Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την αδράνεια του κράτους καταγγέλλουν σύμβουλοι της ΝΕΡΙΚΙ

Σκουπίδια
29 Ιουνίου 2016 / 12:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοικτή επιστολή με θέμα τα απορρίμματα αποστέλλουν οι σύμβουλοι της ΝΕ.ΡΙ.ΚΙ. Γιώργος Καρύδης, Μάνος Ράπτης, Σταμάτης Απέργης, Σωτήρης Καζιάνης και Αλέκος Φαϊτάς, διαμαρτυρόμενοι για την ουδέτερη στάση που εξακολουθούν να κρατούν οι κρατικοί παράγοντες και οι αστυνομικές αρχές.

«Απορρίμματα: Όλοι περιγράφουν το αδιέξοδο, ουδείς φωτίζει τη διέξοδο.
 Συνδημότισσες  και συνδημότες
Ο πρωτόγνωρος σε διάρκεια, ένταση, αδιαλλαξία και εμμονές αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, έχει οδηγήσει την Κέρκυρα σε αδιέξοδο.
Θεωρούμε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να  βγάλετε ασφαλέστερα τα συμπεράσματά σας. 
Καταρχάς  ως μέλη της  δημοτικής αρχής  αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, αλλά δεν είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι.
Εκτός των διαχρονικών ευθυνών που υπάρχουν για την σημερινή αθλιότητα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, δεκαεπτά ημέρες τώρα, ενώ όλες οι δομές της κρατικής μηχανής γνωρίζουν, από δική μας ενημέρωση και όχι μόνο, την οξύτητα του προβλήματος, αποφεύγουν να σχεδιάσουν και  να συνδράμουν  για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Συγκεκριμένα, ενώ η δημιουργηθείσα κατάσταση είναι έκνομη, οι κρατικές υπηρεσίες προστασίας της έννομης τάξης και του δημοσίου συμφέροντος, ουδεμία πρωτοβουλία ή ενέργεια έχουν λάβει, ως εκ του νόμου οφείλουν, για την δραστική αντιμετώπισή του φαινομένου της αυθαίρετης κατάληψης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.  Και τούτο ενώ εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Κέρκυρας και  απειλείται με καταστροφή η οικονομική και τουριστική δραστηριότητα του νησιού.
Η όλη κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από δισταγμούς, ιδεοληψίες, χάϊδεμα αυτιών, εξυπνακισμούς και λαϊκίστικες προτάσεις εντυπωσιασμού αυτοδιοικητικών παραγόντων και κομματικών στελεχών.
Το κεντρικό κράτος μέχρι στιγμής περιορίζεται σε συζητήσεις,  δηλώσεις, νουθεσίες και υποδείξεις.  Ουδείς βάζει το δάχτυλο ‘’επί τον τύπον των ήλων’’.  Δραστική οικονομοτεχνική ενίσχυση δεν υπάρχει.
Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση παραλυτική με αποκλειστικά θύματα το νησί και τους κατοίκους του.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ανωτέρω αδράνεια της κρατικής μηχανής, η οποία, ενώ όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και υποχωρήσεων με  όσους απέκλεισαν τον ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχουν εξαντληθεί, δεν ενεργοποιείται ούτε  συνδράμει τον Δήμο Κέρκυρας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και στο δυσβάστακτο βάρος  αντιμετώπισης της έκρυθμης αυτής κατάστασης.
Δεν σκεπτόμαστε, σ΄ αυτή τη δύσκολη φάση να λιποτακτήσουμε ούτε ν’ αφήσουμε τον τόπο στην τύχη του. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να υπάρχει αίσιο τέλος για το ξεπέρασμα της πρωτοφανούς κρίσης που υπάρχει στον τόπο μας.
Με το παρόν, δεν απαιτούμε την κατανόησή σας αλλά την ενημέρωσή σας. 
Καλούμε για ύστατη φορά, το μεν αρμόδιο Υπουργείο να συμβάλλει ταχύτατα και ουσιαστικά στην άρση του σημερινού αδιεξόδου παρέχοντας τα αναγκαία κονδύλια και υλικοτεχνικά μέσα, επιβοηθητικά  δε το Αρχηγείο της Αστυνομίας καθώς και τις περιφερειακές και τοπικές διωκτικές και αστυνομικές αρχές  να κινηθούν άμεσα για την άρση της κατάληψης, το άνοιγμα και τη διαφύλαξη του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου προκειμένου να διασωθεί το νησί μας».
Κέρκυρα 29 Ιουνίου 2016         
                                             Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΕ.ΡΙ.ΚΙ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
ΜΑΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΖΙΑΝΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΪΤΑΣ