Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υψηλού επιπέδου το 2ο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών με σύμπραξη δύο φιλαρμονικών

σεμινάριο πνευστών
05 Μαΐου 2019 / 07:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τη συναυλία των σπουδαστών του, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαΐου στην Ιόνιο Ακαδημία,

ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων που διοργάνωσαν από κοινού η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» και η Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας», κατά το διάστημα από 30 Απριλίου έως 4 Μαΐου. Στη συναυλία του Σαββάτου συμμετείχαν περί τους 70 σπουδαστές του σεμιναρίου, κάθε ηλικίας, οι οποίοι και εμφανίστηκαν σε διάφορα μουσικά σχήματα ξύλινων και χάλκινων πνευστών.

Μία ημέρα νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί και η συναυλία των προσκεκλημένων διδασκόντων του σεμιναρίου, στον Καθολικό Ι.Ν. Αγίου Φραγκίσκου. Σε σύνολα ξύλινων πνευστών, χάλκινων πνευστών, αλλά και μικτά σύνολα, παρουσίασαν έργα συνθετών όπως Joseph Haydn, Heitor Villa-Lobos, Νίκος Σκαλκώτας κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, προσκεκλημένοι διδάσκοντες ήταν οι Susanne Wohlmacher (φλάουτο), Harald Hendrichs (κλαρινέτο), Tobias Füller (τρομπέτα), Klaus Gossmann (κόρνο), Andreas Hebeler (τρομπόνι) και Alexander Kritikos (τούμπα), μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Essen της Γερμανίας. Στη συναυλία της Παρασκευής συμμετείχαν επίσης ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), καθώς και ο μουσικός της, Σπύρος Αλαμάνος (φαγκότο).

Μέγας χορηγός για τη διεξαγωγή του 2ου Διεθνούς Σεμιναρίου ήταν η Γερμανική Πρεσβεία. Τέλος, κατά την διάρκειά του, πιανιστική συνοδεία στους σπουδαστές παρείχε η Μαρία Κωλέττη.

Η εκ νέου σύμπραξη των δύο συγκεκριμένων Φιλαρμονικών για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου αυτού, με τόσους προσκεκλημένους διδάσκοντες υψηλού επιπέδου, είναι από μόνο του γεγονός αξιέπαινο. Ελπίζεται, όχι μόνο να υπάρξει ανάλογη συνέχεια στο μέλλον, αλλά επί μονίμου βάσεως στο εξής στο σύνολό τους τα μουσικά σωματεία του τόπου (φιλαρμονικές και ωδεία) να συνενώνουν τις δυνάμεις τους για την διοργάνωση τέτοιων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, προσβάσιμων σε όλους. Άλλωστε, η μουσική εκπαίδευση είναι ένας τομέας που δεν χωρά διαχωρισμούς. Είναι ευνόητο εξάλλου πως η συνεργασία ακόμη περισσότερων φορέων και σωματείων, μόνο θετικά θα μπορούσε να επιδράσει στην δημιουργία ακόμη καλύτερων προδιαγραφών και προϋποθέσεων (από άποψη χρηματοδότησης, υποδομών κ.ά.) για υλοποίηση ποιοτικών σεμιναρίων και λοιπών μουσικοεκπαιδευτικών δράσεων σε τακτική βάση.