Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάντο όπως ο Τζέσε Όουενς

editorial
22 Ιουλίου 2019 / 16:14

Πρώτα, πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ και καιρό καμιά επιτυχία αθλητών και αθλητριών του Σκορδίλη δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Παύλος μας έχει κακομάθει, αναδεικνύοντας τους άλτες και τις άλτριες σε διεθνές βεβαίως, και σε εθνικό επίπεδο, πολύ ψηλά.

Με την παρατήρηση αυτή μπορεί να παίρνει η μπάλα και τη Δόση, που ανήκει σε άλλο σύλλογο και έχει τον πατέρα της προπονητή (και που βεβαίως αξίζουν ισότιμα συγχαρητήρια) όμως ας επιτραπεί η εκτίμηση πως πέραν της αναμφισβήτητα διακριτής δικής της περίπτωσης, η γενική περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ανάδειξης αθλητών με επιδόσεις διεθνούς επιπέδου, πιστώνεται αρχικώς στον Σκορδίλη και τον ΚΓΣ. Αναζητώντας το μυστικό σε μια λίγο παλιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, ο Μίδας του κερκυραϊκού, κλασικού αθλητισμού, προσγειωμένος και νουνεχής, απέδωσε τις επιτυχίες στον ζήλο των αθλητών του, θηλυκών κι αρσενικών, και τον ανήγαγε στο αδιαμφισβήτητο κίνητρο φτωχόπαιδων και χωριατόπαιδων. Αυτά κατά κανόνα ατσαλώνονται στη διαδικασία της υπέρβασης σειράς πρόσθετων, λόγω καταγωγής και κοινωνικής προέλευσης, εμποδίων ώστε να μπορέσουν να μετάσχουν στην προετοιμασία, που τελικά τους δίνει τις επιτυχίες κι αυτή τη ξεχωριστή προβολή. Εν ολίγοις, το κίνητρο των αθλητών μας είναι το πείσμα που γεννάει η η διάθεσή τους να κερδίσουν «κούρσες», εκκινώντας συχνά πολύ πιο πίσω από τη γραμμή της αφετηρίας, στην οποία μπορεί να βρίσκονται ανταγωνιστές τους. Νηφάλια εκτίμηση, εκπληκτική ερμηνεία των επιτυχιών. Έτσι κι η Σπυριδούλα η Καρύδη, περήφανη στο πλάι των βιοπαλαιστών γονιών της, κερνάει με τη χαρά της κάθε άλλον, που αναγνωρίζει το κίνητρο και τη δυνατότητα. Που ζεσταίνει ελπίδες στη ψυχούλα κι άλλων αγωνιστών σ' άλλους στίβους, όχι αποκλειστικά και μόνον αθλητικούς. Δικαιώνει έτσι τις πιο σύγχρονες επιστημονικές θεωρήσεις ότι δηλ. το μέγιστο κίνητρο του κάθε ανθρώπου είναι αυτό της αναγνώρισης στο πεδίο και τον χώρο που πρωτίστως αυτός επιθυμεί, επιλέγοντας την κλίμακα και το εύρος. Μέγιστο κίνητρο, πάνω από τα λεφτά και από τη δόξα. Ραψωδία στις ανθρώπινες αρετές και ιδιότητες. Αυτές που βρίσκονται στον αντίποδα της μιζέριας, περιγράφοντας έναν κόσμο καλύτερο, που καμιά φορά πιστεύουμε ότι είναι η μοναδική του εκδοχή/προοπτική. Του ανθρώπου και του κόσμου του. Δεν είναι όμως έτσι. Άλλο που ο Παύλος και οι αθλητές/τριες του υπηρετούν κλασικά κελεύσματα, παράγοντας παράδειγμα προς μίμηση και πρότυπα να τα ακολουθήσεις. Γι' αυτό κυρίως το διαχρονικό επίτευγμα και ανεξαρτήτως του μετάλλου στο στήθος της πρώτης, τους είμαστε ευγνώμονες και περήφανοι.
* Ο Τζέσε Όουενς ήταν Αμερικανός αθλητής του στίβου. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, όπου και κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα, στο άλμα εις μήκος και αγωνιζόμενος στη Σκυταλοδρομία 4x100. Έχει μείνει στην ιστορία ως ο αθλητής που ρεζίλεψε την θεωρία του Χίτλερ για την υπεροχή της Αρίας φυλής, μπροστά στα μάτια του Φίρερ.