Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προκηρύχτηκε το 1ο Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ «Πάσχα στην Κέρκυρα ’19»

Σκάκι
06 Δεκεμβρίου 2018 / 10:59

Μία διοργάνωση διεθνούς επιπέδου στην Κέρκυρα!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτό που ζητούσαν και περίμεναν οι φίλοι του σκακιού στην Κέρκυρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι γεγονός: μετά από 25 χρόνια η Κέρκυρα μπαίνει ξανά στην πρωτοπορία των μεγάλων σκακιστικών διοργανώσεων με διεθνή ακτινοβολία με την προκήρυξη του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Φεστιβάλ «Πάσχα στην Κέρκυρα ‘19» (29/4-5/5).

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στην Κέρκυρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα είχαν διοργανωθεί μεγάλα καλοκαιρινά σκακιστικά φεστιβάλ, που προσέλκυσαν τους καλύτερους σκακιστές στον κόσμο, αλλά και εκατοντάδες ερασιτέχνες Έλληνες και ξένους που ήθελαν να πάρουν μέρος σε ένα ανοικτό τουρνουά με τα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου σκακιού. Γκρανμαίτρ, διεθνείς μαιτρ, πρωταθλητές χωρών είχαν συρρεύσει στην Κέρκυρα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ανατόλι Κάρποβ και Γκάρι Κασπάροβ (ο τελευταίος θεωρείται ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών), τα κορίτσια-φαινόμενα από την Ουγγαρία, οι αδελφές Πόλγκαρ (οι καλύτερες γυναίκες σκακίστριες όλων των εποχών, ο Ολλανδός πρωταθλητής Γιαν Τίμμαν, αλλά και οι Έλληνες Πρωταθλητές γκρανμαίτρ Σπύρος Σκέμπρης, Βασίλης Κοτρωνιάς και Στράτος Γρίβας.

Τα φεστιβάλ αυτά άφησαν εποχή και πολλές άλλες τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Ρόδος, η Ικαρία και η Καβάλα μιμήθηκαν το παράδειγμα της Κέρκυρας με την σημαντική ενίσχυση των κατά τόπους αυτοδιοικήσεων. Τα οικονομικά προβλήματα υποχρέωσαν τον Σ.Π.Ζ.Κερκύρας να διακόψει τα μεγάλα ανοικτά διεθνή τουρνουά, ωστόσο σκακιστές από όλη την Ελλάδα ζητούσαν την επανάληψη τους. Έτσι, χάρη στην σκακιστική άνθιση, που έχει δημιουργηθεί στο νησί τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει πλέον η δυνατότητα για μια μεγάλη διοργάνωση που θα φέρει αίγλη αλλά και πολλούς επισκέπτες στο νησί.

Το 1ο Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ «Πάσχα στην Κέρκυρα ‘19» θα γίνει την 2η εβδομάδα του Πάσχα (29/4-5/5) στις συνεδριακές αίθουσες του ξενοδοχείου Corfu Holiday Palace Resort & Spa και θα περιλαμβάνει διεθνές σκακιστικό ανοικτό τουρνουά σε δύο ομίλους (για πάνω και κάτω από 1700 ELO) και πολλές παράλληλες διοργανώσεις. Οι κορυφαίες παρτίδες του τουρνουά με τη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών σκακιερών θα αναμεταδίδονται live σε όλο τον κόσμο μέσω της πλατφόρμας chess24.com. Με την πρώτη δημοσίευση της προκήρυξης του τουρνουά, έχουν αρχίσει οι δηλώσεις συμμετοχής από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Την πρόθεση τους να στηρίξουν οικονομικά και οργανωτικά την απαιτητική αυτή διοργάνωση έχουν δηλώσει ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Νικολούζος και η Αντιπεριφερειάρχης κ.Πανδή. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να καθιερωθεί το φεστιβάλ ως ετήσιος θεσμός που θα προβάλλει την Κέρκυρα διεθνώς