Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κοινωνική – εκπαιδευτική «ατζέντα» και τα εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

ΔΗΠΕΘΕ
07 Nov 2018 / 15:33

Με «κλειδί» τη λέξη «συνεργασία», Ράντου και Δούκα αποκάλυψαν το πλάνο «διαλόγου» του ΔΗΠΕΘΕ, μ’ ένα ευρύ φάσμα φορέων του νησιού.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ως μία απ’ τις σημαντικές παραμέτρους του όλου οργανογράμματος, καταπώς κατατέθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΔΗΠΕΘΕ, υπήρξε η ενσωμάτωση συνεργασιών μ’ ένα ευρύ φάσμα των κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων του νησιού.
Όπως έγινε γνωστό, «έχουμε ήδη έλθει σε επαφή με Μουσείο Ασιατικών Σπουδών, Πινακοθήκη, Μουσείο Καποδίστρια, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Δομές Ψυχιατρείου και Παράλληλης Στήριξης, Γραφείο Κέρκυρας Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κ.λπ.»
Ενώ, προς αναπλήρωση του κενού στην εκπαιδευτική πολιτική του, λόγω της μη ακόμη λειτουργίας των τακτικών εργαστηρίων («δυστυχώς, η δημοσιονομική πολιτική δεν μας το έχει επιτρέψει ακόμη»), ανακοινώθηκε η τέλεση προσωρινών, έκτακτων σεμιναρίων ως το τέλος του χρόνου (όλα δωρεάν, με τήρησης σειράς προτεραιότητας). Συγκεκριμένα:
11/11: Ολοήμερο σεμινάριο – εργαστήριο Υποκριτικής (σχέση Σώματος – Φωνής) από την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ, Βαρβάρα Δούκα, υπό τον τίτλο «Πού κατοικεί η Φωνή;» Απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και σπουδαστές του Ιονίου Πανεπιστημίου και, γενικά, performers.
7-8/12: Εργαστήριο καθοδήγησης (καλλιτεχνών, σκηνοθετών, χορογράφων, εικαστικών κ.λπ.) για το πώς να φτιάξουν καλλιτεχνικό προϊόν, με βάση το Θέατρο – Ντοκιμαντέρ, απ’ την ομάδα «Mind the Fact» (Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ιωάννα Βαλσαμίδου).
15-16/12: Σειρά εργαστηρίων για όλες τις ηλικίες απ’ την Κερκυραία, Δήμητρα Νικολοπούλου (ειδικό συνεργάτη για θέματα παιδιών – εφήβων του Εθνικού Θεάτρου), με θεματικές για:
- πολύ μικρά παιδιά και βρέφη (18-36 μηνών) με γονείς.
- workshop για προσχολική ηλικία (4-7 ετών) με θέμα τον ουρανό πάνω σε κείμενα του Ελύτη.
- workshop για ηλικίες Δημοτικού (7-12) με θέμα τον Matisse και τον Stravinsky.
- δίωρο απογευματινό για εφήβους, πάνω στο σώμα, το χρώμα, τη μουσική. •Πειραματική λειτουργία Εργαστηρίου Δραματουργίας, υπό τον Αχιλλέα Ζουρίδη (θεμελιώδεις αρχές κατανόησης της θεατρικής γραφής, με διαδραστικό χαρακτήρα).
Σε συνεργασία με το «Πολύτεχνο», εργαστηριακός κύκλος διαλέξεων με θέμα «Δυναμική της Εικόνας», απ’ τον κοινωνιολόγο, Κυριάκο Κωλέση.

Στήριξη των ομάδων που «βγήκαν» απ’ το ΔΗΠΕΘΕ
Επιπλέον, επισημάνθηκε η στήριξη των Ομάδων που έχουν προκύψει απ’ τα εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ. Και οι οποίες, όπως σημειώθηκε, ως το τέλος του χρόνου, φιλοδοξούν να παρουσιάσουν:
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Υπό την καθοδήγηση της Νατ. Καποδίστρια, το έργο «Κερκυραϊκή Επιθεώρηση», με πρωτότυπα κείμενα όσων θα συμμετάσχουν.
DOC THEATER: Yπό την καθοδήγηση της Ευγενίας Ζάγουρα, το έργο «Caesium – 133 / To Γαλάζιο του Ουρανού» (μια παράσταση – ντοκουμέντο πάνω στο χρόνο, με χρήση τεχνολογίας και ηλεκτρ- ακουστικής μουσικής, σε συνεργασία με τον εικαστικό, Νίκο Κόκκαλη και τον μουσικό – ερευνητή, Απόστολο Λουφόπουλο (αμφότεροι, απ’ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο).