Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φωτορεπορτάζ και video από τη Λιτανεία του Πρωτοκύριακου στην Κέρκυρα

Λιτανεία
04 Nov 2018 / 08:41

Το «Πρωτοκύριακο» είναι εκκλησιαστικό έθιμο με παράδοση αιώνων στο Νησί των Φαιάκων, που απέκτησε κι ένα δεύτερο νόημα μεταπολεμικά.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί της Κυριακής με τη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, και ακολουθεί η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου, συνοδευόμενη από τον κλήρο, τις φιλαρμονικές και τους μαθητές των σχολείων.



Η λιτανεία καθιερώθηκε με απόφαση της Βενετικής Διοικήσεως τις 29 Οκτωβρίου 1673 «δια την απαλλαγήν της νήσου, τη αντιλήψει του θαυματουργού και προστάτου Αγίου Σπυρίδωνος, από την φοβεράν επιδημίαν της πανώλους (πανούκλας)». Η σωτηρία της Κέρκυρας αποδόθηκε από τις αρχές τον κλήρο και το λαό στην θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου. Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου καθιερώθηκε να γίνεται κάθε πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, εξ ου και η ονομασία του εθίμου «Πρωτοκύριακο».



Το 1673, σύμφωνα με τη παράδοση, ο προστάτης του νησιού Άγιος Σπυρίδων έσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη που θέρισε εκατοντάδες οικογένειες. Όπως αναφέρουν θρησκευτικές πηγές, η επιδημία σταμάτησε απότομα τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673. Τότε, κατά μαρτυρίες της εποχής, επί τρεις νύκτες στην κορυφή του καμπαναριού της εκκλησιάς του Αγίου, ένα υπερκόσμιο σταθερό φως έκανε να διακρίνεται ο θαυματουργός Άγιος αιωρούμενος, κρατώντας το σταυρό στο χέρι και καταδιώκοντας το θανατικό που έμοιαζε με κατάμαυρο φάντασμα, το οποίο προσπαθούσε να αποφύγει τον Άγιο για να σωθεί.



Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ