Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπογραφή συνεργασίας και εγκαίνια της έκθεσης «Τα Φρούρια Ενώνουν» (βίντεο και φωτορεπορτάζ)

ΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΕΝΩΝΟΥΝ
17 Nov 2018 / 18:47
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκαίνια της έκθεσης «Τα Φρούρια που ενώνουν», με υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρουσία του Δημάρχου, Κώστα Νικολούζου, του αντιδημάρχου, Βασίλη Καββαδία, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Τένιας Ρηγάκου, αλλά και του Προξένου της Ιταλίας στο νησί, Giancarlo Bringiotti, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (17/11), στο Παλαιό Φρούριο, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Τα Φρούρια της Αδριατικής που ενώνουν».
Μια φιλόδοξη σύμπραξη των κερκυραϊκών φορέων (Εφορεία Αρχαιοτήτων, Δήμος) με τον βενετσιάνικο ευρωπαϊκό όμιλο «Marco Polo», υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα (Πρόγραμμα «Tempo Forte Italia – Grecia 2018», «Πρόγραμμα του Φθινοπώρου»), στο πλαίσιο του έργου CAMAA (Κέντρο Στρατιωτικής Αρχιτεκτονικής της Βόρειας Αδριατικής) με αρχικό τίτλο «ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Άγνωστες όψεις της Αδριατικής» και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Interreg Ιταλία – Σλοβενία 2007-2013). Με στόχο, τη δημιουργία ενός ισχυρού ευρω-μεσογειακού δικτύου Φρουρίων, με την Κέρκυρα σε ρόλο κομβικό. Επ’ αυτού, μάλιστα, στο περιθώριο της εκδήλωσης, υπεγράφη, μεταξύ Δημάρχου και Pietrangelo Pettenò (συντονιστής του «Μarco Polo System») και το σχετικό «Μνημόνιο συνεργασίας».
Η έκθεση, περιοδεύουσα, έχει ταξιδέψει ήδη σε σειρά πόλεων Ιταλίας και Σλοβενίας (Κόπερ, Βενετία, Παλμανόβα, Λιουμπλιάνα, Φερράρα). Περιλαμβάνει έργα επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων, στα οποία  αποτυπώνονται οχυρώσεις της Β. Αδριατικής, από την προϊστορία έως τα μέσα του 20ου αι., ενώ στην Κέρκυρα («γέφυρα οχυρώσεων Αδριατικής και Ιονίου - γέφυρα  εποχών, τόπων, λαών και ιδεών», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά),εμφανίζεται εμπλουτισμένη με υλικό σχετικό με την οχυρωματική κληρονομιά του νησιού.
Ο κ. Νικολούζος χαιρέτισε τη δράση, τονίζοντας τη σημαντικότητα ανάδειξης της κερκυραϊκής κληρονομιάς και των ωφελειών του διεθνούς «διαλόγου» μέσω τέτοιων προσπαθειών, στον βιώσιμο τουρισμό και την πολιτιστική ανάπτυξη. Ενώ, απ’ την πλευρά του, ο Pettenò, υπογράμμισε τον οραματισμό του ομίλου «ό,τι χτίστηκε παλιά για την προστασία από τον έξω κόσμο, να το δούμε να μετατρέπεται σε χώρο συνάντησης και ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε κόσμους»
• Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου.


Δείτε φωτορεπορτάζ εδώ
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978. Πτυχιούχος Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2001) και δημοσιογραφίας (New York College, 2002), θήτευσε επί 12ετία στην Αθήνα, με κύριες αναφορές τις εφημερίδες Αθλητική Ηχώ (2001-’08) και Εξέδρα / Δ.Ο.Λ. (2008-‘11) συν σειρά συνεργασιών με ιστοσελίδες και περιοδικά. Επιστρέφοντας Κέρκυρα, διετέλεσε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου στις ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα και ΑΟ Κασσιώπης (Super League). Συνδημιουργός και αρχισυντάκτης των ιστοσελίδων Corfusports (2011) και Corfustories (2020), της εφημερίδας Corfupress / Corfusports (2016) και των free press mag. Corfu Magazine (2017) και Corfu Stories (2018), μετά τη συνεργασία του με την Καθημερινή Ενημέρωση (2019-’20), επέστρεψε στον όμιλο Ενημέρωση το ’21, λόγω… ΕΝ-The Magazine. Eίναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ (βραβείο «Χρ. Σβολόπουλος», 2010).