Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΟΑΕΔ προκαλεί τον Δήμο Κέρκυρας να δηλώσει αδυναμία κατασκευής του έργου στον Αγ. Ιωάννη!

Εργατικές κατοικίες Αγ. Ιωάννη
05 Nov 2018 / 15:16

Ένα άνευ προηγουμένου blame game, που αποκαλύπτει ότι κανείς δεν έχει προχωρήσει ούτε ίντσα προς την κατασκευή του αποχετευτικού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα απίστευτο "πιγκ-πογκ» ευθυνών εξελίσσεται με θέατρο τις εργατικές κατοικίες του Αγίου Ιωάννη. Ενώ οι οικιστές μετά από οκτώ χρόνια αναμονής, έχουν προβεί για δεύτερη φορά σε "κατάληψη" των ημιτελών κατοικιών τους, τώρα το τρίο ΟΑΕΔ - Δήμος- ΔΕΥΑΚ, έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου blame game, που αποκαλύπτει ότι κανείς δεν έχει προχωρήσει ούτε ίντσα προς την κατασκευή του αποχετευτικού, που παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την αποπεράτωση του οικισμού.

Ποιός είναι ο πιο αναρμόδιος;
Έτσι μετά την πρώτη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, που ανέφερε ότι περιμένει την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ για την κατασκευή του αγωγού αποχέτευσης, οξύτατη ήταν η απάντηση της ΔΕΥΑΚ. 
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Α. Φαϊτάς δήλωσε ότι ο ΟΑΕΔ εξαπατά ευθέως τους δικαιούχους διότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ είχαν δεχθεί την πρόταση του προϊστάμενου των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, σε σύσκεψη που έγινε πριν από λίγους μήνες στην Κέρκυρα, ότι τελικά το έργο θα εκτελέσει ίδιος ο ΟΑΕΔ και για το λόγο αυτό του είχαν παραδώσει τη μελέτη που είχε καταρτίσει η ΔΕΥΑΚ. 

Το "άδειασμα"
Μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων Φαϊτά, ο ΟΑΕΔ επενέρχεται, επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη σε Δήμο Και ΔΕΥΑΚ «Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης μας, με την οποία ζητήσαμε την άμεση ανταπόκριση του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης στο πλαίσιο εφαρμογής της υπ’ αριθμ. 57550/2243/ 17-02-2016 ΚΥΑ, επανερχόμαστε κατόπιν των δηλώσεων του κου Φαϊτά, Προέδρου της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος κατηγόρησε τον ΟΑΕΔ για αθέτηση προφορικής συμφωνίας και εξαπάτηση των οικιστών και δηλώνουμε τα εξής:
1. Ουδέποτε ο ΟΑΕΔ παρέλαβε από την ΔΕΥΑΚ εγκεκριμένη μελέτη του αγωγού αποχέτευσης, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Φαϊτάς. Πολύ περισσότερο δε που ο Οργανισμός, με βάση την προαναφερθείσα ΚΥΑ, απλώς χρηματοδοτεί το έργο και δεν έχει την αρμοδιότητα της κατασκευής του αγωγού.  
2. Δεν μας έχει κοινοποιηθεί καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, όπου να δηλώνεται η αδυναμία κατασκευής του έργου του αποχετευτικού αγωγού από τον Δήμο, παρόλο που στις συναντήσεις μεταξύ Δήμου, ΔΕΥΑΚ και υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΑΕΔ, τον περασμένο Ιούλιο και Σεπτέμβριο, ζητήθηκε ρητά από τους εκπροσώπους μας μια τέτοια απόφαση ως προϋπόθεση επίσημης έναρξης της διαδικασίας αναζήτησης εναλλακτικής λύσης για την αποχέτευση των λυμάτων του οικισμού.
3. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε εναλλακτική λύση προϋποθέτει την τριμερή συνεννόηση Δήμου, Υπουργείου Εργασίας και ΟΑΕΔ για την αλλαγή της ισχύουσας ΚΥΑ καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος της απαγωγής των λυμάτων μέχρι την ολοκλήρωση του όποιου έργου αποφασιστεί ως εναλλακτική λύση.
Τούτων δεδομένων, αναμένουμε από τον Δήμο να αποφασίσει:

-  είτε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που του έχει αποστείλει ο ΟΑΕΔ, παρέχοντας ταυτόχρονα την εγγύηση άρτιας λειτουργίας της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού στις Σιναράδες και της απαγωγής των λυμάτων με δική του επιμέλεια και δαπάνη, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του αποχετευτικού αγωγού.

-  είτε να δηλώσει επίσημα την αδυναμία κατασκευής του αγωγού, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και να ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεύρεσης εναλλακτικής λύσης.
Η όποια επιπλέον καθυστέρηση στη λήψη απόφασης, θα επιβραδύνει περαιτέρω την εγκατάσταση των δικαιούχων στις κατοικίες τους, μετά την αποπεράτωση του οικισμού από τον ΟΑΕΔ.

Τέλος, καλούμε τους δικαιούχους που έχουν κάνει κατάληψη σε κατοικίες του οικισμού να επανεξετάσουν την απόφασή τους, αναλογιζόμενοι ότι η όποια καθυστέρηση συνέχισης των εργασιών από τον εργολάβο, θα αποβεί εις βάρος τόσο των ιδίων όσο και του συνόλου των δικαιούχων».