Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ίδιο καθεστώς μισθοδοσίας και συνέχεια διαλόγου», αποφάσισαν οι Ιεράρχες!

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
17 Nov 2018 / 15:50

ΑΘΗΝΑ: Η έντονη συνεδρίαση της Ιεραρχίας και η θέση του Κερκύρας, Νεκταρίου

Στην ομόφωνη θέση παραμονής στο καθεστώς που ισχύει έως σήμερα, όσον αφορά στη μισθοδοσία τους (δημόσιοι υπάλληλοι), προχώρησε, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η συνεδρίαση, με αρχή την επίσημη ενημέρωση από πλευράς του (προεδρεύοντος) Αρχιεπισκόπου, Ιερωνύμου, «περί (της) προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», υπήρξε μαραθώνια. Δίχως να λείψουν οι εντάσεις και οι αποχωρήσεις (συγκεκριμένα, των Μητροπολιτών Μεσσηνίας, Χρυσοστόμου / κατήγγειλε τη διαδικασία και Καισαριανής, Δανιήλ / μετά από διαφωνία του με τον Νέας Ιωνίας Γαβριήλ) η Ιεραρχία.

Εντέλει, κατά το επίσημο ανακοινωθέν, αποφασίστηκε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Η παρουσία Νεκταρίου
Σύμφωνα με τις εξ Αθηνών ανταποκρίσεις, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων, Νεκτάριος, υπήρξε εξ αυτών που πήραν το λόγο, τασσόμενος απέναντι στα (φερόμενα ως) συμπεφωνηθέντα μεταξύ Ιερωνύμου και Αλέξη Τσίπρα – κατά τη «γραμμή», άλλωστε, του προ ημερών ψηφίσματος των εντοπίων κληρικών.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν στις ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, και οι Μητροπολίτες Καισαριανής, Δημητριάδος, Ν. Σμύρνης, Πειραιώς, Μεσογαίας και Σπάρτης. Ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.
Τελικώς, το καταληκτικό, κοινό ανακοινωθέν έκανε λόγο για «ομόφωνη απόφαση», κατά τη βούληση που, λίγο πριν τη σύνταξη του κειμένου, εξέφρασε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος («να βγούμε ενωμένοι, μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι»).
Αν και διάλογοι που διέρρευσαν (βλ. skai.gr, i-efimerida.gr), τύπου -κι ενδεικτικά- «Μακαριώτε, προσπαθούμε να σας σώσουμε. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς» (Δημητριάδος, Ιγνάτιος), «να παραιτηθείς, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» (Καραβρύτων, Αμβρόσιος) και «εδώ ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών» (Πειραιώς, Σεραφείμ), είναι προφανές πως άφησαν το στίγμα τους.