Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σάλος για την αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
18 Ιουλίου 2019 / 11:30

Μετά την αιφνιδιαστική αναγόρευση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.
Μία από τις αντιδράσεις αυτές είναι και η πρωτοβουλία που πήραν κάποιοι πολίτες να μαζέψουν υπογραφές μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας avaaz προκειμένου να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του ΑΠΘ. Τη δεύτερη μέρα του ψηφίσματος, οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 24.000.

«Είναι αδιανόητο να τιμούμε με τον οποιονδήποτε τρόπο ανθρώπους με τοξικές, αναχρονιστικές απόψεις. Ακολουθούν κάποιες παλαιότερες δηλώσεις του Μητροπολίτη, που αποδεικνύουν οτι είναι ανάξιος οποιουδήποτε τιμητικού τίτλου, πόσο μάλλον αυτή του "επίτιμου διδάκτορα"», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που συνοδεύει τη διαδικτυακή καμπάνια. 

Καθηγητής ΑΠΘ: Ντρέπομαι...
Την αναγόρευση του Μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ σχολίασε ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Άρης Στυλιανός.
Ο κ. Στυλιανός μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε αναφορά σε «μαύρη μέρα» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ντρέπομαι γι’αυτό και ζητάω συγγνώμη από τους δημοκρατικούς ανθρώπους».
Ο ίδιος αποκάλυψε ακόμα ότι η αναγόρευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2017, αλλά είχε αναβληθεί λόγω αντιδράσεων.

«Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως δημόσια, τώρα έγινε εν κρυπτώ. Πήγαν ο κος πρύτανης και ο κος κοσμήτορας μαζί με κάποιους καθηγητές στα γραφεία του Μητροπολίτη χωρίς να ενημερωθούμε. Υπάρχει πρόβλημα ουσίας αλλά και διαδικασίας, δηλαδή θεσμικής εκτροπής» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανός, ενώ θύμισε τις ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Άνθιμου αλλά και την υποδοχή με επαίνους του ζεύγους Μιχαλολιάκου.
Τέλος ο κ. Στυλιανός τόνισε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι αναστατωμένη και πως το θέμα θα τεθεί στην επόμενη σύγκλητο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακαλέστε
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αξιώνει από το ΑΠΘ να ανακαλέσει τον μητροπολίτη Ανθιμο σε επίτιμο διδάκτορα.
Να ανακαλέσουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την ανακήρυξη του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ζητάει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Μαύρη σελίδα για την ιστορία του ΑΠΘ αποτελεί η εν κρυπτώ ανακήρυξη του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει:

«Οι σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δε συνάδουν με την ιδιότητα του μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Πανεπιστημίου, ενός κατεξοχήν χώρου δημοκρατίας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Ο κομματικός πρύτανης της ΝΔ που έκλεισε το Πανεπιστήμιο επειδή θα επισκέπτονταν την πόλη ο πρωθυπουργός της χώρας φέρει ακέραια την ευθύνη για την τελετή-παρωδία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θεωρεί προκλητική την αναγόρευσή του κ.κ. Άνθιμου και καλεί τις πρυτανικές αρχές να ανακαλέσουν την απόφασή τους ώστε να διαφυλάξουν το κύρος του ΑΠΘ».