Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

102 κεράκια έσβησε ο γιατρός Σπύρος Μώρος

Σπύρος Μώρος
08 Φεβρουαρίου 2019 / 15:49
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η εφημερίδα μας καταχωρεί δύο σημαδιακές για την κερκυραϊκή ζωή ημερομηνίες: την 3η Φεβρουαρίου 2019 και την 6η Φεβρουαρίου 2019. Η πρώτη ημερομηνία είναι χαρούμενη και συνοδεύεται με ευχές,

η δεύτερη όχι, συνοδεύεται με την ανάμνηση. Ο λόγος για τη συμπλήρωση 102 ετών ζωής του Σπύρου Μώρου, ο οποίος επαγγελματικά αλλά και πνευματικά έδωσε τον δικό του τόνο στην κερκυραϊκή ζωή, και για τη συμπλήρωση πέραν της 20ετίας  από την απώλεια του παιδιού του, του Νίκου Μώρου.
Ο Σπύρος Μώρος είναι κοντά μας, του ευχόμαστε υγεία και ό,τι καλύτερο.
Ο Νίκος Μώρος είχε λάβει το πτυχίο του Νευρολόγου - Ψυχιάτρου και το 1987 δημοσίευσε τη διδακτορική του διατριβή «Μελέτη των χρηστών ηρωίνης και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών», και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άφησε ποιήματα, που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του. Το έργο του της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κερκύρας άφησε εποχή.
Το 1994 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κερκυραίων, Μετά τον θάνατό του, η οικογένεια, συνάδελφοι και φίλοι ίδρυσαν τον σύλλογο «Στήριξη», προκειμένου να ιδρυθεί και να υποστηρίζεται η «Δημοτική Μονάδα Πρόληψης “Νίκος Μώρος”» (ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος»), ήτοι ο φορέας κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, που ιδρύθηκε ως Αστική Εταιρεία από τον Δήμο Κερκυραίων, τη Νομαρχία Κερκύρας και τον Σύλλογο «ΣΤΗΡΙΞΗ», και λειτουργεί από το 1997 σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).
Μετά τον θάνατό του εκδόθηκαν και «Τα ψυχιατρικά / Και περί τοξικομανίας, ουσιών, βιασμών, τρίτης ηλικίας και πολλών άλλων δαιμόνων» (εκδ. Έψιλον, 2011, γενική επιμέλεια Δημήτρης Κονιδάρης, επιστημονική επιμέλεια Αννέτα Τσελέντη, πρόλογος Γρηγόρης Βασλαματζής).
Αφού το φέρνει ο λόγος, θυμόμαστε και τη μητέρα του, την αείμνηστη Έλσα Μώρου, με το σπουδαίο αλλά κατ’ επιλογή της κρυφό κοινωνικό της έργο.
 

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.