Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιζήμια η αφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Αναζητείται πρωτοβουλία θωράκισης των θεσμών!

Αλέκος Στογιάννος
27 Σεπτεμβρίου 2018 / 10:53

Με αφορμή τα επανειλημμένα επεισόδια που οδηγούν σε ματαίωση τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Η επαναλαμβανόμενη εικόνα επεισοδίων στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων, η διακοπή των συνεδριάσεων, σε συνδυασμό με τη διακηρυγμένη πρόθεση ομάδας πολιτών να μην αφήσουν ξανά το Συμβούλιο να συνεδριάσει, δημιουργούν πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης, όμοιες των οποίων δεν έχει ξαναζήσει η τοπική κοινωνία, ούτε καν κατά την περίοδο των μεγάλων, σκληρών πολιτικών και αυτοδιοικητικώνσυγκρούσεων προηγούμενων περιόδων.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η αφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων, θεματοφυλάκων, θεωρητικώς, της λειτουργίας των θεσμών, τα οποία δε βρήκαν (μέχρι στιγμής τουλάχιστον)  να διατυπώσουν ούτε μία αράδα, προς την κατεύθυνση υπεράσπισης του δικαιώματος των δημοτικών συμβούλων (και κάθε είδους δημοκρατικά εκλεγμένων συμβουλίων) να συνεδριάζουν απρόσκοπτα. Το γεγονός δε, ότι πολλοί αυτοδιοικητικοί δεν μπορούν κατά τα φαινόμενα να ενεργοποιήσουν ούτε καν προς την κατεύθυνση υπεράσπισης θεσμικών λειτουργιών τους οικείους του πολιτικούς σχηματισμούς, συνιστά απόδειξη ενός χρονίζοντος πολιτικού και κοινωνικού κατακερματισμού, οι ρίζες του οποίου ανάγονται πιθανώς στην εποχή των Καποδιστριακών … καπετανάτων.
Ο … ισαποστακισμός απέναντι στην ουσία των διαχειριστικών προβλημάτων ερμηνεύει μεν κοντόφθαλμες, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ωστόσο η αποστασιοποίηση πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε προβλήματα θεσμικής λειτουργίας είναι αδικαιολόγητη, επικίνδυνη και σε κάθε περίπτωση επιζήμια.Φανερώνει παράλληλα, ότι οι (αυτό)αποκαλούμενες μεταρρυθμιστικές / μετριοπαθείς / αντι-λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις ελάχιστα έχουν (τοπικά τουλάχιστον)διδαχθεί από την εποχή της … Πλατείας Αγανακτισμένων, μη αντιλαμβανόμενες (;)δύο βασικά διδάγματα:
● ότι στη σύγχρονη εποχή η προσφυγή στο λαϊκισμό είναι μέτρο προσωρινής άντλησης μικροπολιτικών κερδών και ότι στο τέλος έρχεται πάντα ο … λογαριασμός
●ότι η θεσμική τους απουσία αφήνει πεδίο δόξης λαμπρό σε παρα-θεσμικά κέντρα, τα οποία από τη φύση τους προασπίζονται τα συμφέροντα των ολίγων και όχι των πολλών. 
Ενόψει του κινδύνου να διέλθουμε τοπικά μία παρατεταμένη περίοδο αμφισβήτησης ζωτικών (παρά τα τρωτά τους) θεσμικών διεργασιών, με συντριπτικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, αναζητείται επειγόντως πολιτική πρωτοβουλία, με αποκλειστικό στόχο τη θωράκιση της θεσμικής λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
Ας μην είναι η παραδοσιακά δημοκρατική Κέρκυρα ο τόπος, ο οποίος θα συνεχίσει να δικαιώνει τους ανεγκέφαλους της περιόδου του 2010, οι οποίοι έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στο σύνθημα ότι ... η χούντα δεν τελείωσε το 73. Εκτός και αν στην Κέρκυρα  θεωρείται ως δημοκρατία η κατάσταση, κατά την οποία όστις βούλεται αγορεύειναρπάζει τα μικρόφωνα των αντιπροσωπευτικών συμβουλίων ή κάθε ομάδα συμφερόντων κάθεται σε απόσταση … αναπνοής πίσω από τα κεφάλια των (εμφανώς τρομαγμένων ) αιρετών.