Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Περιβαλλοντική» διάκριση για το 2ο ΓΕΛ Κέρκυρας στη Ρίγα της Λετονίας

2ο Λύκειο Κέρκυρας
20 Nov 2018 / 16:05
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Δεύτερο Λύκειο Κέρκυρας, εκπροσώπησαν με υπερηφάνια τρεις μαθήτριες του σχολείου,

οι οποίες ταξίδεψαν στην κρύα πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, 6-9 Νοεμβρίου, για να παραλάβουν το βραβείο τους στο Διαγωνισμό EnvriPlus. Πρόκειται για πρόγραμμα του Horizon 2020 που συγκεντρώνει ερευνητικές υποδομές για περιβαλλοντικά και γήινα συστήματα, έργα και δίκτυα μαζί με τεχνικούς εξειδικευμένους συνεργάτες.
Τέσσερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ευρώπη, δύο ολλαδικά, ένα ιταλικό και το 2ο Λύκειο Κέρκυρας, έλαβαν τα βραβεία τους για τα νικητήρια επιστημονικά πειράματα που πραγματοποίησαν στο σχολικό διαγωνισμό που φιλοξένησε για δεύτερη φορά το ENVRIplus.



Το πρόγραμμα έχει στόχο να παρακινήσει τους νέους μαθητές να σκεφτούν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Η έρευνα μετρά πόσους φυσικούς πόρους διαθέτουμε και πόσους καταναλώνουμε. Το σχολείο επίσης συμμετείχε σε ένα διεθνές περιβαλλοντικό σχολικό δίκτυο σχετικά με την περιβαλλοντική συνείδηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ για τις ανάγκες τις εκπαίδευσής τους, επισκέφθηκαν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κέρκυρα.
Οι 94 μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα, χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή για να μετρήσουν πόσα «εκτάρια πλανήτη» απαιτούνται ανά άτομο για να υποστηρίξουν τον τρόπο ζωής του, και πόσες «Γαίες» θα χρειαζόμασταν, αν κάθε άνθρωπος στον πλανήτη ζούσε με τον ίδιο τρόπο.



 
Οι επιστήμονες του μέλλοντος
 
Τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν για να εξάγουν συμπεράσματα και στατιστικές, ενώ η νικήτρια ομάδα δημιούργησε ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο χρησιμοποιώντας τα γραφικά της πλατφόρμας.
Η ομάδα των μαθητριών αποτελείτο από την Μαρία Διαμαντίνα Σαγιαδινού, την Νεφέλη Μπόσκολο και την Ναταλία Λουκία Καρδάμη, ενώ οι επιβλέποντες καθηγητές ήταν ο χημικός Παναγιώτης Δημησιάνος και η φιλόλογος Άντα Μιχαλοπούλου. Όπως και την περασμένη χρονιά, που το Δεύτερο Λύκειο βραβεύτηκε σε αντίστοιχο διαγωνισμό για τη βιοποικιλότητα, έτσι και φέτος κυριάρχησε η γυναικεία παρουσία. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα των κοριτσιών της νικήτριας ομάδας κινούνται μεταξύ Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας υπολογιστών, Μοριακής και Γενετικής Βιολογίας, Φυσικής Έρευνας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Νευροβιολογίας. Το πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο για τις μαθήτριες ήταν ότι ανακάλυψαν ότι υπάρχει δυνατότητα να ασχοληθούν με το αντικείμενο σπουδών που έχουν επιλέξει  - έστω και στο εξωτερικό!
Εκτός από την ηθική επιβράβευση, τα παιδιά μίλησαν με ενθουσιασμό για το μακρινό ταξίδι τους, μια ευκαιρία που τους δόθηκε χάρη στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα και φυσικά για την μοναδική εμπειρία τους να γνωρίσουν την ιστορία και την κουλτούρα του λαού.     
 
 Δείτε το βίντεο που δημιούργησαν οι μαθήτριες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.