Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη της μεσογειακής γαστρονομίας & την εκπαίδευση

«Να αισθάνεσαι τη Μεσόγειο, να την προστατεύεις και να αναδεικνύεις τις αισθήσεις της»

10
Μαΐου / 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπεγράφη χθες το απόγευμα μεταξύ του Δήμου Κέρκυρας, του ΙΕΚ Κερκύρας Τουριστικών Επαγγελμάτων, του ιδρύματος/σχολής ITS Albatros της Μεσήνης Σικελίας και του φορέα Marco Polo System (στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία υπογραφής του Μνημονίου) Διεθνές Μνημόνιο Συνεργασίας MedSense για την ανάδειξη της γαστρονομίας  και την προώθηση της εκπαίδευσης των νέων στην ευρω-μεσογειακή περιοχή.   

Η συνάντηση για την υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας στο Ιστορικό Δημαρχείο.
Παρόντες ήταν  ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας και  ο Πρόεδρος του συλλόγου Non Solo Cibus,  Fabrizio Scaramuzza, από τη  Μεσήνη της Σικελίας. Επίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τarn (της νότιας Γαλλίας) και του IEK  La Chambre des Métiers et de l'Artisanat Jean-Louis Hormièreμε τον  οποίο  βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για την υπογραφή του Μνημονίου.
Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, ο Διευθυντής του ΙΕΚ Δημήτρης Μπακύρας, ο πρόεδρος της σχολής  ITS Albatros Paolo Vitto και ο project manager του Marco Polo System Alberto Cotrona.

Με το Μνημόνιο δηλώνεται η κοινή θέληση συνεργασίας των μερών με σκοπό:
- να σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πρωτοβουλίες αμοιβαίας ανταλλαγής μεταξύ εκπροσώπων του παραγωγικού τομέα, των αρχών και του τομέα της εκπαίδευσης (καθηγητές, σπουδαστές) 
- να συμμετέχουν και να προσκαλούν ο ένας τον άλλον σε εκδηλώσεις σχετικές με την προώθηση τοπικών προϊόντων και εδαφικών αξιών, προκειμένου να προωθηθεί η διεθνοποίηση και να ενθαρρυνθεί η κινητικότητα, ιδίως για τους νέους και τους σπουδαστές εν γένει 
- να  προωθήσουν τον διάλογο, την ανταλλαγή και τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών στις αντίστοιχες περιοχές τους και την προώθησή τους στην περιοχή καταγωγής τους 
- να παρέχουν τις δικές τους δομές (ινστιτούτα κατάρτισης, ιδρύματα) ή στην εταιρική σύνθεση των οποίων συμμετέχουν (Περιφέρειες, Δήμοι, Επαρχίες, Πόλεις, Υπουργεία) ή με τις οποίες υπάρχει εύκολη συνεργασία (Εμπορικά Επιμελητήρια, τουριστικά γραφεία), με στόχο τη διευκόλυνση των κοινών δραστηριοτήτων 
να δρουν για την προώθηση και τη  διατήρηση της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο μέσω κοινών πρωτοβουλιών όσο και ανεξάρτητα
- να  συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας μέσω της υποβολής προτάσεων σε ευρωπαϊκά  προγράμματα ή / και στην προσχώρηση σε υφιστάμενα έργα που κρίνονται χρήσιμα για την προώθηση και την ενίσχυση των εμπλεκόμενων τομέων.