Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ψήφισμα της Αχαράβης για τη δημιουργία δήμου στο Βορρά

διάσπαση δημων
11 Οκτωβρίου 2018 / 13:30

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη δημιουργία 4 δήμων προτείνει το ψήφισμα που προέκυψε από την συνάντηση της Κυριακής στην Αχαράβη,

με θέμα τη διάσπαση ή μη του Δήμου Κέρκυρας. Ειδικότερα σε ό, τι αφορά το Βορρά, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην πρόταση δημιουργίας Δήμου που θα περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Εσπερίων, Θιναλίων, Αγ. Γεωργίου, Κασσωπαίων. 
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου και του προέδρου του Χρήστου Ανεμογιάννη. Συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Άνθης, οι χωρικοί αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων του βορρά και εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών φορέων αλλά και πρώην εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Το κείμενο του ψηφίσματος

«Λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για την κανονικότητα και την χωροταξία του ενιαίου δήμου. Ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να έχει και την ανάλογη αντιμετώπιση από όλους ιδιαίτερα την ΠΟΛΙΤΕΙΑ που έχει δεσμευθεί, την Τοπική Αυτοδιοίκηση των φορέων του Νομού αλλά ακόμη περισσότερο από την ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Η σημερινή (σ.σ. της Κυριακής) συγκέντρωση εδώ με την πρωτοβουλία που πήραμε είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αφορά όχι μόνο την πρόοδο αλλά και την ίδια την ύπαρξη της περιφέρειας και της πόλης. Έντονη ανησυχία για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, θέμα ΖΩΗΣ ή ΘΑΝΑΤΟΥ.

Βιώνουμε χρόνια τώρα την εγκατάλειψη και την απαξίωση
ΤΗΝ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΙΑ:
1.Η σύσταση ενός μόνο δήμου στη νήσο Κέρκυρας και στα Διαπόντια νησιά υπήρξε πρωτοφανής στον Ελλαδικό χώρο.

2.Η οκτάχρονη προσπάθεια δήθεν λειτουργίας διέλυσε τα πάντα, οδήγησε και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό και στην καταστροφή.

3.Ερήμωσε και ερημώνει καθημερινά η ύπαιθρος εγκαταλειμμένη πλέον, η δε πόλη ασφυκτιά.

4.Το τέρας δημιούργημα ενός μόνο Δήμου έπληξε και πλήττει την θεμελιώδη αρχή της εγγύτητας προς τον πολίτη, βασική αρχή της Δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αυτοδιοίκησης.

5.Κατέστρεψε και καταστρέφει καθημερινά ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες που είχαν κατακτηθεί χρόνια τώρα.

6.Μέγιστη πρόκληση για ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ η Καλλικρατική συνένωση στην Αττική και ακόμη περισσότερο στην Κρήτη (Ρέθυμνο με 86.000 κατοίκους Δήμοι… 5, κι επίσης, Θεσπρωτία 3, Πρέβεζα 3, Εύβοια 8)

7.Θανάτωσε την αποκέντρωση αφαιρώντας ανθρώπινο δυναμικό, βασικό παράγοντα συμβολής ανάπτυξης και ζωής στην περιφέρεια.

8.Βίωσε η Κέρκυρα την πιο άδικη και άνιση μεταχείριση από την Πολιτεία που κατήργησε τα δύο τρίτα (2/3) των Δήμων, 670 σε σύνολο 1034, ενώ εδώ κατήργησε τα ένδεκα δωδέκατα (11/12), ποσοστό αρνητικά δυσανάλογο σε σχέση με όλη την Ελλάδα.

9.Η επίκληση της νησιωτικότητας και του πληθυσμιακού μεγέθους ως ευεργετήματα αποτέλεσε και αποτελεί ένα ψεύτικο, κίβδηλο, προκλητικό άλλοθι. Σε κανέναν τομέα δεν διαπίστωσαν οι Κερκυραίοι κάποια διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, απεδείχθη ΠΛΑΝΗ ΟΙΚΤΡΑ ουδεμία διαφορετική μεταχείριση από την πολιτεία υπήρξε.

10. Η οξυγονοκόλληση Νότιας-Βόρειας Κέρκυρας και Διαπόντια Νησιά, από τον Κάβο μέχρι τους Οθωνούς είναι παγκόσμια εφεύρημα, όταν μάλιστα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε σεβασμός στα μικρά νησιά και στις γεωγραφικές διαφορές.

11.Η πρωτότυπη εφεύρεση υποκατάστασης της Δημοτικής αρχής μέσω των… χωρικών αντιδημάρχων ξεπέρασε κάθε όριο λογικής, στοιχειωδούς λειτουργίας των περιοχών, χωρίς ανθρώπους, χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες, εκλιπαρώντας τους θεσμικούς αντιδημάρχους ακόμη και για απλά πράγματα πότε αλληλοκαλυπτόμενοι και πότε αναρμόδιοι.

12.Το πολυπληθές Δημοτικό Συμβούλιο 49 ατόμων, παρά τις καλές προθέσεις και τα καλά πολιτικά μυαλά δεν συνέβαλε στην αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην επίλυση των προβλημάτων και στην ανάπτυξη του τόπου.

13.Η συγκρότηση ψηφοδελτίων με 100άδες άτομα κάθε άλλο παρά βοήθησε την συμμετοχή, την δημοκρατία και την αποτελεσματικότητα.

14.Οι δήθεν καινοτόμοι θεσμοί, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και ο Συμπαραστάτης του Δημότη είτε δεν λειτούργησαν είτε εξανεμίστηκαν στο μέγεθος του ενιαίου δήμου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και αιτίες, λαμβάνοντας υπόψιν την ίδια τη ΖΩΗ, την γνώση και επίγνωση του καθενός μας, ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τις αγωνίες και απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής μας

ΖΗΤΑΜΕ σύμφωνα και με τα κριτήρια οριοθέτησης των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ που είχαν υιοθετηθεί και ισχύσει σ’ όλη την Ελλάδα από το 2007, ήτοι ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΙΣΤΟΡΙΚΑ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ

ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΣΗ, ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΣ.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΗ, Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 4 ΔΗΜΩΝ.

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. ΕΑΝ ΔΕ ΟΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΟΡΙΑΚΑ ΟΜΟΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΕ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΝΟΤΟ.

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΩΤΗΡΩΝ ΜΑΓΩΝ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Ο Κερκυραϊκός λαός τιμά, σέβεται, με υπερβάλλοντα δε πολιτικό πολιτισμό ανέχεται τα λάθη και τις παραλείψεις.

Κυρίες και Κύριοι, ΝΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΜΗΝ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ. ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ, ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ, ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΟΥΤΕ ΔΑΝΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΔΑΝΕΙΚΑ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΔΙΚΑΙΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ