Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς και πού θα ψηφίσουμε στον δεύτερο γύρο

β΄γύρος
01 Ιουνίου 2019 / 09:45

Εγκύκλιο που συμπεριλαμβάνει οδηγίες για το δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Εγκύκλιο που συμπεριλαμβάνει οδηγίες για το δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Η εγκύκλιος υπ’ αριθμόν 42 περιέχει πληροφορίες για το πότε, το που και το πώς θα κληθούν να ψηφίσουν οι εκλογές στο δεύτερο γύρο.

Εν όψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας της 2ας Ιουνίου, που θα διεξαχθεί ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους δημάρχους ή υποψήφιους περιφερειάρχες ενός δήμου ή περιφέρειας, το υπουργείο ανακοίνωσε τα παρακάτω:

Που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά κέντρα που διεξήχθησαν οι εκλογές της 26ης Μαΐου. Καθήκοντα θα αναλάβουν  οι ίδιες εφορευτικές επιτροπές, οι ίδιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι ίδιοι έφοροι αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Ένας γραμματέας θα οριστεί για κάθε εκλογικό τμήμα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί το έργο της εφορευτικής επιτροπής.

Πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 07.00 το πρωί και θα λήξει στις 19.00 το απόγευμα

Σχετικά με τη σταυροδοσία

Στην επαναληπτική ψηφοφορία, οι εκλογείς δεν βάζουν σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, αφού η ψηφοφορία αφορά αποκλειστικά τους  δύο επικεφαλής  δημάρχους ή περιφερειάρχες. Οι συνδυασμοί που θα λάβουν μέρος στις εκλογές, καλούνται να παραδώσουν εγκαίρως τον απαραίτητο αριθμό ψηφοδελτίων στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη.

Για το εκλογικό υλικό

Το εκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, με μόνη εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δε θα χρειαστεί, αφού δεν υπάρχει σταυροδοσία. Οι συνδυασμοί πρέπει να παραδώσουν το εκλογικό υλικό στους οικείους δήμους το αργότερο ως την Πέμπτη 30.5.2019.

Για το πρόγραμμα των εκλογών

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3852/2010, οι οικείοι δήμοι οφείλουν να εκδώσουν και να δημοσιεύσουν πρόγραμμα εκλογής. Σε αυτό θα αναφέρεται το όνομα των συνδυασμών και των υποψήφιων περιφερειαρχών που συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, με τη σειρά που ανακηρύχθηκαν από το πρωτοδικείο.

Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα των δημοτικών εκλογών.

Πως θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα στο υπουργείο

Για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα χρησιμοποιήσουν τα έντυπα μετάδοσης που έχουν λάβει, ενώ σημειώνεται πως η σειρά αναγραφής των συνδυασμών και των υποψηφίων στα έντυπα μετάδοσης που θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τη σειρά ανακήρυξης των συνδυασμών από το πρωτοδικείο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα γίνουν γνωστές με νέα εγκύκλιο.

Για τη λειτουργία των ΟΤΑ τη μέρα των εκλογών

Την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, οι ΟΤΑ όσων δήμων ή περιφερειών συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών αυτοδιοίκησης, οφείλουν να είναι ανοιχτά, μέχρι την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα που βρίσκονται εντός των ορίων τους.

 

Οδηγίες για τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους

 

Σχετικά με τους παραλειφθέντες εκλογείς

Όσοι έχουν παραληφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους,  μπορούν να ψηφίσουν κάνοντας χρήση ενός πιστοποιητικού εγγραφής στα δημοτολόγια ή τα μητρώα αρρένων, το οποίο χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από το δήμο τους και το οποίο θα φέρει την ένδειξη «ΕΚ∆Ι∆ΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 2ας ΙΟΥΝΙΟΥ 2019».

 

Σχετικά με τους παραλειφθέντες υπηκόους κρατών μελών της Ε.Ε.

Όσοι εκλογείς έχουν παραληφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους και είναι υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε. θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από το δήμο στον οποίο υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο.

Σημειωτέον, οι εκλογείς που αναφέρθηκαν παραπάνω θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν και οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς.

 

Σχετικά με τους διπλοεγγεγραμμένους εκλογείς

Όσοι  έχουν εγγραφεί δύο φορές στον εκλογικό κατάλογο, φέρουν δίπλα στο όνομά τους στη λίστα των εκλογέων την ένδειξη Δ. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, οφείλουν να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα, στην οποία πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία του εκλογέα και ιδιαίτερα ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, όπως αυτός προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο. Στο τέλος της υπεύθυνης δήλωσης, ο εκλογέας  οφείλει να αναφέρει ρητώς τη φράση: «Επίσης ότι άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα την Κυριακή 26.5.2019 σ’ αυτό το ίδιο εκλογικό τμήμα». Τα παραπάνω πιστοποιητικά και οι υπεύθυνες δηλώσεις διπλοεγγεγραμμένων και παραλειφθέντων εκλογέων πρέπει να αποσταλούν στα οικεία Πρωτοδικεία, ξεχωριστά από το υπόλοιπο εκλογικό υλικό.

Πηγή: eklogika.gr



Πηγή: https://www.eklogika.gr/page/dimoekloges/pws-kai-poy-tha-psifisoyme-sto-deytero-gyro