Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποια είναι η νέα πολυσυμμετοχική δημοτική κίνηση «Κέρκυρα 180°»

Κέρκυρα 180°
02 Απριλίου 2019 / 08:54

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με συμβολισμό που παραπέμπει ευθέως σε αλλαγή πορείας, κοινή πρωτοβουλία της Μαρίας Δρυ, του Κάρολου Ρούση, της Χρύσας Χαλικιοπούλου, του Γιώργου Λούμπου

και με τη συμμετοχή πολλών Κερκυραίων από τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις του νησιού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η πρώτη ανοιχτή συνάντηση που οδήγησε στη γέννηση της κίνησης πολιτών «Κέρκυρα 180°».
Εν μέσω της κρίσης διαχείρισης των απορριμμάτων και της γενικότερης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της αναπτυξιακής στασιμότητας του νησιού, η νέα κίνηση πολιτών αποφάσισε να συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Κεντρικό σύνθημα της εκλογικής εκστρατείας της νέας δημοτικής κίνησης «Κέρκυρα 180°» επιλέχθηκε από τους συμμετέχοντες το «Είμαστε ο,τι ψηφίζουμε», ενώ σύμφωνα με τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό της νέας «πολυσυμμετοχικής» κερκυραϊκής ομάδας, πρόκειται για «μια υπέρ-κομματική και αδέσμευτη κίνηση πολιτών με στόχο για να μετατρέψει την Κέρκυρα σε μια βιώσιμη πόλη του σύγχρονου κόσμου». 
 
Ποιοι είναι
 
Με βάση την ιδρυτική διακήρυξη του νέου συνδυασμού: «Είμαστε δημότες που έχουμε επιλέξει να ζούμε και να εργαζόμαστε στην Κέρκυρα. Έχουμε δημιουργήσει μια πολυσυμμετοχική ομάδα, έτοιμη να δουλέψει για να μετατρέψει την Κέρκυρα σε μια βιώσιμη πόλη του σύγχρονου κόσμου.
Δεν ζητάμε στήριξη από πολιτικά κόμματα καθώς το όραμά μας είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν ζητάμε στήριξη γιατί πιστεύουμε ότι έχουν απαξιώσει το ρόλο τους και από δημοκρατικοί θεσμοί έχουν καταλήξει παρέες προώθησης προσωπικών συμφερόντων.
Η κίνηση μας δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες  με διαφορετικές μεταξύ τους πεποιθήσεις και βιώματα, με διάθεση για εργασία αλλά και συνεργασία με σκοπό να επαναπροσδιορίσει την Κέρκυρα και να την επανατοποθετήσει στον εθνικό αλλά και παγκόσμιο χάρτη όχι μόνο για την πλούσια ιστορία της αλλά και ως δυναμική παρουσία στην σημερινή πραγματικότητα. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες τις οποίες ενώνει η αγάπη μας για την Κέρκυρα και η ορθή λογική. Είμαστε μία δυνατή και συμπαγής ομάδα που αποτελείται από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν κάθε κομμάτι του Δήμου μας και της κοινωνίας μας, ανθρώπους που συναντάς καθημερινά στο δρόμο, τους χαιρετάς και τους γνωρίζεις.
Δεν επιθυμούμε μόνο την ψήφο σας αλλά στοχεύουμε στην ενεργή βοήθεια σας. Θέλουμε να υλοποιήσουμε μαζί ένα Δήμο που είναι μέσο για δράση και όχι άλλο ένα αποστασιοποιημένο και αργοκίνητο διοικητικό όργανο. Πιστεύουμε σε ένα  Δήμο που ενθαρρύνει την ανάληψη δράσεων από κοινού με τους πολίτες του κρατώντας τον συντονιστικό ρόλο.
Δε θέλουμε απλώς να διαλέξετε αντιπροσώπους, θέλουμε να επιλέξετε ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, γιατί ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται σε συνεργασία όχι μόνο με τους δημόσιους και επίσημους φορείς και συλλόγους αλλά και με τους δημότες. Επιδίωξη μας είναι η δημόσια διαβούλευση και η εφαρμογή της άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων με ισχυρές συνελεύσεις γειτονιάς, καθώς πιστεύουμε ότι ο πολίτης και η άμεση αντίληψη που έχει για την καθημερινότητα του είναι σημαντικό μέρος της λύσης των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι η συμμετοχικότητα, γιατί η συμμετοχή των πολιτών διασφαλίζει την αλληλεγγύη και την αλλαγή νοοτροπίας στην άσκηση εξουσίας.
Πιστεύουμε ότι η Κέρκυρα χρησιμοποιεί και αξιοποιεί ελάχιστα τα στοιχεία που την κάνουν μοναδική. Μόνο με μια νέα προσέγγιση από μια δυνατή δημοτική αρχή και με την υποστήριξη μιας δεξαμενής εξαίρετων και δραστήριων πολιτών, μακριά από κομματικούς μηχανισμούς και παρωχημένα προσωποκεντρικά μοντέλα, με μέτρο στην διαχείριση πόρων και μεγάλα αποθέματα κοινής λογικής, ξέρουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα Δήμο φιλικό και εξωστρεφή, καθαρό και οργανωμένο.  
Θεωρούμε δεδομένο ότι με την συνδρομή τόσο των πολιτών όσο και των αρμόδιων φορέων θα λύσουμε τα προβλήματα βασικών υποδομών που χρόνια βασανίζουν το νησί και αναζητούν άμεση λύση. Σχέδιο μας δεν είναι να φτάσουμε τους αυτονόητους στόχους για κάθε πόλη του 21ου αιώνα αλλά να δημιουργήσουμε μια πόλη ανθρωποκεντρική που είναι πηγή έμπνευσης για τους μόνιμους κατοίκους και παράδειγμα προς μίμηση για τους επισκέπτες.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαγγελματίας πολιτικός, με εμπειρία στην αδιαφάνεια, τη συναλλαγή και την έλλειψη δημοκρατίας στη άσκηση εξουσίας, για να αναλάβει την διοίκηση του Δήμου, παρά μόνο να έχει κοινή λογική, όρεξη για δουλειά, παιδεία, αγάπη για τον τόπο και σεβασμό για τους συμπολίτες του, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες.
Δε μας χαρακτηρίζει η ευκολία των αποδιοπομπαίων τράγων αλλά η αναζήτηση της ατομικής μας ευθύνης.
Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη στιγμή είναι κατάλληλη για να πάρει τα ηνία η γενιά που ωρίμασε μέσα στην κρίση, που έμαθε να δουλεύει αντί να ζητάει χάρες, που χρησιμοποιεί παραγωγικά την τεχνολογία και διαλέγει την δράση από την παθητική αποδοχή.
Οι άνθρωποι πίσω από την κίνηση Κέρκυρα 180° είμαστε άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων και επαγγελμάτων. Ο καθένας από εμάς έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική μας παραδοχή:  ότι οι δυνατότητες δημιουργούνται μέσα από συνεργασίες και δυνατές ομάδες και όχι από προσωποκεντρικά μοντέλα.
Για εμάς η κατεύθυνση είναι πολύ πιο σημαντική από την ταχύτητα. Μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλούς να πηγαίνουν στο πουθενά πολύ γρήγορα. Η Κέρκυρα 180°, με αργά και σταθερά βήματα, θα αλλάξει την εικόνα του Δήμου και θα τον επανατοποθετήσει στη θέση που του αξίζει.
Αν οι Κερκυραίοι είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή κατάσταση της Κέρκυρας τότε δεν έχουν μια επιλογή αλλά πολλές, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται πρώην δήμαρχοι, η νυν αντιπολίτευση καθώς και μέλη πρώην δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, τους οποίους ο ίδιος ο λαός έχει καταψηφίσει παλαιότερα. Αν όμως θέλουμε να δούμε την Κέρκυρα να αλλάζει σελίδα και να κοιτά το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, η μόνη επιλογή είναι η Κέρκυρα 180° γιατί η αλλαγή έρχεται όταν δουλεύουμε όλοι μαζί».