Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με μηνύσεις απειλεί το Αλεύχιμον τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Αλεύχιμον
19 Φεβρουαρίου 2019 / 14:28

Σε ενδεχόμενη αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης

Εξώδικο 17 σελίδων επιδόθηκε σήμερα στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος του πολιτιστικού περιβαλλοντικού συλλόγου Λευκίμμης «Αλεύχιμον», Σπύρος Πανδής. Στο εξώδικο περιγράφονται οι λόγοι για τους οποίους ο περιφερειάρχης δεν πρέπει να βάλει την υπογραφή του στην αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης.

Στο εξώδικο οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Λευκίμμης αναφέρονται σε καταπάτηση των όρων προσωρινής λειτουργίας με περιβαλλοντική ρύπανση, την τοποθέτηση δεματοποιημένων σκουπιδιών εκτός της μεμβράνης, την καταστρατήγηση των χορηγηθέντων όρων και υπέρβασης της ποσότητας που επετράπη με δικαστική απόφαση να εναποτεθούν (10.000 αντί 8.000 τόνοι), στην έλλειψη αρχείων, παραστατικών και πρακτικών για τις ποσότητες που μεταφέρθηκαν εκεί κ.α.

Το Αλεύχιμον ζητά αφενός από την Αποκεντρωμένη την ανάκληση της απόφασης έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την προσωρινή λειτουργία που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο και από την Περιφέρεια να μην προχωρήσει σε έκδοση άδειας λειτουργίας για ΧΥΤΥ στην εν λόγω εγκατάσταση.
Μάλιστα, ζητείται από το Θ. Γαλιατσάτο να προχωρήσει στις προβλεπόμενες κυρώσεις σε Δήμο Κέρκυρας και ΣΥΔΙΣΑ, αλλιώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «στοιχειοθετείται γνώση και θέληση, δηλαδή δόλος για παραβίαση του νόμου που σημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα έχει ακέραια την ποινική ευθύνη για τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα αλλά και αστική ευθύνη έναντι βλαπτόμενων προσώπων».

Το εξώδικο απευθύνεται στους:

1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοπόννησου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων, όπως νομίμως εκπροσωπείται.
2. Διονύσιο Παναγιωτόπουλο. Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων. κάτοικο, εκ της Υπηρεσίας του, Πατρών και επί της Νέας Εθνικής Οδού ΓΙΑΤΡΩΝ - ΑΘΗΝΩΝ, αριθμός 158.
3. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπως νομίμως εκπροσωπείται.
και κοινοποιείται: 

1. Στο Δήμο Κερκυραίων. όπως νομίμως εκπροσωπείται από το Δήμαρχό του, κάτοικο, εκ της Υπηρεσίας του, Κέρκυρας και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αριθμός 6Α.
2. Στον ΣΥΔΙΣΑ Ν. Κέρκυρας, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό του. κάτοικο, εκ της Υπηρεσίας του, Κέρκυρας και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αριθμός 6Α.