Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Ολλανδός σπηλαιολόγoς René van Vliet μας ξεναγεί σε ένα βάραθρο της Κέρκυρας! (photos)

σπηλαιολόγoς
03 Μαΐου 2019 / 10:51

Το σπήλαιο βρίσκεται στο χωριό Άγιοι Δέκα και είναι κρυμμένο σε έναν ελαιώνα.


Η είσοδος του σπηλαίου που λέγεται η Γράβα στου Μπουζαβιέρη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις 29 Απριλίου  ο Ολλανδός σπηλαιολόγος επισκέφθηκε μαζί με τον Γιάννη Γαστεράτο τη Γράβα στου Μπουζαβιέρη. Το σπήλαιο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως λέει ο ίδιος. Βρίσκεται στο χωριό Άγιοι Δέκα και είναι κρυμμένο σε έναν ελαιώνα.  


Ο σπηλαιολόγος René van Vliet εξερεύνησε τη διακόσμηση της Γράβας στου Μπουζαβιέρη.

Έχει μια μικρή είσοδο που βρίσκεται 1,5 μέτρο κάτω από το έδαφος. Μπροστά στην είσοδο βρίσκεται μια στενή τρύπα με μήκος 7 μέτρα. Η κύρια αίθουσα του σπηλαίου έχει εντυπωσιακή διακόσμηση. Σε κάποια σημεία των τοιχωμάτων διακρίνονται κίτρινοι κρύσταλλοι, σχεδόν σαν σκόνη.  


Η διακόσμηση στην οροφή του σπηλαίου έχει μαύρα, γκρι και κίτρινα χρώματα.

Μέσα το σπήλαιο βρέθηκαν υπολείμματα από ένα ξύλινο παγκάκι και ένα παλιό, σκουριασμένο σιδερένιο βαρέλι, τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή για τη χλωρίδα και την πανίδα του σπηλαίου. 


Παρακάτω στο σπήλαιο βρέθηκαν και πολλά μεγάλα κόκαλα, που μάλλον προέρχονται από σκελετό γαϊδουριού (φωτ. Γιάννης Γαστεράτος).

Στο τέλος της αίθουσας βρίσκεται ένα εξαιρετικό αλλά και επικίνδυνο βάραθρο. Τα τοιχώματα του βαράθρου είναι στεγνά και οι πέτρες ξεφτίζουν εύκολα. Η κατάβαση είναι δύσκολη αλλά η ανάβαση είναι δυσκολότερη. Το βάραθρο βγάζει στην δεξιά πλευρά κάτω από το έδαφος του σπηλαίου. Από τη πλευρά εκείνη υπάρχει ένα πέρασμα προς την αριστερή πλευρά. Στο τέλος του περάσματος βρίσκονται δύο μεγάλοι χώροι, ένας βαθύς που βρίσκεται σε ύψος (δηλαδή στον πρώτο όροφο) και ένας τεράστιος και βαθύς χώρος που βρίσκεται κάτω από το πέρασμα.


Ο σπηλαιολόγος περπάτησε τη διάβαση από τη δεξιά πλευρά του βαράθρου πρός την αριστερή πλευρά

Στο σπήλαιο βρέθηκαν κάποιοι Κερκυραϊκοί Σπηλαιόγρυλοι (Corfu cave cricket -Dolichopodasteriotisi), όχι νυχτερίδες.
Περισσότερες πληροφορίες από τις σπηλιές της Κέρκυρας μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Speleo Corfu (www.speleocorfu.com).
Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπως λέει: «Η επισκεψή του σπηλαίου αυτού έγινε με την ευγενική και σημαντικη βοήθεια των: Γιάννη Γαστεράτου, Θεόδωρου Σκαλίτη, Ιωάννη Λουκά, CanyonZone, Rodcle, και Aventure Verticale» .