ΕΝ.Φ.Ι.Α.: Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος - Ποιες οι μειώσεις - Πότε η πληρωμή των δόσεων

Την ενεργοποίηση των ψηφισμένων μειώσεων στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ενεργοποιεί εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίας Εσόδων, που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον Γιώργο Πιτσιλή

06
Aυγούστου / 2019

ΑΘΗΝΑ.  Κοινοποιήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. η εγκύκλιος για τον νέο ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ο διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., Γιώργος Πιτσιλής, κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες την εγκύκλιο με τις νέες διατάξεις οι οποίες ισχύουν για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Βάσει της εγκυκλίου, για το 2019 ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται ως εξής:

για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, κατά 30%

για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, κατά 27%

για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, κατά 25%

για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, κατά 20%, και

για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά 10%.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα γίνει τον Σεπτέμβριο εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του μήνα αυτού.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της Α.Α.Δ.Ε. είναι να αναρτηθούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. - στα οποία θα υπάρχει μια μεσοσταθμική ελάφρυνση κατά 21,72% - έως τις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου η 1η δόση του φόρου να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, κυβερνητικές πηγές έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτικά παραδείγματα για τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., στον απόηχο των σχετικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα παραδείγματα πιστοποιούν ότι οι μειώσεις δεν αφορούν μόνον τις πλέον ευάλωτες οικονομικά ομάδες (σ.σ. στις οποίες γίνεται μείωση 30%), αλλά το σύνολο της μεσαίας τάξης της χώρας.


πηγή: News247.gr