Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης ζητούν από τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν θέση

Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης
20 Φεβρουαρίου 2019 / 14:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε νέα φάση δραστηριότητας εισέρχεται ο «Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης» μετά την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.

Ήδη οργανώνει τους τρόπους παρέμβασης στην καθημερινότητα και σε κάθε επίπεδο, ενώ απεύθυνε σχετική επιστολή στη δημοτική αρχή.
Το νέο συμβούλιο αποτελούν οι: Νίκος Ολύμπιος, Παναγιώτης Πέτρου, Κώστας Μπατάς, Σπύρος Καπέλλος, Αλέκος Μυρίλλας, Χριστίνα Λούβρου, Αλέκος Μαυρόποουλος.
 
Γιατί ένας νέος σύλλογος                                                           
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νέου Δ.Σ., η απόφαση για τη δημιουργία του «Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης» οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπάρχοντες τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική τους Επιτροπή δεν αρκούν πλέον και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της ζωής στην πόλη της Κέρκυρας. Αυτό οφείλεται στο ό,τι τα προβλήματα είναι περισσότερα, μεγαλύτερα, πολυσύνθετα και αφορούν το σύνολο της Παλαιάς Πόλης.
 
Οι σκοποί του
                 
Μεταξύ των σκοπών του νέου Συλλόγου είναι:

- Η  παρέμβαση  για μια σύγχρονη,  αποτελεσματική  και δημοκρατική  διοίκηση  στα πλαίσια του Συντάγματος και σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο.
- Η προστασία των Κατοίκων της Παλιάς Πόλης Κέρκυρας και των ιδιοκτησιών τους, με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, καθώς και η υπεράσπιση της κοινωνίας των πολιτών από λανθασμένες πρακτικές, από όπου και εάν αυτές προέρχονται.
- Η προώθηση και προβολή της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Κέρκυρας μέσω του πολιτιστικού αποθέματος της Παλιάς Πόλης.
- Η ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των Κατοίκων στα κοινά προβλήματα και οράματα που αφορούν στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Παλιάς Πόλης.
Παράλληλα σκοπεύει στη δημιουργία  μιας  νέας  κοινωνικής,  πολιτιστικής  και  πολιτικής  στρατηγικής  στην  λήψη  των αποφάσεων για την Κέρκυρα, προσανατολισμένης στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις.

Στο πλαίσιο της UNESCO
 
Για το ζήτημα των δεσμεύσεων προς την UNESCO  και την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων ο Σύλλογος επισημαίνει στην επιστολή του προς τη Δημοτική Αρχή: «Όπως σας είναι γνωστό, η ίδια η UNESCO στις αποφάσεις της για την προστασία των ιστορικών συνόλων θέτει τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των μονίμων κατοίκων σε πρώτη προτεραιότητα, δεδομένου ότι αυτοί κυρίως στηρίζουν την ιστορική συνέχεια του κοινωνικού συνόλου, και επομένως την ίδια τη ζωή στο προστατευμένο τμήμα της Παλαιάς Πόλης. Ωστόσο, τα οξυμένα σε μέγιστο βαθμό σημερινά προβλήματα – όπως προαναφέραμε – ξεπερνούν τα όρια του προστατευμένου τμήματος και αγκαλιάζουν το σύνολο των κατοίκων της Παλαιάς Πόλης και της ζώνης ανάσχεσης .
Με βάση τα παραπάνω και με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ ΜΑΣ (κατοίκων και αρχών), θα εργαστούμε και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε:   

- Να αποτρέψουμε τη φυγή  των μονίμων κατοίκων από την φυσική τους εστία, που είναι η Παλαιά Πόλη, και να επιδιώξουμε την επανακατοίκηση των περιοχών της, οι οποίες εγκαταλείπονται εξαιτίας των απαράδεκτα υποβαθμισμένων συνθηκών της καθημερινής ζωής.

- Να προστατέψουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα την μόνιμη κατοικία έναντι της απειλής που τείνει να την εξαφανίσει και να μετατρέψει την Παλαιά Πόλη σε κέντρο κατά προτίμηση οικονομικών συμφερόντων.

- Να οργανώσουμε την κοινωνική ζωή της Παλαιάς Πόλης και να επανασυνδέσουμε τον κοινωνικό της ιστό, σε μια κοινωνία ανθρώπων με ισχυρή ταυτότητα και σκοπούς σύμφωνους με την Ιστορική της Παράδοση.
Πιστεύουμε ότι θα σας έχουμε αρωγούς στις μελλοντικές μας δράσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών».
 
Να δεσμευτούν προεκλογικά
 
Η επιστολή του Συλλόγου κοινοποιήθηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Έχοντας υπόψιν μας ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή επιδείνωσε κατά τη θητεία της τις ήδη εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ζωής στην Παλιά Πόλη (γεγονός που έχουμε πολλές φορές επισημάνει) και ουσιαστικά δημιούργησε συνθήκες επικείμενης εγκατάλειψής της από πλευράς  μονίμων κατοίκων, θεωρούμε  ότι επιβάλλεται:

1. Οι υποψήφιοι των συνδυασμών να τοποθετηθούν για το μέλλον της Παλιάς Πόλης. Να δεσμευτούν με συγκεκριμένες θέσεις  και να έχουν ΕΤΟΙΜΕΣ προτάσεις για όλα τα υφιστάμενα προβλήματα. Όχι να απαγγείλουν γενικόλογες εκθέσεις  ιδεών κατάλληλες για κάθε περίπτωση. Αν και η επόμενη πενταετία εξελιχθεί στα ίχνη της λήγουσας, τότε ο μεθεπόμενος δήμαρχος κινδυνεύει να αντικρίσει μια Παλιά Πόλη  όχι μόνο εξολοκλήρου airbnb, αλλά και με ιδιοκτήτες σπιτιών και μαγαζιών μη κερκυραίους. Οι Κερκυραίοι θα αποτελούν απλά τουριστικό «ντεκόρ» χαμογελώντας σε επισκέπτες και πουλώντας  διάφορα made in China αναμνηστικά του ενός ή των δύο ευρώ το πολύ.

2. Ειδικότερα για το τρίπτυχο «Κυκλοφορία-Σκουπίδια- Ύδρευση»,  να υπάρχουν όχι απλά σαφείς προτάσεις αλλά και σχέδια  άμεσης εφαρμογής, διαφορετικά θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και χειρότερη.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν συνεργασία με το «Σύλλογο Μονίμων Κατοίκων» αλλά και με όλους τους Συλλόγους οι οποίοι εκφράζουν κατοίκους, εργαζόμενους, επιχειρηματίες στην Παλιά Πόλη. Συνεργασία, όχι για να πουν οι υποψήφιοι ότι «θα σκεφτούν τις απόψεις των ενδιαφερομένων»  αλλά για να διαμορφώσουν προτάσεις (οι οποίες  θάπρεπε νάναι ήδη έτοιμες) τις οποίες θα ανακοινώσουν δεσμευτικά ΠΡΙΝ και όχι ΜΕΤΑ τις εκλογές. Μετά τις εκλογές ισχύει το κλασικό και … παραδοσιακό «ας προσέχατε».