Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι «Χοηφόροι» του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕΚ

Νέα Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου
27 Μαΐου 2016 / 15:35

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας επτά μηνών με αντικείμενο την «Εισαγωγή στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και δραματουργική προσέγγιση των τραγωδιών» το Τμήμα Αρχαίου Δράματος του ΔΗΠΕΘΕΚ οδηγήθηκε σε ένα παραστατικό αποτέλεσμα και παρουσιάζει

την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου και ώρα 21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, την τραγωδία του Αισχύλου
«Χοηφόροι». Η τραγωδία  «Χοηφόροι» αποτελεί το δεύτερο μέρος της «Ορέστειας», της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας «Αγαμέμνονας, Χοηφόροι, Ευμενίδες».
Το έργο αφηγείται τον φόνο της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου από τον Ορέστη.       Η Κλυταιμνήστρα, μητέρα του Ορέστη, γυναίκα του Αγαμέμνονα και ερωμένη  του Αίγισθου, σκοτώνει τον Αγαμέμνονα χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς. Ο Ορέστης που επιστρέφει στον τόπο του, ύστερα από μακρόχρονο ξενιτεμό, έρχεται να εκτελέσει ένα καθήκον, να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του, συνεπικουρούμενος από την αδελφή του Ηλέκτρα και τον Χορό.
Το θέμα της ενοχής, του φόνου - λιγότερο, αλλά ορατά, το θέμα της εξουσίας, το θέμα της ευθύνης, το θέμα της δικαίωσης,  είναι τα κεντρικά στην Ορέστεια. Ο Αισχύλος αποκωδικοποιεί βαθιές πραγματικότητες της ανθρώπινης ψυχής και της ανθρώπινης σκέψης βάζοντας τα χέρια του «επί των τύπων των ήλων».

Τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Δραματουργίας χάρη στη διαχρονικότητα και το ιδιαίτερο βάθος των νοημάτων τους, έχουν αναχθεί σε πανανθρώπινο αγαθό, κληρονομιά του παγκόσμιου πολιτισμού και παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές. 
Η μελέτη του Αρχαίου Δράματος ως εκπαιδευτική διαδικασία, ωφελεί  με πολλούς τρόπους όλους τους συμμετέχοντες, με τη βαθύτερη κατανόηση των αξιών  και την ευρύτερη παιδεία που προσφέρει.
 
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Χρύσα Πάντσιου
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑ: Μαρίνα Παπαδοπούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Αναστασία Τζιλιάνου
 
Παίζουν οι σπουδαστές του τμήματος Αρχαίου Δράματος:
Πέγκυ Γεωργοτά, Γεωργία Γιαννάκη, Χριστίνα Ηλία, Νίκος Κατσαρός,  Νόπη Κοτίδου ,  Μαρία Κουρή, Βασιλική Μάκου, Γιώργος Μιχαλάς, Αντώνης Μπάκολης, Αλεξάνδρα Ρέγγη, Ειρήνη Σωτηρίου, Ελπίδα Τσιριγώτη και Ιλεάνα Χανδρινού.