Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολίτες μεσογειακών ιστορικών πόλεων: Κρατήστε μακριά τα κρουαζιερόπλοια!

Κρουαζιερόπλοια
03 Ιουνίου 2019 / 14:16

ΒΕΝΕΤΙΑ. Με αφορμή το ατύχημα που συνέβη στη Βενετία, όταν κρουαζιερόπλοιο χτύπησε σε αποβάθρα και τουριστικό πλοιάριο στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας (κανάλι Giudecca)

το Gruppo 25 Aprile, μέλος του Δικτύου Πολιτών Ιστορικών Πόλεων της Μεσογείου, στο οποίο ανήκει και ο σύλλογος Σαν Τζιάκομο, ζητά από τις αρχές να λάβουν μέτρα για να προστατευθούν οι πόλεις - μνημεία Unesco:
 
«Πριν από μερικά χρόνια, ένα αγκυροβολημένο κρουαζιερόπλοιο της ίδιας εταιρείας (MSC) μπροστά στην Παλιά Πόλη κατέστρεψε τους αγωγούς μεταξύ Ντουμπρόβνικ και του νησιού Lokrum, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύγκρουση λόγω ισχυρών ανέμων. Η άγκυρα του πλοίου κατέστρεψε τηλεφωνικές γραμμές, ηλεκτρικούς και υδραυλικούς αγωγούς προκαλώντας ζημιά 30.000 ευρώ ημερησίως στο νησί.
 
Αυτά τα περιστατικά αποδεικνύουν ότι, πέρα ​​από τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, τα γιγάντια κρουαζιερόπλοια αποτελούν άμεση απειλή για τις κοινότητές μας.
 
Οι πόλεις του Ντουμπρόβνικ και της Βενετίας, οι οποίες υποφέρουν ιδιαίτερα από κακοδιαχείριση του μαζικού τουρισμού, χρειάζονται επείγουσα δράση για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους, τους κατοίκους, το οικοσύστημα και την πολιτιστική κληρονομιά.
 
Μέχρι σήμερα, ακόμη και η παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την υιοθέτηση και εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης που θα λαμβάνουν υπόψη τη φέρουσα ικανότητα κάθε τοποθεσίας.
 
Ως μέλη του Δικτύου Πολιτικών Κοινωνιών των Μεσογειακών Ιστορικών Πόλεων, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης οι προστατευόμενες από την UNESCO πόλεις και νησιά της Κέρκυρας, της Κύπρου, της Κρήτης και της Ρόδου, καλούμε όλους τους υπεύθυνους να λάβουν τελικά απόφαση να διατηρήσουν τα γιγάντια κρουαζιερόπλοια σε ασφαλή απόσταση από το λεπτό οικοσύστημα της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας και τα ιστορικά κέντρα του Ντουμπρόβνικ και άλλες πόλεις και νησιά αναγνωρισμένα ως παγκόσμια κληρονομιά».