Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το Δίκτυο Πολιτών Ιστορικών Πόλεων της Μεσογείου (video)

Σύλλογος Σαν Τζιάκομο
20 Οκτωβρίου 2018 / 14:41
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Υπεγράφη σήμερα το καταστατικό στην αίθουσα της Ιονίου Βουλής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα νέο δίκτυο συνεργασίας πολιτών εγκαινιάστηκε σήμερα, στην πόλη της Κέρκυρας, μεταξύ έξι συλλόγων ιστορικών πόλεων. Ένα πλησίασμα ανθρώπων χωρίς πολιτικό ένδυμα, κατοίκων πόλεων που μοιράζονται το παρελθόν τους, τον πολιτισμό τους, ζουν μέσα σε αυτόν και από αυτόν, με παρόμοιες εμπειρίες, ανησυχίες, οράματα.

Το καταστατικό υπέγραψαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαν Τζιάκομο από την Κέρκυρα, η Associazione 25 Aprile της Βενετίας, η SRDje Grad του Ντουμπρόβνικ, η exArtis από την Πάφο, ο RICHes της Ρόδου και ο Regno di Candia της Κρήτης. Οι έξι σύλλογοι συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για την αειφορία και τη βιωσιμότητα με γνώμονα το τρίπτυχο άνθρωπος-οικονομία-περιβάλλον. 



Η προπαρασκευαστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Βενετία, τον περασμένο Απρίλιο. Σε εκείνη τη συνάντηση αναδείχθηκε ένας κοινός προβληματισμός αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της βιωσιμότητας των πόλεων που ζούμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μη βιωσιμότητας και απορρύθμισης της ζωής των ιστορικών μας πόλεων αποτελούν φαινόμενα όπως η σταθερή τάση απομείωσης του ντόπιου πληθυσμού, ο υπερτουρισμός, το υψηλό κόστος ζωής κ.ο.κ.

Παρά τα κοινά σημεία στο παρελθόν και το παρόν τους, η κάθε πόλη έχει διαφορετικό μέγεθος και διαφορετικής έντασης προβλήματα. Η Βενετία για παράδειγμα έχει μπει έδω και πολλά χρόνια στον κυκεώνα του υπερτουρισμού και ο σύλλογος Associazione 25 Aprile που αριθμεί 2.300 μέλη είναι γνωστός για τις ακτιβιστικές του δράσεις. Η Κέρκυρα, μικρογραφία της Βενετίας, βρίσκεται στο κατώφλι του υπερτουρισμού, γι΄αυτό και ο Σύλλογος Σαν Τζιάκομο εστιάζει κυρίως στην εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης της UNESCO.

Όπως λένε τα μέλη του Συλλόγου Σαν Τζιάκομο «Το Δίκτυο που γεννιέται δεν έχει σκοπό να γίνει απλά και μόνο ένα ακόμα κίνημα που θα εστιάζει στην διαμαρτυρία και την διεκδίκηση. Φιλοδοξεί σε ένα ρόλο πιο σύνθετο και διεισδυτικό έτσι ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή στον επίσημο διάλογο ανάμεσα στους πολίτες και τους Διεθνείς Οργανισμούς, τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τις Τοπικές και Κεντρικές Αρχές».  

Την υπογραφή του καταστατικού ακολούθησε μία κεφάτη "οικογενειακή" συγκέντρωση σε καφενείο της Λαϊκής Αγοράς και η εμφάνιση-έκπληξη της Χορωδίας Σαν Τζιάκομο, η οποία εντυπωσίασε και ενθουσίασε φιλοξενούμενους και ντόπιους.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.