Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινάει το 1ο Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ «Πάσχα στην Κέρκυρα ΄19»

Σκακιστικό Φεστιβάλ
29 Απριλίου 2019 / 08:35

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από πολλά χρόνια η Κέρκυρα φιλοξενεί ξανά μια μεγάλη σκακιστική διοργάνωση.

Είναι το 1ο Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ «Πάσχα στην Κέρκυρα ‘19» που θα διαρκέσει για μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 29 Απριλίου έως και την Κυριακή 5 Μαΐου στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Corfu Holiday Palace.
Σε αυτό θα συμμετέχουν ελεύθερα σκακιστές, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με έμφαση στις συμμετοχές  από τα άλλα Ιόνια Νησιά και την Κέρκυρα. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει κύριες και παράπλευρες εκδηλώσεις.
Κύριες Εκδηλώσεις
•           Τουρνουά σκακιού 9 γύρων, με διεθνή αξιολόγηση ELO και τη συμμετοχή κορυφαίων γκρανμαίτρ και ισχυρών παικτών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
•           Τουρνουά σκακιού 9 γύρων με διεθνή αξιολόγηση ELO με συμμετοχή νεαρών και αρχαρίων σκακιστών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Παράπλευρες Εκδηλώσεις
•           Τουρνουά μπλιτς (γρήγορου σκακιού) 11 γύρων.
•           Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής με σκακιστικό θέμα με την επιμέλεια της γνωστής Κερκυραίας ζωγράφου Ειρήνης Πέννα.
 
Το πρόγραμμα των δύο τουρνουά έχει ως εξής:
Α΄ και Β’ Γκρουπ
1ος γύρος         Δευτέρα 29 Απριλίου   5.00 μ.μ.
2ος γύρος         Τρίτη 30 Απριλίου       10.00 π.μ.
3ος γύρος         Τρίτη 30 Απριλίου       5.30 μ.μ.         
4ος γύρος         Τετάρτη 1 Μαΐου         5.00 μ.μ.
5ος γύρος         Πέμπτη 2 Μαΐου          5.00 μ.μ.
6ος γύρος         Παρασκευή 3 Μαΐου    5.00  μ.μ.
7ος γύρος         Σάββατο 4 Μαΐου        10.00 π.μ.
8ος γύρος         Σάββατο 4 Μαΐου        5.30 μ.μ.
9ος γύρος         Κυριακή  5 Μαΐου        10.00 π.μ.
Τελετή λήξης    Κυριακή 5 Μαΐου         16:30 μ.μ.
 
Στις συμμετοχές ξεχωρίζει ένας θρύλος του Παγκόσμιου σκακιού, ο Ουκρανός γκρανμαίτρ Όλεγκ Ρομανίσιν.


Όλεγκ Ρομανίσιν

O Ρομανίσιν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων το 1973, και την ίδια χρονιά απέκτησε τον τίτλο του Διεθνούς Μαιτρ. Το 1974 με τη Σοβιετική Ομάδα κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάνοντας το καλύτερο σκορ στη σκακιέρα του. Το 1975 ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση του πανίσχυρου Πρωταθλήματος Σοβιετικής Ένωσης με τον κορυφαίο Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μιχαήλ Ταλ, πίσω από ένα άλλο Παγκόσμιο Πρωταθλητή τον Τιγκράν Πετροσιάν. Ακολούθησε μια εντυπωσιακή σειρά πρώτων θέσεων σε διεθνούς φήμης σκακιστικά τουρνουά, όπως στο Νοβι Σαντ, στο Χαστινγκς, στο Λένινγκραντ (σε ισοβαθμία με τον Ταλ) στη Μόσχα και το Ρέτζιο Εμίλια ανάμεσα σε άλλα. Στο μεγάλο τουρνουά του Τίλμπουργκ το 1979 τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ. Σημαντική είναι και η συμβολή του στη σκακιστική θεωρία και έχει δώσει το όνομα του στη βαριάντα Ρομανίσιν της Νιμζοινδικής Άμυνας, και σε βαριάντες της Γαλλικής άμυνας και του Αγγλικού ανοίγματος.
Επίσης θα πάρει μέρος και ένας δικός μας άνθρωπος, ο κορυφαίος σκακιστής που έχει αναδείξει το νησί και 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδας γκρανμαίτρ Σπύρος Σκέμπρης.

Σπύρος Σκέμπρης

Ο Σπύρος, που πρόσφατε επέστρεψε στην ομάδα του Σ.Π.Ζ.Κερκύρας έχει πολύ καλά αποτελέσματα και εμφανίζεται στα φαβορί του τουρνουά. Όπως φαβορί είναι και ο νεαρός Κερκυραϊκής καταγωγής Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης.


Σταμάτης Κούρκουλος

Ο 21χρονος Διεθνής Μαιτρ έχει την υψηλότερη βαθμολογία Διεθνούς ΕΛΟ του τουρνουά (2449). Επίσης συμμετέχουν αρκετοί νεαροί και ισχυροί παίκτες από όλη την Ελλάδα, όπως ο FIDE μαιτρ Παναγιώτης Κουτουκίδης, ο Νίκος Γουλούτης, ο Κωνσταντίνος Μαρκίδης, αλλά και έμπειροι σκακιστές όπως ο Διεθνής Μαιτρ και Πρωταθλητής Ελλάδας Νίκος Σκαλκώτας και ο Χρύσανθος Πούντζας, που έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας.
Τα παιδιά της Κέρκυρας που παίρνουν μέρος στο τουρνουά είναι σίγουρο ότι θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες από τη συμμετοχή τους σε ένα τόσο δυνατό τουρνουά, δίπλα σε σκακιστές παγκόσμιας εμβέλειας.
Συνδιοργανωτές του τουρνουά είναι ο Δήμος της Κέρκυρας και η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σημαντικότατη είναι και η συμβολή των ιδιωτών που βοήθησαν με χορηγίες το φεστιβάλ: το Imabari lounge bar, η Salty Bags, η P&T Development, η ποτοποιία Μαυρομμάτης και το κρεοπωλείο Σκλαβούνος.