Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πίτα, ευχές και δοξολογία, στην Ι.Μ.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
01 Ιανουαρίου 2019 / 14:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παραμονή η πίτα στο Επισκοπείο, ανήμερα η δοξολογία, παρουσία αυτοδιοίκησης και σωμάτων ασφαλείας.

Το μεσημέρι της παραμονής έκοψε, προγραμματισμένα, την πρωτοχρονιάτικη πίτα της η Ι.Μ. Κέρκυρας.
Η εκδήλωση έγινε στο Επισκοπείο, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον Μητροπολίτη, Νεκτάριο, να ευλογεί τη Βασιλόπιτα («ευλόγησε και έκοψε τον πλακούντα το νέου ενιαυτού 2019» κατά την επίσημη περιγραφή) και ν’ ανταλλάσσει ευχές ενόψει της νέας χρονιάς.
Στο λόγο του, ο κ. Νεκτάριος, αναφέρθηκε, κατ’ αρχήν, στο 2018, χαρακτηρίζοντάς το μια χρονιά που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή ούτε στα εκκλησιαστική, ούτε στα εθνικά ζητήματα. Ενώ συνέχισε απαριθμώντας τρεις θεωρήσεις του χρόνου:
• τον ιστορικό χρόνο, «κατά τον οποίο έχουμε τις καθημερινές μας επιτυχίες και αποτυχίες»,
• τον λειτουργικό χρόνο, «όπου εντός της Εκκλησίας μας κληρικοί και λαϊκοί προγευόμαστε την αιωνιότητα της Βασιλείας των Ουρανών, με τις Δεσποτικές, τις Θεομητορικές και τις εορτές των Αγίων μας»
• η αιωνιότητα, «στην οποία δεν υπάρχει χρόνος, αλλά αιώνιο παρόν, όπου ο άνθρωπος κοινωνεί αγαπητικά με τον Τριαδικό Θεό».
Ενώ, στο τέλος, τόνισε την ανάγκη ενότητας μέσα στην κοινωνία, «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ως μια γροθιά τις πολυποίκιλες επιθέσεις που δέχεται η πατρίδα μας».
Σήμερα, εξάλλου, το πρωί (1/1) πραγματοποιήθηκε απ’ τον κ. Νεκτάριο η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης (επικεφαλής ο Δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος και ο Περιφερειάρχης, Θεόδωρος Γαλιατσάτος) και των σωμάτων ασφαλείας.