Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμπιστοσύνη - Το κλειδί για την έξοδο από την κρίση

Κώστας Καρβούνης
09 Ιουνίου 2019 / 11:38

Γράφει ο Κώστας Καρβούνης

H άρτι δημοσιευθείσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση εποπτείας της Ελληνικής οικονομίας εντοπίζει - εξαιτίας των πρόσφατων μέτρων της Κυβέρνησης - τη δημιουργία τρύπας στον φετινό Προϋπολογισμό.
 
Η έκθεση βέβαια αποτυπώνει «φωτογραφικά» τι θα συνέβαινε στην οικονομία αν παρέμενε ο κ. Τσίπρας. Αυτή η εικόνα, όμως, έχει ήδη αλλάξει. Αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές είδαμε όλοι την αντίδραση των αγορών στην προοπτική αντικατάστασης μιας κυβέρνησης που εφήρμοσε αυστηρή λιτότητα και εξαντλητική υπερφορολόγηση από μια κυβέρνηση με σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ανέβηκε στις 837 μονάδες στην πρώτη εβδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ενώ η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού Ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 3%. Απεδείχθη ότι κλειδί για την οριστική έξοδο από την κρίση είναι η εμπιστοσύνη.  Απεδείχθη ότι οι αγορές εμπιστεύονται το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χώρα και ότι η προσδοκία της εφαρμογής μιας αναπτυξιακής, μεταρρυθμιστικής πολιτικής που φέρνει επενδύσεις και δημιουργεί νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, βάζει την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Όλοι πλέον προσανατολίζονται στο μέλλον. Χάρη στην προσδοκία της πολιτικής αλλαγής, τα επιτόκια αποκλιμακώνονται, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών, η εικόνα των τραπεζών βελτιώνεται και οι αγορές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα. Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι η Ελλάδα μπορεί να αφήσει οριστικά πίσω της τη μιζέρια και την ψευδοανάκαμψη του κ. Τσίπρα και να επιτύχει υψηλούς, διατηρήσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης και τελικά υψηλότερο εισόδημα για όλους τους Έλληνες. Αυτό άλλωστε είναι και το πραγματικό δίλημμα των εθνικών εκλογών: Από τη μια πλευρά η ανάπτυξη για όλους και από την άλλη η διαρκής ανακύκλωση της μιζέριας και της φτώχειας.
 
Ισχύουν επομένως στο ακέραιο οι τρεις σημαντικές προτεραιότητες που φέρνει μαζί της η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται:
* Νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές
* Λιγότεροι φόροι για όλους
* Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επιβεβαιώνει ότι η Ελληνική κοινωνία διαθέτει την εμπειρία και την ωριμότητα να αντιστέκεται στον λαϊκισμό, τα ψέματα και τις φρούδες υποσχέσεις και είναι έτοιμη να ακούσει  έναν ουσιαστικό προγραμματικό λόγο. Γι αυτό και δεν παρασύρεται από την πανικόβλητη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξυπνήσει «αντιδεξιά σύνδρομα» αλλά ενδιαφέρεται να ακούσει ποιος και πως θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη, ποιος και πως θα υλοποιήσει τα μέτρα που θα δώσουν ανάσες και λύσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία, την περιφερειακή πολιτική.
 
 
Όραμα της Ν.Δ. και του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη είναι - όπως ο ίδιος είπε - μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα, με δυναμική ανάπτυξη που θα φέρνει νέες επενδύσεις και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, δουλειές. Και αυτό απαιτεί σταθερότητα. Απαιτεί μια ισχυρή κυβέρνηση. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και ο στόχος αυτός μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων.
 
Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, χωρίς να ρωτά τι ψήφισαν στο παρελθόν. Αναπτύσσει το σχέδιο και το πρόγραμμά της, ζητώντας τη θετική ψήφο τους. Χωρίς έπαρση και αλαζονεία, αλλά με αλήθεια, ειλικρίνεια, σεμνότητα, ευπρέπεια. Και επαναλαμβάνει ότι ασχέτως του αποτελέσματος των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία θα αναζητήσει μετεκλογικά τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για να πάει ο τόπος μπροστά.