τη δημόσια υγεία, των περιοίκων της εγκατάστασης στα Μεσοράχια. Εκεί μεταφέρθηκαν προσωρινά (!) έντεκα χιλιάδες δεμάτια με σκουπίδια, τα τρεις με τέσσερις χιλιάδες των οποίων ξεκοιλιάστηκαν κατά τη μεταφορά, παραμένοντας έτσι εκεί να σαπίζουν εκτεθειμένα στον ήλιο και τον ανοικτό αέρα. Το κίνημα λέει, ελάτε και πάρτε τα πίσω, αποτρέποντας την λειτουργία της εγκατάστασης (σ.σ. εφόσον αποκατασταθεί μαζί με τον δρόμο πρόσβασης). Έτσι δεν συνέβη ποτέ και εξακολουθεί να μην υπάρχει η έστω στοιχειώδης χωματοκάλυψη, που θα μετρίαζε τη ζημιά, αποτρέποντας τους κινδύνους. 

Η Διοίκηση άπραγη, δεν κάνει ούτε μπρος ούτε πίσω. Μετά την πανωλεθρία με τα ΜΑΤ, στρουθοκαμηλίζει, θεωρητικά αναμένοντας να της επιτραπεί να στείλει φορτηγά να χωματοκαλύψουν τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που σαπίζουν στα Μεσοράχια. Σημειωτέον ότι ακόμα κι αν αύριο η Πολιτεία έδινε το πράσινο φως για τη μεταφορά σκουπιδιών από την Κέρκυρα, η απόφαση αυτή δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει αυτά τα σκουπίδια σε κάποιο εργοστάσιο εφόσον τα εργοστάσια σάπια σκουπίδια δεν παίρνουν. Υποχρεωτικά θα πρέπει να πάρουν την άγουσα για κάποια χωματερή. Τόσο τα σκουπίδια της Λευκίμμης όσο κι εκείνα που στοιβάζονται στους χώρους του Τεμπλονιού, που προορίζονται για την ανέγερση εκεί της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Μια λύση που δεν ομολογείται είναι η πλήρωση των μεταξύ των κορεσμένων κυττάρων χώρων με ό, τι σκουπίδι, δεματοποιημένο ή χύμα, έχει συγκεντρωθεί εδώ και 'κεί, σε μια διαδικασία κατ' επίφαση αποκατάστασης των κορεσμένων κυττάρων.

Ο κίνδυνος να παραμείνουν εκτεθειμένα τα δεμάτια με τα σκουπίδια στην Λευκίμμη στον αιώνα τον άπαντα, είναι μεγάλος. Στην ανησυχία συνηγορεί η εκκρεμότητα με τα δεμάτια της Ηλείας που σαπίζουν αναμένοντας ποιος ξέρει τι. Επισημαίνεται ότι η δραματικότητα της υπόθεσης δεν παίρνει αναβολές ούτε αντέχει σε πολιτικούρες ένθεν κακείθεν. Χρειάζεται άμεση δράση τώρα και από όλους τους αρμόδιους και τους εμπλεκόμενους. Η περίοδος του αδιάλλακτου φέισμπουκ πέρασε ανεπιστρεπτί αφήνοντας πίσω της την απειλητική κακομοιριά μας.