Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Παυλίδης: Οι αλλαγές απλώς προσαρμόζουν το αυτοδιοικητικό μοντέλο στις πραγματικές ανάγκες

Κώστας Παυλίδης
26 Φεβρουαρίου 2019 / 15:23

Η Καλλικρατική προσαρμογή ήταν βίαιη για τα μεγάλα νησιά - Αξιοποιείται η αυτοδιοικητική εμπειρία δύο θητειών

ΑΘΗΝΑ. Παρέμβαση στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OpenTv “Ώρα Ελλάδος” και στους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Γ. Σαραντάκο, πραγματοποίησε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του χωροταξικού σπασίματος συγκεκριμένων δήμων ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Δήμος της Κέρκυρας.
 
Ξεκινώντας ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι μετά από 9 χρόνια Καλλικρατικής εμπειρίας είμαστε σε θέση να εξάγουμε και θετικά και αρνητικά συμπεράσματα. Η βασική χωροταξική αρχή για τη νησιωτική Ελλάδα, “Ένα νησί-Ένας δήμος” σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη είναι επί της αρχής σωστή, αλλά οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν της κάποιες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα νησιά όπως η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Κεφαλλονιά, εξαιτίας του μεγέθους τους και του πληθυσμού τους οφείλουν να μεταπηδήσουν στην κατηγορία της Κρήτης και της Εύβοιας και όχι να συνυπολογίζονται με κριτήρια νησιών όπως αυτό της Φολεγάνδρου.
 
Οι επερχόμενες διορθώσεις, συνέχισε ο βουλευτής Κέρκυρας, αποτελούσαν και αποτελούν πάγιο αίτημα βασιζόμενες τόσο σε επιστημονικές μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και σε άλλες σχετικές επιστημονικές αναφορές. Τη γνώμη ότι η Καλλικρατική προσαρμογή του κ. Ραγκούση ήταν βίαιη για τα μεγάλα νησιά εξέφρασε ο κ. Παυλίδης και παρ’ ότι είχε σαφή κριτήρια σε κάποιες περιπτώσεις αυτά δεν εφαρμόστηκαν.
 
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο βουλευτής Κέρκυρας ανέφερε ότι οι όποιες αλλαγές δεν συνιστούν σταδιακό ξήλωμα του Καλλικράτη απλώς προσαρμόζουν το αυτοδιοικητικό μοντέλο στις πραγματικές ανάγκες, αξιοποιώντας πλέον μια συγκεκριμένη εμπειρία δύο αυτοδιοικητικών θητειών. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη και η αρμοδιότητα των τελικών αποφάσεων και ανακοινώσεων ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον αρμόδιο Υπουργό κ. Χαρίτση τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.