Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε κατανυκτικό κλίμα οι συναυλίες των Φιλαρμονικών και των Χορωδιών

Φιλαρμονικές
23 Απριλίου 2019 / 09:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι καθιερωμένες συναυλίες των Φιλαρμονικών και των Χορωδιών

εισήγαγαν το κοινό στη δέουσα κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ως είθισται, η αρχή έγινε το Σάββατο του Λαζάρου, 20 Απριλίου, με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά), στο Δημοτικό Θέατρο.



Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, το Μουσικό της Σώμα (μπάντα) παρουσίασε στο πρώτο μέρος της συναυλίας το Marche Hongroise από την Καταδίκη του Φάουστ, Op.24 του Hector Berlioz και την εισαγωγή από την όπερα Oberto, Conte di San Bonifacio του Giuseppe Verdi. Από τις κορυφαίες στιγμές του προγράμματος ήταν το Κονσέρτο για τρομπέτα του Alexander Grigori Arutiunian, με soloist τον Κώστα Νίκα, α΄ κορυφαίο τρομπετίστα στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στο δεύτερο μέρος που ακολούθησε, ακούστηκαν το Wellington's Victory, Op.91 του Ludwig van Beethoven, η Ουβερτούρα 1812 του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, καθώς και το πένθιμο εμβατήριο Στον Άγνωστο Στρατιώτη του Roberto Bartolucci. Στο περιθώριο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την πολυετή παρουσία και προσφορά τους στην Παλαιά Φιλαρμονική οι Αναστάσιος Καζιάνης και Αθανάσιος Διγενής.

Την Κυριακή των Βαΐων ήταν η σειρά της Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας» και της Χορωδίας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κέρκυρας, με τη συναυλία που πραγματοποίησαν στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.


Φιλαρμονική Καποδίστριας


Το πρώτο μέρος άνοιξε με μια πραγματικά εξαιρετική απόδοση του Grand March από την όπερα Tannhäuser του Richard Wagner, από το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας», υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Παπικινού. Ακολούθησαν κατά σειρά τα Let me weep από την όπερα Rinaldo του George Frideric Handel, το πένθιμο εμβατήριο Pensiero a Dio του Δημήτριου Ανδρώνη, το Arioso του Johann Sebastian Bach, το finale από την 3η Συμφωνία του Gustav Mahler και το A vision of majesty του James Swearingen. Ακολούθως, η μπάντα συνόδευσε τη Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού στη Δοξολογία και στο Σε υμνούμεν του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, αλλά και στο Αι γενεαί πάσαι, σε διασκευές του Σπύρου Μαυρόπουλου. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της συναυλίας η Χορωδία(με soloists τους Παντελή Κοντό και Νίκο Δημησιάνο)  ερμήνευσε εκκλησιαστικούς ύμνους των Θ. Πολυκράτη και Π. Τζαφέρη, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καποδίστρια και τη συνοδεία της Ρίτας Γουδέλη.
Την ίδια ώρα, στα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου τα διάφορα τμήματα της Χορωδίας Κέρκυρας παρουσίασαν επίσης έργα θρησκευτικής μουσικής. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν η Παιδική Χορωδία, η Γυναικεία Χορωδία και η Ανδρική Χορωδία, υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Καλλιαρίδου. Τις πλαισίωσε το Σύνολο Βαθέων Χαλκίνων, απαρτιζόμενο από τους Σπύρο Ρουβά, Σιμόνε Χαίγκερ, Σπύρο Γρίμμα και Σπύρο Θύμη, που ερμήνευσε επίσης το Rondeau του Jean-Joseph Mouret και το Ave Maria του Αλέξανδρου Γκρεκ. Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Πέτρος Γάλλιας, ενώ την καταγραφή και επεξεργασία του ρεπερτορίου επιμελήθηκε ο Ευστάθιος Μακρής.

Τη Μ. Δευτέρα, 22 Απριλίου, τη σκυτάλη πήρε το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη. 


Φιλαρμονική Μάντζαρος

Το πρόγραμμα της συναυλίας, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο, περιλάμβανε μέρη από την αντιπολεμικού χαρακτήρα λειτουργία The armed man του Karl Jenkins και τον Επιτάφιο και το Μητέρα κι αδελφή του Μάνου Χατζιδάκι, στα οποία η μπάντα συνέπραξε με το φωνητικό σύνολο «Camerata Vocalis» (διδασκαλία/προετοιμασία: Ρόζα Πουλημένου και Αναστασία Τζιλιάνου). Περιλάμβανε επίσης το Θρησκευτικό Εμβατήριο από τις Ανατολικές Σκηνές του Σπυρίδωνος Σαμάρα, τα πένθιμα εμβατήρια Το Όρος των Ελαιών και Το Βασίλειο του Πλούτωνα των Σπύρου Μαυρόπουλου και Δημητρίου Ανδρώνη, καθώς και μια διασκευή για μπάντα από τον Βικέντιο Γιονανίδη του β΄ μέρους του Concierto de Aranjuez του Joaquin Rodrigo. Τη συναυλία παρουσίασε και επιμελήθηκε σκηνοθετικά η Ναταλία Καποδίστρια.
Τέλος, την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε στον Καθολικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), η συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, με έργα θρησκευτικής μουσικής των Hazo, Mozart, Hovhaness, Chopin, Oddo, Κανιώρου, Μιχαλόπουλου και Αλαμάνου. Διεύθυνε ο αρχιμουσικός Σπύρος Νίκας.