Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φωτιά» στα δίχτυα των ψαράδων βάζει η μεζούρα στη σαρδέλα

ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ
01 Αυγούστου 2019 / 08:09

ΠΡΕΒΕΖΑ. Στα κάγκελα βρίσκονται οι αλιείς της Πρέβεζας μετά τους ξαφνικούς ελέγχους του Λιμεναρχείου για τη… σαρδέλα σε ψαροκάικα στην παραλία της πόλης.

Μια Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2006 φαίνεται ότι βάζει φωτιά στα δίχτυα των ψαράδων μας. Η ισοπεδωτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βάλει πλαφόν στο μέγεθος της σαρδέλας και προβλέπει να αλιεύεται στα 11 εκατοστά μέγεθος, χωρίς να λάβει υπόψη, ότι στον Αμβρακικό Κόλπο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, δύσκολα το μέγεθός της ξεπερνά τα 10 εκατοστά. Σε κάθε κιλό σαρδέλας δηλαδή αντιστοιχούν 55 περίπου τεμάχια, κάτι που είναι αδύνατο. Τα πρόστιμα αγγίζουν περίπου τα 300 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως θα «τελειώνουν» την αλιεία σαρδέλας στην περιοχή μας.
Ψαράδες αναφέρουν ότι η πελαγίσια σαρδέλα μπορεί να φτάσει και τα 20 εκατοστά, αφού κολυμπά σε ανοιχτή θάλασσα και έχει άφθονο χώρο να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. Αντίθετα, η σαρδέλα του Αμβρακικού Κόλπου δεν ξεπερνά τα 11 εκατοστά. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει κυριολεκτικά μπουρλότο στην αλιεία του πιο διάσημου ψαριού της Πρέβεζας.
Παλαιότερα, ο νόμος έθετε πλαφόν τα 9 εκατοστά και έτσι δεν υπήρχε πρόβλημα, από το 2006 και ύστερα η ευρωπαϊκή νομοθεσία άλλαξε και η ζωή των ψαράδων δυσκόλεψε.
Από την πλευρά του Λιμεναρχείου Πρέβεζας τονίζεται πως ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν καταγγελίες ή όχι. Σημειώνεται δε ότι οι ψαράδες είχαν ενημερωθεί από τον περασμένο Απρίλιο πως θα γίνουν έλεγχοι. Εάν η σαρδέλα είναι μικρότερη σε μέγεθος τότε μπορεί να αλιεύεται τον Αύγουστο που έχει το κατάλληλο μέγεθος υποστηρίζει το Λιμεναρχείο. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά και όχι μόνο στην Πρέβεζα, αλλά σε όλο τον τομέα ευθύνης του Λιμεναρχείου.
Από την πλευρά τους οι αλιείς τονίζουν ότι από αυτή τη δουλειά ζουν εκατοντάδες οικογένειες στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. «Είμαστε επαγγελματίες, έχουμε σκάφη και δουλεύουμε οικογενειακώς για να βγάλουμε ένα μεροκάματο και παράλληλα να δώσουμε φθηνό και ποιοτικό ψάρι. Τι καλύτερο και πιο σωστό, για τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Υπάρχουν άνθρωποι που φέτος δεν μπορούν να βάλουν καύσιμο για να δουλέψουν… Μας καταστρέφει αυτή η Οδηγία» σημειώνουν.
Εκείνο πάντως που προκαλεί απορία, είναι αφενός ότι ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία τέθηκε σε ισχύ από το 2006, δεν θυμάμαι όλα αυτά τα χρόνια να ασχολήθηκε κάποιος με το μέγεθος της σαρδέλας στην Πρέβεζα.
Σίγουρα ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται, πλην όμως εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης, ε… δεν χάθηκε ο κόσμος για 2 και 3 εκατοστά ψαριού μεγαλύτερο, τη στιγμή που αρκετοί συνάνθρωποί μας βιοπορίζονται και επιβιώνουν από το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Βάσει πάντως των παραπάνω ελέγχων και παραπόνων, από αύριο –φαντάζομαι- θα ξεκινήσει και «σαφάρι» σαρδέλας στα καταστήματα εστίασης της πόλης (ταβέρνες, εστιατόρια κλπ) μιας και το ψάρι κάτω των 11 εκατοστών δεν θα πρέπει να αλιεύεται άρα… ούτε να καταναλώνεται…
Θα δούμε τέτοιους ελέγχους σε καταστήματα που έχουν στο μενού τη σαρδέλα; Τι λένε οι καταστηματάρχες;
 
Άρης Τσελίκος